Gaziantep Sanayi Odası (GSO) desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen  ’6. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)’ ile ’11. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD)’ Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu’nun katıldığı törenle açıldı. 

 

GSO’nun desteğiyle, Akort Fuarcılık tarafından düzenlenen  ’6. Tarım, Tarım Teknolojileri ve Hayvancılık Fuarı (GAPTARIM)’ ile ’11. Gıda, Gıda Teknolojileri ve Ambalaj Fuarı (GAPFOOD) Gaziantep’te başladı. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu’nun katıldığı törenle açılan fuara katılım oldukça yüksekti. Fuarın açılış programına Bakan Yardımcısı Arzu’nun yanı sıra, Vali Erdal Ata, GSO Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, STK temsilcileri, kamu kurum müdürleri ve çok sayıda davetli katıldı. 

 

Burada ilk olarak bir konuşma yapan Konukoğlu, GAPTARIM ve GAPGOOD fuarlarının düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ederek, her geçen yıl katılımcı sayısı ve ziyaretçi sayısı artan fuarın sektörün önemli bir buluşma noktası olduğunu, ülkenin dört bir yanından gelen firmaların stant açtığını belirtti. Dünya nüfusu hızla artarken tarım alanlarının giderek azaldığını, tarımın geleceğin en stratejik sektörlerinden birisi olduğunu vurgulayan Konukoğlu, Türk tarımını daha verimli hale getirmek için çaba göstermek gerektiğini ifade etti.

 

Özellikle son yıllarda verilen hayvancılık teşviklerinden yararlanan Gaziantep ve bölgedeki yatırımcıların yararlandığını ve aldıkları destekler sayesinde hayvancılığın belli bir noktaya geldiğini anlatan Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

 

"Tarımın önemini ne kadar söylesek de az olur. Ama tarımda öyle önemli bir madde var ki, o da pamuk. Ülkemizde toplam kullanılan pamuk 1 milyon 400 bin ton, toplam üretimimiz ise 600 bin ton civarında. Pamuk stratejik, tekstil sektörünün en önemli ürünlerinden birisidir. Türkiye’de otomotivden sonra en fazla ihracat gerçekleştirilen tekstil sektörüdür. Tekstil dış ticaret fazlası veren bir sektördür. Sizlerden ricam önce pamuğa verilecek desteklerin yükseltilerek bir an önce açıklanmasıdır. Aksi takdirde Mayıs’tan sonra verilen destek işe yaramıyor, çünkü ekim zamanı geçmiş oluyor. Desteklerin daha önce belirtilerek açıklanmasında fayda görüyoruz"

 

Gaziantep’in, bölgede üretilen tarım ürünlerinin sanayileşmesinde ve ihracatının gerçekleştirilmesinde merkez konumuna geldiğini anlatan Konukoğlu, Gaziantep’in 2014 yılında 1 milyar 800 milyon dolarlık gıda ihracatı yaptığını ve Türkiye gıda ihracatında yüzde 10 pay aldığını bildirdi. Konukoğlu, ‘’Hedefimiz Türkiye’deki payımızı yüzde 20’lere ulaştırmaktır. Tarıma verilecek her kuruş, kat kat geriye dönerek ülke ekonomisine katkı sağlıyor. Bu konuda sizlerden desteklerin artırılarak devam etmesini bekliyoruz’’ diye konuştu.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu da konuşmasında, fuarın açılına gelecek olan Bakan Mehdi Eker’in Meclis’te gensoru nedeniyle havaalanından geri döndüğünü belirterek, davetlilere Bakanın selam ve saygılarını iletti. Türkiye’nin son 10 yılda hayatın her alanında olduğu gibi tarım sektöründe de büyük değişim dönüşüm yaşadığını belirten Arzu, şunları kaydetti:

 

"Biraz önce sayın başkanım çok güzel şey söyledi: Antep’in tarım ihracatındaki payı 1,8 milyar dolar. Türkiye 2002’de tarımda 4 milyar dolar ihracat yapıyordu. Bugün neredeyse biraz sürat yapa bunu Antep tek başına yapacak. Türkiye bugün 75 milyon nüfusu besliyor, 35 milyon turisti ağırlıyor, üzerine de 18 milyar dolar tarım  ihracatı yapıyor. Türkiye 10 yıl önce gayrisafi tarımsal hasılada dünyada 11’inci ve Avrupa’da 4’üncüydü. Bugün ise Avrupa’da birinci ve dünyada 7’inci büyük tarımsal ekonomiye sahip. 23 milyar dolar tarımsal gayrisafi milli hasıladan 63 milyar dolara geldi. Bu başarıda elbette ki siz üreticilerin, sanayicilerin ve ihracatçıların büyük payı var, ama hükümetimizin de istikrarlı yönetimiyle ve tarıma verilen destekleriyle, sektörün önündeki engellerin kaldırılması konusundaki yaptığı çok büyük başarılı çalışmalar var"

 

Gaziantep Valisi Erdal Ata da konuşmasında, devletin tarım ve hayvancılık sektörünü gelişmesi için her türlü desteğin verilmeye devam edildiğini belirterek, şunları söyledi: ‘Sadece bizim ilimizin 2009 yılından sonra verilen desteklere baktığımız zaman,  62 projede 143 milyon liralık bir uygulama yapılmış. Bunun 40 milyon lirası hibe destek olarak verilmiş. Bu sayede ilimizde çok büyük tarım işletmeler kuruldu. Özellikle hayvancılıkta Türkiye’ye örnek olabilecek modeller geliştirildi. Bu çalışmalar devam ettiği takdirde Gaziantep’in tarım ve hayvancılıkta yeri çok daha üst düzeye gelecektir “dedi.

 

Konuşmaların ardından Bakan Yardımcısı Kudbettin Arzu ile diğer protokol üyeleri, açılış kurdelesini keserek stantları gezdiler. Açılışın ardından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Gaziantep Ticaret Borsası, Türk Veteriner Hekimler Birliği, Veteriner Hekimler Dayanışma Derneği, Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği ve Akort Fuarcılık işbirliği ile ‘’Gaziantep 2. Geleneksel Buzağı Güzellik Yarışması’’ yapıldı. Dereceye giren buzağı sahipleri, altın ve çeşitli hediyelerle ödüllendirildi.

 

Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının düzenlediği Ulusal Fotoğraf Yarışması’nda derece alan fotoğraflardan oluşan ‘’Tarım ve İnsan’’ konulu sergi de açıldı. Fuarı ziyarete gelen çiftçiler arasından çekiliş yapılması sonucunda talihli Şaban Bucaklar, boğa altı düve kazandı.

 

Ortadoğu Fuar Merkezi’nde düzenlenen fuarda, Gaziantep başta olmak üzere Adana, Adıyaman, Ankara, Bursa, İstanbul, İzmir, Kahramanmaraş, Konya, Kocaeli, Mersin, Rize, Sakarya, Siirt, Şanlıurfa, Trabzon, Tokat ve Yozgat illerinden 130 firma stant açtı. Çevre il ve ilçelerden gelmek isteyen çiftçilere yönelik otobüs seferleri düzenlenen fuar, 8 Şubat’a kadar açık olacak.