Kahramanmaraş'ın merkez Onikişubat İlçesi'ne bağlı Yörükselim Mahallesi Muhtarı Akif Neşnat, Kahramanmaraş’ın gündemine bomba gibi düştü.

Önce kişisel WhatsApp hesabının durumunda Mahallesine sosyal destek kartı verilmediğini paylaşmasının ardından daha sonra Facebook hesabından 30 bin sosyal destek kartı projesinden mahallesinde ki ihtiyaç sahiplerinin yararlanamadığını ifade eden Neşnat, Büyükşehir Belediye Başkanı Hayrettin Güngör ve ekibini eleştirdiğini ve bu nedenle belediyede ki işinden çıkarıldığını söyledi.

Yaşananları bir bir Kanal Maraş mikrofonlarına değerlendiren Yörükselim Mahallesi Muhtarı Akif Neşnat özetle şunları söyledi:

Kahramanmaraş'ın Onikişubat İlçesine bağlı Yörük Selim Mahalle Muhtarlığı. 11 yıldır Büyükşehir Belediyesi'ne çalışıyordum yani çalışmaktaydım. İçinde yaşamış olduğumuz sıkıntılar nedeniyle Büyükşehir Belediyesi, ramazan ayı kapsamında ‘Sosyal Destek Kartı’ dağıtımı gerçekleştirmişti. Burada doğal olarak bizim yörükselim Mahallesi Bu Şehrin en gariban mahalleden bir tanesidir.

Haklı ve bir mahalle muhtarı olarak Ayşe Teyzem, Fatma ablam yanıma gelip bana, ''Muhtarım, Büyükşehir Belediyesi kart dağıtıyor. Sen bunu kimseye vermiyorsun' diyorum. Bende, ''Teyzem ben bunu vermiyorum elini öptüğüm, vermiyorum'' diye! diye! diye! Beni bu seviyeye getirdiler. Kullanmış olduğum cep telefonumun WhatsApp'ında "Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin vermiş oldu bu kartların biz Yörük Selim Mahalle Muhtarlığı olarak almadık" şeklinde durum paylaştım. Ardından Kültür, Turizm ve Spor Dairesi Başkanımız beni aradı. Bana, "Durumu kaldır, biz gerekeni yaparız" demişti. Bende iyi niyetimi kullanarak, 'halk ekmek büfesi' gibi yardımlar yapılacak düşüncesiyle kaldırdım. Daha sonra beni Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcısı Nihat Yıldız aradı. Bende Nihat Bey'in yanına gittim. Bir koalisyon toplamışlar. Dedim 'sorun nedir?. Ben buraya muhtar olarak mı geldim? yoksa personel olarak mı geldim?' Bana, 'Ya bu muhtarları çok şımartmışlar. Yıllardır yapılmayan bir işi bizden mi bekliyorsunuz' gibi ifadeler kullandı. 

"BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ BENİM AMİRİM DEĞİL"
Öncelikle insanlar konumunu bilmedi. Ben mahallede muhtarım. Evimde babayım, babamın yanında evladım. Belediyede işçiyim. Benim mesai kavramının dışındaysam muhtarlık bünyesinde veya büyükşehir belediyesi benim amirim değil. Mesai saati içerisinde ben belediyeyi eleştiriyorsam, ki; bir belediye eleştriye her zaman açık olmalıdır. Bende bu mahallenin muhtarıyım. Mahalle sakinlerinden gelen sıkıntıları tabii ki ileteceğim. O zaman ben niçin buradayım. Ben diyorum ki, "Bu sosyal destek kartını bana neden vermedin?".

Kahramanmaraş Muhtarlar Daire Başkanı Fatih Türkmen bir açıklama yapmış, "Muhtarım, Yörükselim Mahallesi'ndeki kişi sayısı 2 bin 473 kişidir. Ama ben burada yine de 15 kişiye verdim" demiş. Burada bir algı bir yanlışlığı var. Ben Büyükşehir Belediyesi'ne sosyal kart veyaz erzak dağıtmıyorlar demiyorum. Bugüne kadar sosyal yardım bünyesinde insanlar yardım alabilmek için muhtarlıktan gelip 'fakirlik' kağıdı alırlardı. Ardından 15 gün süre zarfında arkadaşlar gelip araştırırlar uygun görüldüğü takdirde verirlerdi. Şuan Büyükşehir Belediyesi vermiş olduğu yardımları kendisi envanterlerinde olan insanlara veriyor. Koronavirüs döneminde insanlar mağdur ve sıkıntı yaşamış durumda. Ben bir muhtar olarak soruyorum.

