KAHRAMANMARAŞ

Dün akşamki depremi sonrası flaş uyarılar! Kahramanmaraş depremi bağıra bağıra geliyor

Abone Ol

Dün akşam Karadeniz'de Zonguldak açıklarında meydana gelen 4.4 büyüklüğündeki deprem öncü bir deprem mi? Bölgede büyük depremleri oluşturacak fay hatları var mı? Bu bölgedeki depremler İstanbul ve Zonguldak'ta tehlike oluşturur mu? Tsunami tehlikesi var mı? Cnnturk.com'a konuşan deprem Uzmanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy önemli değerlendirmelerde bulundu. Şükrü Ersoy şunları söyledi:

"Ereğli açıklarındaki depremin İstanbul ya da Zonguldak için bir tehlike oluşturacağını düşünmüyorum. Karadeniz'in bu bölgelerinde çok yoğun bir sismik hareket yok. Geçmişte de böyle bir hareket yok. Çok tanınmış bir fay üzerinde geliştiğini düşünmüyoruz. Çok sayıda fay var. Ama tehlike oluşturabilecek bir fay aktivitesi bulunmuyor. Bu büyüklükteki depremler bölgede tsunami tehlikesine neden olmaz."

Deprem Bilimci Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan, gerçekleşen depremin ardından yaptığı ilk açıklamada, "Zonguldak-Ereğli ile Karasu açıklarında 11.4.2022, 20.40 dolayında, 38 km derinde M4,4 büyüklüğündeki deprem, büyük bir deprem öncüsü değildir. Bu bölgede çok yaşlı Karadeniz dalma batma kuşağı üzerinde özellikle Sakarya'dan açılma gerilimleri sonucunda olduğu kanısındayım." dedi.

Deprem denince akla ilk gelen isimlerden biri olan Prof. Dr. Naci Görür ise, "Arkadaşlar, biraz önce Karadeniz içerisinde, Zonguldak açıklarında 4,5 büyüklükte deprem oldu. Sanıyorum bu deprem bu yörede bulunan ve Batı Karadeniz kıyılarına az çok paralel olan kuzey yönlü bindirme fay kuşağında meydana geldi. Deprem İstanbuldan da hissedildi. Sevgiyle" dedi.

Öte yandan İstanbul depremi ile ilgili son dakika açıklaması geldi. Deprem ile ilgili uzmanlardan peş peşe uyarılar yapıldı. İstanbul depremi ne zaman olacak? Deprem olacak mı? Deprem kaç büyüklüğünde olacak? Deprem ne zaman olur? soruları cevabını buldu. İstanbul dahil 45 ilde büyük depremler olması bekleniyor. Deprem olması beklenen fay hatlarının üzerinde olan 45 il ve 110 ilçe tek tek açıklandı. Uzmanlar depremlerle ilgili son verileri paylaştı.

Kahramanmaraş dahil 45 ilde büyük depremler olması bekleniyor. Depremler ile ilgili açıklama yapılırken ilk akla gelen İstanbul ve büyük Marmara depremi oluyor. Yaşayan kişi sayısının diğer şehirlere oranlara fazla olması depremden etkilenecek kişilerin de bir hayli fazla olmasına neden olacak. Ancak sadece İstanbul değil Türkiye'nin 45 şehri deprem açısından risk altında. Bu kentlerde 110 ilçe büyük deprem oluşturabilecek fay hatlarına sahip. Deprem olması beklenen fay hatlarının üzerinde olan 45 il ve 110 ilçe tek tek açıklandı.

Deprem ile ilgili son dakika açıklaması. Bu 45 il ve 110 ilçede oturanlar dikkat! MTA haritası ortaya çıktı, deprem fayı hattındaki il ve ilçeler açıklandı. Marmara Depremi beklenirken yer bilimci Okan Tüysüz, Türkiye'deki 45 il ve 110 ilçedeki riski açıkladı.

Habertürk'ten Alper Uruş'un haberine göre, deprem kuşağında yer alan Türkiye ile ilgili çok çarpıcı bir açıklama yapıldı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü (MTA) bir harita hazırladı ve o haritada Türkiye'nin deprem gerçeği bir kez daha ortaya çıktı. Buna göre Türkiye'de fay hattı üzerinde 45 il bulunuyor. Türkiye'deki diri fay hattı üzerinde ise 45 ilin alanına giren 110 ilçe var. Türkiye'nin önemli yer bilimcilerinden İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz de bu konuda bir değerlendirme yaptı ve uyarılarda bulundu.

Türkiye'nin önemli yer bilimcilerinden İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz, Habertürk'ten Alper Uruş'a ülkemizin depremselliğiyle ilgili çok önemli açıklamalarda bulundu. Yurt genelinde 2'si tartışmalı olmak üzere 24 kentin fay hattı üzerinde olduğunu hatırlatan Prof. Dr. Tüysüz, 45 il alanında, fay hattı üzerindeki 110 ilçeyi açıkladı.

İkisi tartışmalı olmak üzere 24 kentin, fay hattı üzerinde yer aldığı ülkemizde, yer bilimci, İTÜ'lü Prof. Dr. Okan Tüysüz ile Türkiye'nin depremselliğini konuştu. İşte Prof. Dr. Okan Tüysüz'ün verdiği çarpıcı yanıtlar...

