Atatürk’ün en büyük ve en çok ses getiren devrimlerinden biri de harf inkılabıdır. Bu inkılapta da bazı yobazlar olayı yanlış anlamaktadır. Yobazların bir kısmı harf inkılabı ile halkın bir gecede cahilleştiğini ve dinden uzaklaştığını, bir kısmı ise bu inkılapla çağdaş medeniyetler seviyesine ulaştığımızı, herkesin okuryazar olduğunu ve gerilememize sebep olan alfabeden kurtulduğumuzu iddia etmektedir. Bugün de harf inkılabı ile söylenenler arasında ki çelişkiden bahsetmek istiyorum. Gerçekten de harf inkılabı söylendiği gibi ‘gerileme mi, ilerleme mi’ sebebidir. Olayları iki tarafın bakış açılarına göre tahlil etmek istiyorum. İnkılaplara karşı iyi ya da kötü yönde bir saplantınız var ise doğru tahlil edemezsiniz. Çünkü sizi, saplantı ve takıntılarınız yönlendirecektir. Doğruya ulaşmak için olayı saplantıya dönüştürmeden aklıselim değerlendirmek gerekiyor.

İlk olarak harf inkılabı ile; halk bir gecede cahilleşti, hiç âlim kalmadı ve âlimler de cahiller grubuna girdi. Diğerleri ise; harf inkılabı ile gerilememize neden olan ve ilerlememizi engelleyen eski Arap harflerinden kurtulduk ve çağdaşlaşma önünde en büyük adımı attık diyor. Onlara cevaben:

Nasıl oluyor da halk bir gece de birden bire cahil kalıyor veya çağdaşlaşıyor. Bunu anlayamıyorum. Bunu hangi aklıselim savunabilir. Öncelikle böyle bir şey mümkün olsa idi, çağdaşlaşmak veya milleti cahil bırakmak isteyen her yönetici harf inkılabı yapar ve gelişmek çağdaş olmak için yüzyıllarca uğraşmazdı. Halkını istediği gibi idare etmek isteyen diktatörlerde bir gecelik harf inkılabı ile halkını cahil yapar ve cahilleri istediği gibi yönetebilirdi. Bu fikir neden başkalarının aklına gelmiyor da bizimkilerin aklına geliyor.

İkinci olarak âlimler bir gecede cahil kalmışlar. Son dönemde o kadar âlim, bilim adamı vardı ve bunlar harf inkılabı ile bir gecede cahil kaldı. O kadar âlim ve bilim adam var ise Osmanlı neden battı veya çöküş sürecine girdi, bilim ve teknolojide Avrupa’nın çok gerilerinde kaldı. Madem memlekette âlim çoktu peki, padişahlar neden bilim ve teknolojiyi geliştirmek için Avrupa’dan bilim adamı ve hocalar getirtti. Yoksa padişahlarımız da Atatürk gibi âlim düşmanı(!) mıydı? Osmanlıdaki hangi bilim adamı buluş yapıyordu da harf inkılabı bunu engelledi.

Harf inkılabı ile bir gecede cahil olduk diyorlar.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