İnsanlık tarihi boyunca pek çok konu tartışılmış ve birbiriyle kıyaslanmıştır. Kıyaslanan ve tartışılan konuların başında da bilim ve din gelir. Aslında bir ve beraber olması gereken bu iki konu daima rakip olmuş, bilimciler üstünlüğü sağlayınca din, dinciler sağlayınca da bilim ikinci plana itilmiştir. Oysa ikisi farklı kulvarda yer almakta ve bu nedenle bunların beraber olması gerekmektedir. İkisi bir ve beraber insana hizmet etmeli ama bilim insanları ve din adamları olaylara farklı yaklaştığı ve birbirlerinin alanına tecavüz ettiği için üstünlük taslama yarışına girmektedirler. Böylece birbirlerine rakip hatta düşman olmuşlardır.

Bizler onları aynı kulvarda yarışan iki rakip yerine farklı kulvarlarda yol alan takım arkadaşları olarak görmeliyiz. Nasıl ki otomobil ile kamyon aynı yolda gittikleri halde birbiriyle yarıştırılamıyor. İşte bu iki alan da birbiriyle yarıştırılmamalıdır. İkisinde de amaç insanı bilgilendirmek, onu tatmin ve mutlu etmenin yollarını göstermektir. İşte bu nokta kaçırılmamalı, aksi takdirde bazılarının yaptığı gibi farklı iki konu sanki aynı kulvarda yarışan rakip gibi görülür. Bu kıyaslamada suçun büyük kısmı bazı bilim insanları ve din adamlarındadır. Onların yanlış tutumu ve birbirlerini ret politikası insanların da bu konuları yarıştırmasına neden olmaktadır.

İkisi de aynı yolda giden ama farklı kulvarlarda olan bu iki konuda şu hususlar iyi bilinmelidir. Birincisi bilim ve din tamamen farklıdır. İkisinin de ortak konulara değinmesi birbirine üstün geldiği ya da birbiriyle yarıştığı anlamına gelmez. İkisinin de alanı farklıdır. Zira bilim Yüce Yaratıcının yaratma sanatını anlamak, din ise yaratılıştaki ve olaylardaki hikmeti, mana ve anlamı bilmek için vardır.

Örneğin bir heykeli düşünelim; bilim onun ne zaman, hangi maddeden ve niçin yapıldığıyla ilgilenir. Eserin ne zaman ve neden yapıldığını incelerken onun içindeki antika değeri ve toplumdaki anlamını incelemez. Çünkü bu değişkendir ve kişiye göre değişebilir. Sanat ise o eserin yapılış ve kullanılış amacını içindeki antika değeri ve toplum için anlamını inceler. Bir antika eserin yaşını bilmek bilimin işidir onun yaşına göre pahası ise sanatın işidir. Neden yapıldığı bilimin ne için ve ne anlama geldiği ise sanatın işidir. Din de sanat gibidir. İnsanın ve eserlerinin sanatsal anlamıyla ilgilenir.

YAZININ TAMAMINI OKUMAK İÇİN TIKLAYINIZ: