Doğrudan 7 milyona yakın çalışanı ilgilendiren asgari ücret görüşmelerinin bu yılki üçüncü toplantısı bugün Türk-İş'in ev sahipliğinde yapılıyor.  Çalışma Genel Müdürü Nurcan Önder başkanlığında toplanan komisyonda,  işçi tarafını Türk-İş, işveren tarafını ise Türkiye İşveren Sendikaları  Konfederasyonu (TİSK) temsil ediyor. 

TÜİK rakamı açıkladı

TÜİK, asgari ücrette pazarlıklara başlanması bakımından belirleyici  olan bir işçinin asgari geçim tutarını "ağır" statüdeki işlerde 2 bin 213 lira 40 kuruş, "orta" statüdeki işlerde bin 978 lira 80 kuruş, "hafif" statüdeki işlerde  bin 841 lira 40 kuruş olarak Asgari Ücret Tespit Komisyonu ile paylaştı.

İşçi gerçekleşen, işveren hedeflenen enflasyonu istiyor

Türk-İş yeni asgari ücret belirlenirken öncelikle geçim şartlarının  temel alınmasını istiyor. Ayrıca, asgari ücret görüşmelerine 2 bin liranın  üzerinde başlanılmasını, bu rakama enflasyon oranındaki artışın yanında refah  payının da eklenmesini talep ediyor. Asgari ücretin vergi dışı tutulmasını da savunan Türk-İş, net ücrette  2 bin liranın altındaki her teklife kapılarını kapatıyor.

TİSK ise yeni asgari ücret belirlenirken hedef enflasyon, yatırımlar,  rekabet gücü, verimlilik ve işsizlikle mücadelenin dikkate alınmasını, asgari  ücret desteğinin arttırılarak devam ettirilmesini, yüzde 2 olan işsizlik  sigortası işveren payının 2019 yılı için alınmamasını talep ediyor. İşveren ayrıca SGK işveren desteğinin yüzde 5'ten yüzde 6'ya  çıkartılmasını ve toplu iş sözleşmesi imzalanan iş yerlerinde bunun yüzde 7  olarak uygulanmasını istiyor.

İlk kez asgari ücretli bir işçi de yer almıştı

Komisyonun bu yılki ilk toplantısı 6 Aralık'ta Aile, Çalışma ve Sosyal  Hizmetler Bakanlığının ev sahipliğinde gerçekleşmişti. Bu toplantıda ilk kez  asgari ücretli bir işçi de yer almıştı. Yalova Üniversitesinde güvenlik görevlisi  olarak çalışan Güvenlik-İş Sendikası üyesi Gülden Görmez, Asgari Ücret Tespit Komisyonunda Türk-İş heyetindeki 5 kişiden biri olmuştu.

TİSK'in ev sahipliğinde 13 Aralık'ta düzenlenen ikinci toplantıda,  işçi heyetine başkanlık eden Türk-İş Genel Eğitim Sekreteri Nazmi Irgat, "Rakamsal pazarlığa başlamadığımız için tam bir sonuç çıkmadı. Henüz erken ama  TÜİK'in açıklamasından sonra bir sonuç çıkacağını bekliyorum." açıklamasını  yapmıştı.

İşveren heyetine başkanlık eden TİSK Genel Sekreteri Akansel Koç ise "2018 yılı işsizlik, büyüme ve enflasyon rakamlarını gördük, 2019 yılındaki  hedefler çok daha farklı, işsizlik oranları çok daha farklı. Bunların hepsini  dikkate alarak bir rakam öngörüp paylaşacağız." demişti.

Asgari ücret nasıl belirleniyor?

Asgari ücreti, yasa gereği 5'er işçi, işveren ve devlet temsilcisi  olmak üzere 15 kişiden oluşan Asgari Ücret Tespit Komisyonu belirliyor. Bu  komisyonda, en fazla üyeye sahip konfederasyon olduğu için işçi tarafını Türk-İş  temsil ederken, TİSK işveren tarafı adına masa bulunuyor. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığındaki ilk toplantının ardından komisyon, sırasıyla işveren ve işçi ev sahipliğinde de ayrı ayrı toplanacak.

Komisyon, son toplantısını yine bakanlıkta yapacak. Bakanlığın belirlediği üyelerden birinin başkanlık ettiği komisyon, en  az 10 üyenin katılımıyla toplanıp, oy çokluğuyla karar verecek. Oyların eşitliği  halinde başkanın bulunduğu tarafın çoğunluğu sağladığı kabul edilecek.

Mevcut asgari ücret net bin 603 lira

Asgari ücret, halen bekar bir işçi için brüt 2 bin 29 lira 50 kuruş, vergiler ve kesintiler düştüğünde net bin 603 lira 12 kuruş olarak uygulanıyor. Apartman görevlileri için ise normal işçilerden farklı olarak gelir ve damga vergileri kesilmediğinden net bin 725 lira 8 kuruş olarak hesaplanıyor. Asgari ücretin işverene toplam maliyeti, bir işçi için 2 bin 384 lira  66 kuruş.

Bunun 2 bin 29 lira 50 kuruşunu brüt asgari ücret, 314 lira 57  kuruşunu sosyal güvenlik primi, 40 lira 59 kuruşunu işveren işsizlik sigorta fonu  oluşturuyor.