"YURT GENELİNDE 500 DİRİ FAY VAR" 
"Ülkemizde 500’den fazla, yüzey kırığı oluşturabilecek fay var. Bu faylar Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü (MTA) tarafından 2011 yılında yayınlanan Türkiye Diri Fay Haritası'nda gösteriliyor. Jeoloji Mühendisleri Odası geçtiğimiz aylarda diri faylar üzerinde oturan 22 ile ait raporlar yayınlayarak diri faylar üzerinde yerleşimim mümkün olduğunda önlenmesi ve bunun kurallarının ne olması gerektiğini haftalar boyunca raporlar halinde yayınladı, ilgili kurumların dikkatini çekti. Ülkemizde 22 il yüzey kırığı oluşturabilecek faylar üzerinde yer alıyor.

"2'Sİ TARTIŞMALI 24 KENT FAY HATTINDA" 
Türkiye'de 22'si kesin, 2'si tartışmalı olmak üzere fay hattı üzerinde 24 kentimiz bulunuyor. Bolu tartışmalı, güneyinde fay var, içinden geçen fayın diri olup olmadığı kesin değil; ancak bence aktif.

İkinci tartışmalı kent ise Kocaeli. İl merkezinde fay yok; ancak hemen güneyinde var. Kimisi şehir oraya kadar büyüdü diye onu da katıyor; kimisi de oralar ilçeye ait diye kabul etmiyor. Cevaplaması zor bir konu ancak fay hattındaki il sayısını 24 olarak belirtmekte bence bir mahzur yok.

RİSK ALTINDAKİ KENTLERİMİZ
Risk altındaki bu iller; Kocaeli, Bursa, Balıkesir, Bolu, Sakarya, Manisa, İzmir, Aydın, Muğla, Denizli, Burdur, Kütahya, Eskişehir, Konya, Aksaray, Tokat, Kayseri, Osmaniye, Hatay, Kahramanmaraş, Erzurum, Erzincan, Hakkari ve Bingöl'dür.

Türkiye Diri Fay Haritası verilerine göre ülkemizde yapıları doğrudan diri fay üzerine oturan, 45 il alanı üzerinde 110 ilçe var. Bunun yanı sıra çok sayıda ilçe de diri faylara çok yakın konumda yer alıyor.

MTA tarafından yayınlanan haritalara göre diri fay üzerinde yer alan ilçeler belirlendi. Ancak çoğu fayın yeri metre bazında bir doğrulukla bilinmiyor. Bu nedenle diri fayların tam olarak nerede olduğunun jeoloji ve jeofizik mühendisleri tarafından yapılacak özel araştırmalar ile belirlenmesi gerekiyor.

Bu ilçelerimizi şöyle sıralamak mümkün:ADIYAMAN: GölbaşıAFYONKARAHİSAR: Çay, Dinar, Kızılören, SandıklıANKARA: ŞereflikoçhisarANTALYA: DemreAYDIN: Bozdoğan, Germencik, İncirliova, Koçarlı, Köşk, Kuşadası, Nazilli, Söke, Sultanhisar, YenipazarBALIKESİR: Gönen, ManyasBATMAN: KozlukBİNGÖL: Karlıova, YedisuBOLU: Gerede, YeniçağaBURSA: Gemlik, Kestel, MustafakemalpaşaÇANAKKALE: Çan, YeniceÇORUM: LâçinDENİZLİ: Babadağ, Çameli, Çardak, HonazDİYARBAKIR: LiceDÜZCE: Çilimli, Cumayeri, Gölyaka, Gümüşova, KaynaşlıELAZIĞ: Palu, SivriceERZİNCAN: ÜzümlüESKİŞEHİR: İnönüGAZİANTEP: İslahiyeHAKKARİ: Şemdinli

HATAY: Erzin, Hassa, Kırıkhan, PayasISPARTA: Eğirdir, Senirkent, UluborluİZMİR: Kemalpaşa, Seferihisar, TireK.MARAŞ: Nurhak, TürkoğluKAYSERİ: Talas, YeşilhisarKIRIKKALE: KeskinKIRŞEHİR: Akpınar, MucurKOCAELİ: Başiskele, Derince, Gölcük, KartepeKONYA: Akşehir, Altınekin, Doğanhisar, IlgınKÜTAHYA: Gediz, SimavMALATYA: AkçadağMANİSA: Ahmetli, Alaşehir, Gölmarmara, Kırkağaç, Salihli, Sarıgöl, Soma, TurgutluMERSİN: Çamlıyayla, MutMUĞLA: Menteşe, MilasMUŞ: Korkut, VartoNİĞDE: Altunhisar, BorOSMANİYE: Düziçi, ToprakkaleSAKARYA: Akyazı, Arifiye, Ferizli, Hendek, Karapürçek, Sapanca

Ş.URFA: BozovaSİİRT: EruhŞIRNAK: BeytüşşebapSİVAS: Altınyayla, YıldızeliTOKAT: Niksar, Pazar, ReşadiyeVAN: Çaldıran, ÖzalpYALOVA: Altınova, Çınarcık

Abone Ol