Tarım ve Orman Bakanlığının Gıda Işınlama Yönetmeliği, Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Avrupa Birliği mevzuatına uyumlu olarak hazırlanan yönetmelikle,  ışınlama tesislerinde gıda ve gıda bileşenlerinin iyonlaştırıcı radyasyonla  ışınlanması, ışınlanan gıda ve gıda bileşenlerinin piyasaya arzıyla resmi  kontrollerine dair usul ve esaslar belirlendi.
Düzenlemeye göre, gıdalar yalnızca mevzuatta belirtilen iyonlaştırıcı  radyasyon kaynaklarına tabi tutulabilecek.

TEKNOLOJİK OLARAK İHTİYAÇ DUYULMASI HALİNDE IŞINLAMA YAPILACAK

Gıda ışınlama işletmesi kurmak isteyen gerçek ve tüzel kişiler,  Nükleer Düzenleme Kurumundan ışınlama tesisi işletmek için işletme lisans belgesi  ve Bakanlıktan işleme kayıt belgesi alacak.
Işınlama işlemi, gıda kaynaklı hastalıkların önlenmesi, bozulmaya  neden olan mikroorganizmaların yok edilmesi, çürümenin önlenmesi veya  geciktirilmesi, gıdaların bozulmasının önlenmesiyle ürünün raf ömrünün artırılması, filizlenme, çimlenme ve olgunlaşmayla oluşabilecek gıda kayıplarının  azaltılması, bitki ya da bitkisel ürünlere zarar veren organizmaların etkisiz  hale getirilmesi amaçları için belirlenmiş ışınlama dozunda, uygun teknolojik ve  hijyenik koşullarda yapılacak.

Söz konusu işlem iyi üretim, tarım veya hijyen uygulamalarının yerini  almayacak, sadece teknolojik olarak ihtiyaç duyulması halinde, tüketici  menfaatleri için uygunsa, sağlık için bir tehlike oluşturmuyorsa ve önerilen koşullarda gerçekleştiriliyorsa uygulanacak.

IŞINLANMASINA İZİN VERİLEN GIDALAR

Gıda ışınlaması soğanlar, kökler, yumrular, taze veya dondurulmuş  meyve ve sebzeler, hububat, öğütülmüş hububat ürünleri, sert kabuklu meyveler,  yağlı tohumlar, baklagiller, kurutulmuş meyveler, çiğ balık, kabuklu deniz  hayvanları ve bunların ürünleri, kanatlı, kırmızı et ile bunların ürünleri,  kurutulmuş sebzeler, baharatlar, kuru aromatik bitkiler, otlar, çeşniler ve  bitkisel çaylarla hayvansal orijinli kurutulmuş gıdalara belirlenen dozlarda  gerçekleştirilecek.
Sadece böceklenmeyi önlemek amacıyla ışınlanmış olan hububat,  baklagiller, kurutulmuş meyveler gibi düşük nem içeriğine sahip gıdalarda yeniden  ışınlama yapılabilecek.
Işınlama işletmelerinde ışınlanan her bir parti gıda için gıdanın adı,  niteliği ve miktarı, son tüketim tarihi, ışınlanma tarihi gibi bilgiler kayıtlı  tutulacak ve bu kayıtlar 5 yıl süreyle saklanacak.

ETİKETLEME

Hazır ambalajlı ışınlanmış gıdalarda "Işınlanmıştır" veya "Işınlama  işlemi yapılmıştır" ifadesinin ve yeşil renkli uluslararası gıda ışınlama sembolü  "Radura"nın temel görüş alanında kolayca görülebilir şekilde etiket üzerinde  bulunması zorunlu olacak. Hazır ambalajlı hale getirilmeksizin satılan ışınlanmış gıdalarda da  bu sembol ve ifadeler ürünün üzerinde veya eşlik eden ticari belgelerde  bulundurulacak. Bugüne kadar faaliyet gösteren gıda işletmecileri, yeni düzenlemeye 31  Aralık 2020'yekadar uyum sağlayacak.