İngiltere'de bulunan Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, yeni bir korona virüs varyantının daha tespit edildiğini açıkladı. Yeni varyantın İngiltere'de Danimarka, ABD ve Avustralya başta olmak üzere 10 ülkeye yayıldığı bildirildi.

Edinburgh Üniversitesi'nden araştırmacılar, Danimarka, ABD ve Avustralya gibi 10 ülkeye yayılan yeni bir korona virüs varyantı tespit etti. 'B1525' adlı yeni bir varyanta ilişkin en erken vakaların ise aralık ayında ortaya çıktığı belirtildi. İngiltere'de yeni varyantta 32 vaka tespit edildiğini açıkladı.

Araştırma ekibi, varyantın 'B117' mutasyonu ile benzerlikler gösterdiğini belirterek, 'E484K' mutasyonu da dahil olmak üzere endişe verici bir dizi mutasyon içerdiği aktarıldı.

Güney Afrika ve Brezilya'da tespit edilen 'E484K' varyantının virüsün yayılmasını hızlandırdığı belirtilirken, virüsün vücudun ürettiği antikorlardan daha kolay kurtulmasını sağladığı biliniyor.

NE KADAR YAYILACAĞINI HENÜZ BİLİNMİYOR

Reading Üniversitesi hücresel mikrobiyoloji doçenti Dr. Simon Clarke, Güney Afrika'da tespit edilen varyantın aşı karşısında belirli derecede direnç gösterdiğini belirterek "Bu varyantın ne kadar yayılacağını henüz bilmiyoruz, ancak başarılı olursa, herhangi bir aşıyla oluşturulacak bağışıklığın köreleceği varsayılabilir. Bence bu varyantlar hakkında daha fazla şey öğrenene kadar, E484K'yı taşıyan tüm varyantlar daha fazla dalgalanma testine tabi tutulmalıdır" dedi.

Cambridge Üniversitesi'nden klinik mikrobiyoloji uzmanı Ravi Gupta ise, ortaya çıkan yeni varyantın 'antikorlarımızdan kurtulmasına yardımcı olabilecek başka değişiklikler taşıdığını' ifade etti.

TEST YAPILARAK BELİRLENEMEYEBİLİR

Ancak Jonathan, bu varyant açıkça yayılırken, belirti göstermeyen kişilere ilişkin testlerin bazı problemleri olduğunu da belirtti. Buna göre korona virüsü yayma ihtimali yüksek kişiler test yapılarak belirlenemeyebilir. Örneğin bu kişilerin maddi durumu, korona virüs pozitif olduğunu ortaya çıkaracak testleri yaptıracak kadar iyi olmayabilir.

Ayrıca endişe verici birkaç varyant aynı mutasyonları geçirmiş durumda. Bu varyantların aynı varyantları geçirmiş olması korona virüs aşılarında yapılacak küçük ayarların birden fazla yeni varyanta karşı koruma sağlayabileceği anlamına da geliyor.

University College London Genetik Enstitüsü'nden Dr. Lucy van Dorp da, yeni varyantların hızlı bir şekilde tespit edilmesinin önemini vurgulayarak "Genomik sürveyansın en önemli avantajlarından biri, düşük frekansta olmakla birlikte varyantların etkilerini ve dünya çapındaki yaygınlıklarını hızlı bir şekilde tespit etmeye olanak sağlamasıdır" dedi.