ABD'nin F-35 tipi uçakları Türkiye'ye teslim edip etmeyeceği yönündeki soruyu yanıtlayan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Anlaşma 'Canım sıkıldı, uygulamam' diyecekleri bir anlaşma değil. ABD yönetiminden şu ana kadar 'Vermiyoruz' baskısı yok. ABD vermezse, ihtiyacımızı başka yerden karşılarız. F-35'ler zamanında teslim edilecektir" cevabını verdi.

Çavuşoğlu, Washington ile Menbiç görüşmeleri hakkında "Menbiç konusunda 4 Haziran'da takvim çıkabilir. Ön mutabakata göre YPG Menbiç'ten çekilecek. Türkiye de denetleyecek. Anlaşırsak modeli tüm Kuzey Suriye'de uygulayabiliriz. ABD'nin YPG-PKK bağını koparmak istediğini sanıyorum" ifadelerini kullandı.

"Yaz sonuna doğru YPG bölgeden çekilecek"

Daha sonra A Haber'e de konuşan Çavuşoğlu, "Yaz sonuna doğru YPG bölgeden çekilecek. Ara dönemde Türk-ABD birimleri bölgeyi yönetecek" dedi.

ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo ile 4 Haziran'da görüşeceklerini hatırlatan Bakan, "Bu görüşmeden sonra büyükelçimiz Washington'a dönebilir" ifadesini kullandı. ABD üssünü kapatma ihtimali hakkında da "Üs kapatma ancak kopma noktasında konuşulabilir" diye konuştu.

"Merkel Erdoğan'ı davet etti"

Dışişleri Bakanı Çavuşoğlu, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in 24 Haziran  seçimlerinden sonra Cumhurbaşkanı Erdoğan'ı Almanya'ya davet ettiğini de yineledi.

“Ekonomik saldırının içinde Müslüman ülkeler de var”

Türkiye’ye yönelik ekonomik bir saldırı olduğunu söyleyen Çavuşoğlu, “Ekonomik saldırının içinde Müslüman ülkeler de var” dedi. “Kimler ve hangi ülkeler var?” sorusuna da şöyle yanıt verdi:

“Elbette zamanı geldiği zaman bunları açıklarız. Kredi kuruluşlarına bakın notları nasıl düşürüyorlar? 15 Temmuz darbe girişimi başarısız olduktan sonra Türkiye’yi ekonomi ile nasıl yıkabiliriz çalışmaları başladı. Fakat biz aldığımız tedbirlerle ekonomimizin bu saldırılardan en az hasarla kurtulmasını sağladık. Bu işin içinde ülkeler de var finans kuruluşları da var, faiz lobisi de var. Ülkeler arasında bazı Müslüman ülkeler de var. Ben burada ülke ismi vermeyeceğim ama genel bir çerçeve çiziyorum.”

Muharrem İnce'ye sert tepki!

CHP’nin cumhurbaşkanı adayı Muharrem İnce’nin “Terör örgütü FETÖ elebaşı Fethullah Gülen’in iadesi hakkında bir ABD’li yetkiliyle konuştuğu yönündeki ifadeleri hatırlatılan Çavuşoğlu, “Bu söylemi ciddiyetten uzak ve seviyesiz. İnce'yi ABD'den herhalde FETÖ'den biri aramıştır. Niye CHP’nin seçim beyannamesinde bir kelime FETÖ yok?” dedi.