Destek; Bilişim ve İmalat sektöründe ilk 3 ay ücret, vergi ve SGK prim desteği 3. Ayın sonu da ise 15 ay ücret desteği hariç sadece vergi ve SGK Primleri devlet tarafından karşılanıyor.

Diğer sektörlerde ilk 3 ay ücret, vergi ve SGK prim desteği 3. Ayın sonu da ise 9 ay ücret desteği hariç olmak üzere vergi ve SGK Primleri devlet tarafından karşılanıyor.

Başvuru 01 Şubat 2019 ile 30 Nisan 2019 tarihleri arasında işe alınanlar çalışanlar için geçerli olup, 3 ay ücret desteğinde faydalanan işletmeler işe aldıkları işçiyi 9 ay boyunca istihdam etmek zorunluğu getiriyor.

Destekten faydalanmak için işçinin İŞKUR’a kayıtlı olması ve son 3 ay içinde 10 günden fazla sigortalı olarak çalışmamış olması gerekmektedir.

İşveren açısından 2018’de işyeri çalışan sayısının en düşük olduğu aydaki çalışan sayısına ilave olarak işe başlatılması gerekiyor, SGK Primlerini düzenli olarak yatırmış olması, SSK’ya borcu bulunmaması veya kanunlarda öngörülen şekilde yapılandırmış olması, işyerinde yapılan kontrol ve denetimlerde çalıştırdığı kişileri sigortalı olarak bildirmediği veya bildirilen sigortalıyı fiilen çalıştırmadığı tespit edilen işyeri işverenlerinin bazı prim teşviki, destek ve indirimlerden bir yıl süreyle yararlanması mümkün bulunmuyor.

Uygulama olarak önce çalışan SGK sitesi içerisinde İşveren sistemi üzerinde (http://e.sgk.gov.tr/wps/portal/isveren/Ilgili+Diger+Uygulamalar/isveren_sistemi) çalışan potansiyelik sorgusu yapılıp, çalışanın SGK işe giriş bildirgesi İmalat ve bilişim sektörü istihdam edilen çalışanlar 17103 sayılı işe girişi yapılmalı.

Diğer sektörlerde istihdam edilen çalışanlar 27103 sayılı yeni nesil 27103 sayılı kanuna göre işe giriş yapılmalıdır. Çalışan Teşvik 4447 sayılı İşsizlik Sigortası Kanununun Geçici 19. Maddesi göre tanımlanması gerekmektedir.