Son günlerde yağmur gibi yağan zamlara bir yenisi daha eklendi ve yurttaşın sağlık harcamalarına gizlice zam yapıldı.

Geçen aylarda Resmi Gazetede yayınlanan Sağlık Uygulama Tebliği’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ ve Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu Kararı ile birçok ilacın eşdeğer (muadil) ödeme bandı yüzde 5’e çekildi.

Birgün gazetesinden Yaren Çolak'ın haberine göre yüzde 10 olan ödeme bandında 5 puanlık düşüş vatandaşa da yüzde 5 ilaç zammı olarak yansıdı.

Eczacılar şubat ayında ilaca yapılacak olan zammın yalnızca artçısı niteliğinde olduğunu söylerken yurttaş, ilaç alamadığını belirtiyor

Eczacı Buğra Üstündağ, “Eşdeğer bandın yüzde 5’e düşürülmesi ile ucuz muadil ile orijinal arasındaki fiyat arttı.

Yurttaş da ellerindeki reçeteyle geldiği eczaneden yüzde 5 fazla ödeyerek ayrılıyor. Sosyal Güvenlik Kurumu’nun (SGK) ilaçta karşıladığı kısım azaldı.

Hastanın ödediği fark ise arttı.

Yani yurttaşın aldığı ilaç ne olursa olsun en ucuz eşdeğerinin fiyatının yüzde 5’i kadar fazla öderim gerisini yurttaş öder diyerek vatandaşın omzuna bir yük daha yüklendi” diyerek tepki gösterdi.

Doğrudan zam denmediğini ‘fiyat güncellenmesi’ denildiğini aktaran Eczacı Şahin A., şöyle konuştu: “İlaca zam şubatta yapılıyor. Ancak artık aralıkta da yapılmaya başlandı. 21 Aralık’ta da bazı kalemlere zam gelecek. Doğrudan zam denmiyor ama aralıkta fiyat güncellenmesi oluyor. Bu da zam şeklinde yansıyor. Öte yandan ilaçta euro kuru geçen şubatta 4,57’de sabitlenmişti şu anki oynak kur nedeniyle piyasada ilaç bulamıyoruz. Şubatta da firmaların beklentisi yüzde 30-40’lık bir zam. Tabii böyle olunca ilacın fiyatı artınca hastanın ödeyeceği miktar artıyor.”