Kamu borç ve nakit yönetiminde etkinliği artıracak olan sağlayacak 'Hazine Tek Hesabı' dönemi başlıyor. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, orta ve uzun vadede yaklaşık 40 milyar liralık kamu kaynağının tek hesap üzerinden yönetileceğini söyledi. Devletin ödeme ve tahsilat işlemlerinin gerçekleştirileceği Tek Hazine Kurumlar Hesabı 'bilgi-işlem', 'bankacılık' ve 'muhasebe ' altyapısı olmak üzere 3 ayak üzerine kuruldu.

4 MİLYAR LİRA GELİR

Bakan Albayrak, önceki gün Meclis Plan ve Bütçe Komisyonu'nda gerçekleştirdiği 2019 bütçe sunumunda kamu kurumlarının mali kaynaklarının yönetimini tek elde toplayan Tek Hazine Kurumlar Hesabı uygulamasına geçildiğini anımsattı. Albayrak, "Bu sayede kamu borç ve nakit yönetiminde etkinlik arttırılacak, kamunun borçlanma maliyetleri düşürülecektir. Tek elde toplanacak nakit rezervinin en uygun finansal araçlarla nemalandırılması sayesinde yıllık 3-4 milyar lira gelir ve tasarruf elde edilecektir" dedi.

BAKANLIĞA İLETİLECEK

Kamu idareleri Merkez Bankası, muhabir banka ve diğer yurt içi bankalarda hesap açma ve kapatma taleplerini bakanlığa iletecek. Talep değerlendirilecek ve uygun görülenler ilgili bankalara bildirilecek. Hazine'ye aktarılan nakit tutarlar, gün sonunda tek hesapta toplanacak, bakanlıkça kamu idarelerine tüm nakit aktarımları bu hesaptan yapılacak.