AFP haber ajansına konuşan Iraklı bir general, "Haziran 2014'te yaşanan olaylar esnasında Irak ordusunun kaybettiği bölgeleri geri almak için operasyon başladı" ifadesini kullandı. AFP'ye bilgi veren üst düzey generalin ismi açıklanmadı.

KERKÜK'ÜN BATISINDAKİ ÜS GERİ ALINDI
AFP haber ajansı, telefonla görüştükleri Iraklı bir generalin Kerkük operasyonunun başladığını söylediğini belirtti. İsminin gizli tutulmasını isteyen general, "Irak Silahlı Kuvvetleri, 2014 Haziranında bizden alınan yerleri geri almak için ilerliyor" dedi.

General, Peşmerge kuvvetlerinin gece çatışmadan çekilmesi üzerine, bu sabah Kerkük'ün batısındaki bir üssü geri aldıklarını ifade etti.

Öte yandan, Kerkük'e çok sayıda Peşmerge'nin gönderildiği ifade edildi. Reuters haber ajansı bölgeye gönderilen Peşmerge sayısının 'on binler' olarak niteledi. Haziran 2014'te DEAŞ'ın Irak hükümetine bağlı bölgeleri eline geçirmesinin ardından, bu bölgelerden bir kısmı IKBY yönetimi tarafından geri alınmıştı.

İBADİ "SAVAŞ AÇMAYACAĞIZ" DEMİŞTİ
Geçtiğimiz günlerde Irak Ordusu'nun Kerkük'e operasyon yapacağı iddiası ortaya atılmıştı. Ancak Irak merkezi hükümeti bu iddiaları yalanlamış ve Başkan Haydar el-İbadi "Orduyu halkımıza karşı kullanmayacağız ve Kürtlere karşı savaş başlatmayacağız" açıklamasını yapmıştı.

PEŞMERGE YOL KAPATTI
Peşmerge güçleri, dün bu saldırı iddialarına karşı Erbil ve Duhok'tan Musul'a giden iki yolu kapatmış ardından tekrar açmıştı.

ASKER KONUŞLANDIĞI AÇIKLANMIŞTI
Öte yandan dün DHA haber ajansı da, 3 bin kişiden oluşan askeri birliğin Kerkük sınıra yerleştiğini açıklamıştı. AA'nın konuştuğu Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Batı Cephesi Peşmerge Komutanı Kemal Kerküki de, Haşdi Şabi'nin son üç gün içerisinde Kerkük'ün kuzeybatısına ağır silahlarla askeri sevkiyat yapmaya başladığını ileri sürmüştü.