TL Cuma günü görülen en yüksek seviye itibarıyla dolar karşısında bir haftalık değer kaybı yaklaşık yüzde 3.5, seçimden bu yana kayıplar yüzde 4.6, yılbaşından bu yana ise yüzde 9.1 oldu. Bu verilere göre TL, gelişmekte olan ülke para birimlerinden açık ara daha çok değer kaybetti.

"İKİ KAYIP AY DAHA"

Bankacılar piyasadaki tedirginliğin ana nedeninin seçimler olduğunu belirterek İstanbul seçimlerinin Haziran’da tekrar edilme olasılığının ekonomide planlanan reformlarda ve belirsizliğin kalkması konusunda “iki kayıp ay daha” anlamına geldiğini belirtiyorlar.

Yerel seçimlerin üzerinden iki haftadan uzun bir süre geçmesine rağmen İstanbul’da oy sayımı hâlâ devam ediyor.

Bir bankanın döviz masası işlemcisi, “Dün genel olarak sakin bir seyir görüldü diyebiliriz. Ancak negatif ayrışma trendinin de devam ettiğini söylemek lazım. TL son üç haftadır neredeyse her gün, yılbaşından buyana ise en azından haftanın birkaç gününde negatif ayrışıyor. Bu sürdürülebilir bir trend değil ve ekonomik açıdan sonuçları her geçen gün daha da karamsar bir tabloyu beraberinde getirme riski taşıyor” dedi.

İşlemcilere göre, başta S400-Patriot tercihi olmak üzere ABD-Türkiye ilişkileri, küresel ticaret savaşları, yerel seçimler sonrası yavaşlayan ekonomiyi desteklemek adına atılan ve atılabilecek genişlemeci adımlar ve TCMB’den bu yıl beklenen faiz indirimlerine ilişkin tahminler, lokallerin altı aydır devam eden döviz alımları, yavaşlayan büyüme, yüksek seyreden işsizlik ve enflasyon zaman zaman piyasalar üzerinde baskı unsuru yaratıyor.

Kaynak: REUTERS