Geçen yıl Uganda Parlamentosu sosyal medya kullanıcılarının vergi ödemesini içeren yasayı onaylamıştı. WahatsApp, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullananlar günlük belirli bir miktar vergi ödemesi gerekiyor. Türkiye’de ise internet yasası çıkmayı beklerken bugünlerde sosyal medya kullananlara yönelik ne tür bir uygulama getirilip getirilmeyeceği tartışılıyor.

SOSYAL MEDYA HESAPLARINI KULLANANLAR VERGİ ÖDEYECEK!

Uganda'da parlamento genç milletvekillerinin protestolarına rağmen 20 milyona yakın sosyal medya kullanıcılarının vergi vermesini içeren tartışmalı yasayı onayladı. Parlamentodan geçen yasaya göre ülkede WhatsApp, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullanan kişilerin günlük 200 Uganda Şilini (5 cent) vergi ödemeleri zorunlu kılındı.

ÇİFTE VERGİLENDİRME

Yasaya karşı çıkan genç milletvekilleri yeni uygulamanın çifte vergilendirme olduğunu öne sürerek, bundan en çok etkilenecek olanın günlük 1 dolar bile kazanamayan fakir halk olacağını ifade etti. Yeni yasanın 1 Temmuz'dan itibaren uygulamaya başlanılacağı belirtiliyor.

Konuyu ilk olarak gündeme getiren Uganda Cumhurbaşkanı Yoweri Museveni, geçen yıl mart ayında yaptığı konuşmada sosyal medya üzerinden ücret karşılığı canlı yayın yapıldığını ve paylaşımlar yapılarak dedikoduyu teşvik ettiğini öne sürerek bunun engellenmesi için sosyal medya kullanımına vergilendirme getirileceğinden bahsetmişti.

Öte yandan Museveni, eğitim ve bilgi edinme alanında yararlı olan normal internet bağlantısından ise vergi alınmaması gerektiğini savunmuştu.

TÜRKİYE’DE UYGULANACAK MI?

Türkiye’de 2019 yılı itibariyle 52 milyon sosyal medya kullanıcıları olduğu biliniyor. Uganda’da ki vergi uygulaması gibi İnternet üzerinden canlı yayın yapan sosyal medya kullanıcılarına ve WahatsApp, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya uygulamalarını kullananlar için bir vergi çalışması uygulanıp uygulanmayacağı, kamuoyunda en çok konuşulan konuların başında geliyor.