"BELEDİYEDEN ÇIKAN İLK İŞÇİ DEĞİLİM, SON İŞÇİDE OLMAYACAĞIM"
Olayların hemen ardından yani 1 gün sonra benim Büyükşehir Belediyesi'ndeki personellik görevime son verdiler. Ben belediyeden çıkan ilk işçi değilim, son işçide olmayacağım. Şuanki Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nin yönetimi bizlerin dilinden anlamıyorlar. Cumhurbaşkanımız kentimize geldiği zaman bizlere "edelerimiz, canlarımız" derler ya. Siz hiç duydunuz mu Cumhurbaşkanımızın buraya geldiğinde "Hanımefendi, beyfendi" gibi sözler. Biz edeler olarak konuşmamızı bu yönetim anlamıyor. 

HAYRETTİN GÜNGÖR'ÜN HAKARET İDDİASINA YANIT
Dün Büyükşehir Belediye Başkanı Güngör, 'hakaret' nedeniyle iş akdina son verilmiştir gibisine açıklama yapmış. Ben 11 yıldır Büyükşehir Belediyesi'nde çalışıyordum. O yıldan bu yana çeşitli daire başkanlarım oldu. Çalışmış olduğum Büyükşehir Belediyesi'nde mesai arkadaşlarıma herhangi bir 'hakaret söz konusu bugüne kadar olmadı. Bugün kadar herhangi bir müdür bana 'Akif'e şu sözü verdimde yapmadı, Akif benim karşımda saygısızlık yaptı diyemez.' Bu doğrultuda; İnsanlar konumunu bilmeli. Ben belediye bir işçiyim. İşçiysem, büyükşehir belediyesindeki her işi yaparım. Öyle ki, ben bu mahallenin muhtarıyım, evladıyım, kardeşiyim, babasıyım. 

Benim ilk muhtarlık zamanım Mahir Ünal'ın Onikişubat Mahallesi'nin muhtarlarıyla bir toplantısı oldu. Bu süre zarfında 31 Mart 2019 Yerel Seçimlerden hemen bir gün sonra muhtarlık binamızın karşısında bir durak var. Durağı kaldırmışlar. Ben aylarca Büyükşehir Belediyesi'ne 'Durak (D) levhası taktıramamıştım. O zamanlar Sayın Ünal, bizi çağırınca bende orada dedim ki, 'Umut ve hayallerimle muhtar oldum. Ama bu belediye benim hayallerimi mahvetti. Bana 'iki ay müddet veriyorum' dedi. Bu sıkıntıların hepsinin hallolacağını ifade etmişti. Ben 11 dilekçe verdim o dilekçelerden sadece bir tanesi yapıldı o da (D) levhası. Ben muhtar olararak sorunumu, sıkıntımı dile getirirsem suçlu muyum?

'MADEM SUÇLUYUM' SUÇ DUYURUSUNDA BULUNSANA'
Beni 'hakaret' iddiasıyla işimden çıkarttın. Bunun devleti var. Mahkemesi var. Önemli değil benim belediye çalışıp veya çalışmamak. Ama ben şimdi konuşuyorum, nasıl susturacaksınız? Ben senden özel birşey mi istiyorum. Evimin üstüne ev mi yap diyorum. Ya ben mahalleme halk ekmek büfesi istiyorum, ''Bugün, yarın veya ertesi gün derken'' aradan 2 yıl geçti. Herhangi bir adım atılmadı. Benim mahallemdeki Ayşe Teyzem, Fatma Ablam açken bunları dile getirmem benim suçlu olduğumu mu gösteriyor? Bu konunun sonuna kadar gideceğim, giderimde. Ben haklı olduğum konuda her zaman konuşurum. Yeter ki haklı olayım. Ben bu mahalle sakinleri için yapmayacağım hiçbir şey yok.

ONİKİŞUBAT BELEDİYE BAŞKANI MAHÇİÇEK'E TEŞEKKÜR ETTİ
Bugüne kadar Kahramanmaraş Muhtarlar Başkanı benim mahalleme gelip, 'sayın muhtarım, bir sıkıntın var mı' gibisine hiçbir şey demedi. Allah razı olsun Onikişubat Belediye Başkanımızdan buraya sosyal yardım geldi. Bana 'kime erzak lazım' muhtarım dedi. Bende onurlandım, hemen yardımları yaptık.