Özellikle son zamanlarda protein depolamalı yumurta fiyatları gündemde. Son rakamlar, enflasyonun yıllık yüzde 80 oranında büyüdüğünü ve gıda fiyatlarının en büyük paya sahip olduğunu gösteriyor. TÜİK'e göre gıda ve alkolsüz içecekler geçen yılın Aralık ayına göre yüzde 54,10 arttı. Türk-İş'in araştırmasına göre gıda enflasyonu son 12 ayda yüzde 130'u aştı. Yumurta en pahalı gıda maddeler arasında yer aldı.

BİR AYDA ZAM ÜSTÜNE ZAM

Geçen yıldan bu yana yüzde 100'ün üzerinde yükselen yumurta fiyatları, yem, enerji, paketleme ve nakliye maliyetlerinin artmasıyla son 2,5 ayda hızını koruyamadı. 30'lu orta boy beyaz yumurtanın toptan fiyatı 52,5 lira, büyük beyaz yumurta 55 lira, büyük beyaz yumurta 60 liradan fazla. Bir ay öncesine kadar 30 yumurtanın fiyatı 58 lira iken şimdi piyasada 73 lirayı geçti. Fiyat artışının ardından vatandaşlar 30 yumurta alamayınca piyasanın keşfettiği yöntem şaşırttı. 30 paket yumurtayı küçülten marketler artık 20 paket yumurta satıyor.

ORGANİK YUMURTANIN TANESİ 5 LİRA

Organik yumurtanın ise tanesi 5 liraya dayanmış durumda. Ancak bu durum yumurtada organiklik tartışmasını da yeniden gündeme getirdi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan yumurta toptancıları, “Üreticiler 2019 yılından bu yana krizdeydi. Ancak inorganik bir yumurta yok. Ankara’nın çevre ilçelerindeki tavuk miktarı 6,5 – 7 milyon civarında. Siz bunların hepsini doğaya salıp da gezdiremezsiniz” dedi.

TOPLANAN YUMURTA SAYISI ARTTI AMA...

TÜİK verilerine göre tavuk yumurtası üretimi Temmuz’da yüzde 3,5, Ocak-Temmuz arasında ise yüzde 0,6 arttı. Bir önceki ay 1 milyar 528 milyon 58 bin adet olan tavuk yumurtası üretimi Temmuz ayında yüzde 2,7 artarak 1 milyar 569 milyon 130 bin adet oldu. Ancak buna karşılık kesilen tavuk sayısı Temmuz’da yüzde 14,9, yılın ilk yedi ayında ise bir önceki döneme kıyasla yüzde 13,1 arttı.

MALİYETLERDEKİ ARTIŞ DURDURULAMIYOR

Öte yandan Tarımsal Girdi Fiyat Endeksi’ni açıklayan Türkiye İstatistik Kurumu verilerine göre, Tarımsal girdi fiyat endeksi Temmuz'da yıllık yüzde 133,4 arttı. Aylık artış miktarı yüzde 1,31 oldu. Hayvan yemindeki fiyat artışı yıllık bazda yüzde 145 arttı. Yıllık artışın en yüksek olduğu bir başka kalem ise enerji maliyetleri oldu. Verilere göre enerji maliyetleri de yüzde 200’ü aştı.

“FİYATLAR DAHA DA ARTABİLİR”

Ancak maliyetler artınca üreticiler tavuklarını kesmek zorunda kaldı. Konuya ilişkin konuşan üreticiler, arzın talebi karşılamadığını, fiyatların önümüzdeki günlerde daha da artmasını beklediklerini dile getirdi.