Kanal İstanbul mevzusu son günlerde Türkiye gündeminin bir numaralı maddesi haline geldi. Hükümet Kanal İstanbul'u yapmakta kararlı; muhalefet ise 'istemezük' tavrını sürdürüyor. Tartışmalar devam ederken Kanal Maraş Köşe Yazarı ''Kanal İstanbul nedir? Yapılsın mı yapılmasın mı? Peki neden?'' başlıklı yazısını yazdı.

Gündem o kadar hızlı ki, biri bitmeden öbürü başlıyor. Tam bu yazıyı yazmıştım ki gündem değişti ve ertelemek zorunda kaldım. Ama yıllarca sürecek gündemlerimizde yok değil. Bunlardan biri de Kanal İstanbul ve uzun süre bizi meşgul edecek. Zira bu iş öyle ben yaptım oldu denilecek türden değil. İş çok ciddi, masraflı ve bölgesel öneme sahip. Enine boyuna düşünülmesi ve oldubittiye getirilmemesi gereken bir konu. Herkesin mutlaka bir fikri vardır. Naçizane benim de bu konuda söylemek istediklerim, desteklediklerim ve çekincelerim var.

Yapılacak olan kanalın uzunluğu 40 km, derinliği 25 metre ve genişliği 150 metre olacakmış. Hükümet kanalla birlikte tanker trafiğinin kanala kayacağını söylüyor. Ayrıca kanal çevresine yeni gökdelenler ve yerleşim alanları kurularak milyonlarca nüfusa ev sahipliği yapacak.

Ortaya atılan tezlere ve eleştirilere bakacak olursak; öncelikle gerekli mi değil mi veya zamanı mı değil mi? diye sormak istiyorum. Çelişkilerden biri bu; hem ülke krizde diye en ufak hizmetler bile aksatılıyor, belediyeler hiçbir hizmet yapmıyor, hem de dünyanın en pahalı ve paralı işlerinden birine soyunuluyor. Bir alt geçit bile yıllar sürüyorsa kanal ne kadar sürecek. Bu çelişki neden? Elzem olmadığı kesin peki neden ülke ekonomik olarak rahatlamadan başlanıyor? Biraz daha beklenemez mi?

İkinci olarak; Kanal gerekli mi? Boğaz varken kanala ne gerek var? Eğer kanal yapıldıktan sonra isteyen gemi boğazdan geçebilecek ise kanla gerek yoktur. Amaç boğazı rahatlatmak ve korumak ise bu amaca ulaşılamamış olur. Yani hem israf hem de masraf oluyor. Ama kanaldan sonra gemiler boğazdan geçemeyecek ve kanalı kullanmak zorunda kalacaklar ise kanal tez zamanda yapılmalıdır. Ve yapılması elzemdir. Boğaz kurtulmuş ve korunmuş olacak aynı zamanda da geçen gemilerden para kazanacağız. Madden manen kardayız. Zira beğenmediğimiz Mısır Devlet Başkanı Sisi bile Mısır’da Süveyş Kanalını yeniden yaptırdı. Hatta 32 ya da 35 km’si Süveyş kanalına paralel olarak yapılıyor. Geri kalan kısım ise eskinin genişletilmesi durumudur. CHP’lilere duyurulur.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