Hürriyetçi Eğitim ve Bilim Çalışanları Sendikası İl Temsilciligi Onikişubat İlçe Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne sınavsız yapılan atamaya tepki gösterdi.

Konuyla ilgili Hürriyetçi Eğitim Sen İl Temsilciliğinden yapılan yazılı açıklamada; "Eğitimde liyakat ilkesini gölgeleyen ve çalışma barışını bozan  D.M.K 76. Madde kapsamında yapılan atamalar eğitim çalışanlarının emeğinin çalınmasıdır." ifadesi yer aldı.

Bu maddeye dayanarak yapılan atamaların iptali için  Hürriyetçi Eğitim Sendikası Genel Merkezi tarafından Milli Eğitim Bakanlığına yazılı talepte bulunulduğu kaydedildi.

Açıklama yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı;

Eğitim Çalışanlarının ekonomik, kültürel, sosyal ve mesleki kazanımları ile hak ve menfaatlerini koruyup geliştirmeyi amaçlayarak çıktığımız bu yolda "Fikri Hür, İrfanı Hür, Vicdanı Hür Eğitim Çalışanlarının adresi olacağımızı ilk günden yüksek sesle ifade ettik. 

Bu kapsamda sendikal faaliyetlerimizi yürütmeye başladığımız bugünlerde İlimiz Onikisubat İlçesi Milli Eğitim Şube Müdürlüğüne Dilek Konuş hanımefendinin 657 sayılı D.M.K  76. maddesi kapsamında (İdarenin takdiriyle) sınavsız olarak atanmış olması eğitim çalışanlarından büyük tepki almıştır.

İlgili hanımefendinin Kahramanmaraş Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekilimiz Habibe Öçal'ın eski danışmanı olduğu ve siyasi yönleriyle ön plana çıktığı yerel basına yansımıştı.

Oysaki MEB Görevde Yükselme Yönetmeliği 6. Maddesinde Şube Müdürü olma yeterliliği için aranan şartlar belirlenmişken 76. Madde kapsamında yapılan bu atama ilimizde emeğiyle görev yapan tüm eğitimcilerin hakkının yenilmesi anlamına gelmektedir.Bu göreve adil bir sınav ile  kriterleri karşılayabilecek eğitimcilerin  atanma hakkı, siyasi müdahale ile gasp edilmektedir.

Sınav ile atama yapılmadığı takdirde;  kişinin mesleki yeterliliği ve liyakat sahibi olup olmadığı konusunda tereddütler asla giderilemeyecektir. Kahramanmaraş'ta Milli Eğitim Müdürlüğündeki atamaların Adalet ve Kalkınma Partisi Milletvekili Habibe Öçal'ın tercihine ve takdirine bağlanmış olduğu iddiası yine yerel basına sık sık yansımaktadır.

Biz kişilere karşı sendikal tepki göstermeyi uygun bulmuyoruz fakat Şube Müdürlüğüne atanan bu hanımefendinin hangi mesleki kariyere sahip olduğunu, hangi yöneticilik tecrübelerine sahip olduğunu, hangi ek donanımlara sahip olduğunu ve  Yurtdışı Eğitimden sorumlu  özel büroya atanması hasebiyle kaç yabancı dil bildiğini merak etmekteyiz. 

Şimdi  Kahramanmaraş kamuoyuna soruyoruz; 

  • Sizce yukarıda bahsi geçen atamada liyakat mı esas alınmıştır?
  • Bu göreve sınav ile atanacak adayların hakkı yenmemiş midir?
  • Görevini layığıyla yerine getiren eğitim çalışanlarının önünü kesmenin vebali yok mudur?
  • Torpil yapmak, yaptırmak kul hakkı değil midir?
  • Yukarıda ki sorunlarımızın cevaplarını vicdanlarınıza ve kamuoyunun takdirine bırakıyoruz.
  • Çalışma hayatında en Kutsal değerlerin emek  ve liyakat  olduğuna olan inancımızla...