Edinilen bilgiye göre, Nevşehir’e gitmek için İstanbul Atatürk Havalimanı’ndan havalanan özel bir şirkete ait eğitim uçağı havada motor arızası verdi. 2 pilotun bulunduğu eğitim uçağı Aksaray semalarında zorunlu inişe geçti. Uçağı, yerleşim yeri ve yoldan uzak istikamete çevirmeye çalışan pilotlar, tarım arazisine doğru zorunlu iniş yaptığı sırada uçak kısa mesafeden düştü. Ters dönen uçakta bulunan pilotlar Hakan Göktürk (55) ve Hazan Zengin (52) çok küçük sıyrıklarla kazayı atlattı. İhbar üzerine olay yerine İl Afet Acil Durum (AFAD), Ulusal Medikal Kurtarma (UMKE), jandarma, itfaiye ve 112 Acil Yardım ekipleri sevk edildi. Ekipler kısa sürede olay yerine intikal ederken, 2 pilota ilk müdahale olay yerinde yapıldı.

Uçağı uçuran 1. Pilot Hakan Göktürk yaşadığı olayı anlatarak, “Atatürk hava limanından kalktık. Tuz köye planladık uçuşumuzu. 15 mil kala 600 metre bin 800 fitte motorumuzu kaybettik. Baktık güzergah var ama gidişata göre en iyi planladığımız yer burası oldu. Zaten belli oluyor, güzel bir palye yaptık, indik. Ama çukura denk geldik, çukurda maalesef front dediğimiz öne doğru takla attık. İkimizde iyiyiz, bir sıkıntı yok. Uçağın 1. pilotu bendim” dedi.

Olay yeSağlık Bakanı Fahrettin Koca, Beştepe’de düzenlenen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı’nın ardından basın mensuplarının sorularını cevapladı. SMA konusunda son derece hassas olduklarını dile getiren Koca, “Bu hastalığın istismar aracı olarak kullanılmasına tahammülümüz yok. SMA Bilim Kurulumuz var. Faydası ispat edilmiş olan ilacın temini sağlanıyor. Gen terapisi konusuna gelince SMA Bilim Kurulu kimlere uygulanabileceğini belirledi, hangi hasta grubunda kullanılabileceğini tespit etti. Etkili olduğu bir hasta grubu var. Uygulanmak üzere planımızı yaptık, yakında uygulamaya geçecek. Ayrıca bu konuda önemli bir gelişme var. Nadir hastalıkların tedavisi için İstanbul’da yeni bir hastane kuruyoruz. Bu hastane hücre ve gen terapilerinin uygulanmasına özel olacak. Hastane ile aynı kampüste bir de hücre ve gen tedavisinde kullanılan ilaçları üretecek tesis bulunacak. Böylelikle ilacı kendimiz üretip, tedaviyi de kendimiz uygulayacağız” ifadelerini kullandı.

“65 yaş üstü 250 kişiye bir hekim ve iki hemşire projesini 80 yaş üstünde başlamak üzere hayata geçiriyoruz”

Bakanlık olarak sağlıklı yaşam konusunda önemli adımlar atıldığını dile getiren Koca, “65 yaş üstü vatandaşlarımıza 250 kişiye bir hekim ve iki hemşire oranıyla hizmet vereceğimiz bir sistemi duyurmuştuk. Büyüklerimizin sağlık durumlarını yakın takip etmek üzere Sağlıklı Yaş Alma Merkezlerinin kurulması için yönetmeliğimiz yayımlandı. 80 yaş üstünden başlamak üzere bu projemizi hayata geçiriyoruz. Yani her 250 kişi için bir yaşam merkezi, bir hekim, iki hemşire, bir tıbbi sekreter olmak üzere planladığımız bir uygulama. Büyüklerimizin herhangi bir sağlık sorunu, reçete veya rapor ihtiyacı olduğunda, uzaktan sağlık hizmeti sunumuyla birlikte bu merkezlerden hizmet almasını sağlayacağız. Gerektiğinde bu hastalarımız için hastane randevuları dahil tüm işlemleri takip edilecek. Kişi, sağlık sorunu yaşadığında o birimi arayacak. O birim gerektiğinde hastayı evinde ziyaret edecek, gerektiğinde hastanede refakat edebilecek. Bu uygulama yeni başlıyor” dedi.

“Aile Diş Hekimliği projesiyle yaklaşık 10 bin aileye bir diş hekimi düşecek”
 

Bakan Koca ayrıca, Aile Diş Hekimliği uygulamasının üç ilde pilot olarak başlatıldığını hatırlatarak, yaklaşık 10 bin kişiye bir aile diş hekimi düşmesini planladıklarını vurguladı. Koca, yaklaşık 8 ila 10 bin arası aile diş hekiminin bu projede görev alacağını açıkladı. Bakan Koca, bu alanda halihazırda görev yapan diş hekimlerine ilaveten yeni alımlar da yaparak bu sayıyı tamamlamayı hedeflediklerini sözlerine ekledi.inde jandarma ekipleri tarafından incelemeler yapılırken, incelemelerin ardından uçak enkazı kaldırma çalışmaları başlayacak.

(Kaynak:iHA)