Rusya’da bir sosyal medya oyunu onlarca çocuğun intihar etmesine sebep oluyor. Çocukları intihara sürükleyen, Mavi Balina oyunu oyuncularından bir kız çocuğu, verilen talimatlardan birini yerine getirmek için kendisini 15. kattan aşağıya fırlattı.

Blue Whale (Mavi Balina) oyunu üyeleri bir bir intihar ediyor:

Geçtiğimiz gün, Blue Whale oyunu bağımlısı olduğu tespit edilen bir çocuk daha intihar etti.

Olay yerine gelen polis, kendisini 15. kattan aşağıya atan küçük kızın, intihar etmeden önce Blue Whale (Mavi Balina) isimli bir internet oyununu oynadığı ve oyunda  “gereğini yerine getirmek” için kendisini öldürmüş olabileceğini ortaya koydu.

Kendisini 15. kattan aşağıya fırlatan kız güvenlik kameralarına işte böyle yansıdı:

Küçük kızın intihari ile ilgili konuşan Rus yetkili; “Bu tarz bilgisayar oyunları, çocuklarda epilepsiyi tetikleyebiliyor, Dikkatsizliği, hiperaktiviteyi ve uykusuzluğu da artırabiliyor. Bu Oyunlarda, oyun gereği küçük çocukların, tanımadığı kişilerle iletişime geçmesi söz konusu olabiliyor. O tarz birinden direktif gelmiş ve çocuk intihar etmiş olabilir.” dedi. Ülkede 1 milyon çocuk bilgisayar oyunu bağımlısı. Son bir yılda 130 çocuk bu oyunun etkisinde kalarak intihar etti.

ÖLDÜREN OYUN;  (Blue Whale) Mavi Balina

İddialara göre; (Blue Whale) Mavi Balina oyununda oyuncular belirli talimatları yerine getiriyorlar ve bunlardan bazıları intihara kadar gidebiliyor.

Oyunun sosyal medya sayfası oyunculara “Kendinizi kaç sıkıcı gün daha yaşamaya zorlayacaksınız?” gibi sorular da soruyor.

Ayrıca bütün gün korku filmleri izleyip gece 4.20’de uyanmaları ve oyunun 50. gününde kendi canlarını almalarına yol açabilecek talepler geliyor.

Oyun ve oyuna ait sosyal medya hesapları ile ilgili soruşturmalar artarak devam edeceğe benziyor.

Rusya’da 130 Gencin İntiharıyla İlişkisi Olduğu İddia Edilen Bilgisayar Oyunu: Blue Whale (Mavi Balina)

Geçtiğimiz yıl bir başka Rus gazetesinde yer alan habere göre Kasım 2015 – Nisan 2016 arasında meydana gelen 130 intihar vakası aynı internet gruplarına mensup gençler arasındaydı.

Bu gençlerin tamamı da mutlu ve ekonomik olarak iyi düzeyde olan ailelere mensup insanlardı.

Rusya'da son yıllarda intihar eden 130 çocuk için yürütülen soruşturmalar çarpıcı bir gerçeği ortaya koydu. Aynı internet sayfalarının üyesi olduğu tespit edilen çocuklar, yüksek ihtimalle katıldıkları ‘ölüm gruplarında oynadıkları Blue Whale (Mavi Balina) isimli bu oyunun yöneticisinin 'emirlerini uygulamak' için kendilerini öldürmüş.

Oyun, “oyun yöneticisi”nin emrettiklerini tam anlamıyla yerine getirmek üzerine kurulu.

Oyuncular, kazanmak için 50 adet talimati yerine getirmek zorunda ve görünüşe göre bazıları ölümcül.

“Son ‘görev', intihar”

Polisin ulaştığı bilgilere göre okul çağındaki çocuklardan el bileklerine ya da bacaklarına sivri bir cisimle mavi bir balina kazıması isteniyor.

Ayrıca 50 gün boyunca 4.20'de uyandırılıp gün boyunca korku filmi izlemeye ve bütün emirleri uygulamaya zorlanıyorlar. 50 günün sonundaki “son görev” ise kendilerini öldürmeleri.

Geçen yıl Rusya'da gerçekleşen 130 çocuk intiharının bu oyunla ilgili olduğu düşünülüyor. Elebaşı olduğu düşünülen kişinin tutuklanmasının ardından dava sayısında azalma olmuş olsa da hala oyuna katılan çocuk sayısı şok edici derecede çok. Yaşanan son intihar vakası da bize bunu ispatlıyor.

İşte; 

Veronika Volkova’nın, Irkutsk bölgesinde bir sitede intihar ettiği bildirildi.

Veronika’nın arkadaşı olan bir başka genç kadın,15 yaşındaki Yulia da intihar eden gençlerden biri ve genç kadının intihar etmeden önce sosyal medya sayfasına ‘Son’ yazdığı ve bir mavi balina fotoğrafı paylaştığı biliniyor.

Veronika da sosyal medya sayfasına ‘Duygular kayıp… Son’ diye bir not düştükten sonra intihar etmişti. Bundan daha önce yaptığı paylaşımlarda da ‘Yavaş yavaş bir işe yaramaz hale geldiğiniz hissediyor musunuz?’ ya da ‘Ben sadece bir hayaletim’ gibi üzücü cümleler de yazmıştı.

Yulia ve Veronika’nın trajik ölümleri, bir dizi intiharın parçası olarak görülüyor.
Siberian Times gazetesinin haberine göre, olaydan sadece 2 gün önce, Chita kentinde yaşayan 14 yaşındaki bir genç kız da, geçen trenin önüne atlayarak hayatına son vermişti.

Aileler çocuklarını takip etmeli

İntihar vakaları sadece Rusya ile sınırlı değil! Türkiye’de de geçtiğimiz haftalarda iki intihar vakası görüldü.

Rus yetkililer; “Ergenlik dönemindeki birey, eğer herhangi bir gruba ait değilse ya da arkadaş ilişkisi kurmada sorun yaşıyorsa , yaşantısının bu bölümünde kendini en rahat ifade edebileceği, kimsenin onun gerçek kimliğini bilmediği bir sosyal paylaşım sitesinde kısaca sanal dünyada, istediğini olma ve yapma eğilimi içine giriyor. Bu tür oyunlar sayesinde varlığını göstermeye, ve değerli olma duygusunu tatmin etmeye çalışıyor. Aileler çocuklarının oynadığı, girdiği siteleri mutlaka takip etmeli. Kahraman olmaya çalışan çocuk intihar ediyor.” açıklamasını yaptı.

(Sözcü)