Çin’den çıkan ve tüm dünyaya yayılan virüs binlerce insanın hastalanmasına, dört binden fazla, hala da artıyor, insanın da ölmesine neden oldu. Virüsün çaresi bulunamadığı için Çin’de kontrol altına alınsa da dünyanın diğer bölgelerinde yayılmaya devam etmektedir. İlk çıktığında her zamanki gibi paranoya ile Batının, Çin’e karşı bir oyunu dense de virüs Batıyı vurunca bu iddiadan da vazgeçildi. Zira öyle hızlı ve kısa sürede tüm dünya ve daha çok da Avrupa’ya yayıldı ki, işte o zaman işin ciddiyeti anlaşıldı. Bazı salaklar, ki siz onlara akademisyen veya doktor diyebilirsiniz, bu virüs Türklere bulaşmaz bile dedi. Yani halk olarak o kadar bi haber ve vurdumduymaz bir durumdaydık. Bu hazırlıksız yakalanma veya işin ciddiyetine varamama virüsün kısa sürede ve hızla yayılmasına neden oldu. Avrupa da virüsün yayılmadığı ülke kalmazken komşularımız da bu virüsten kurtulamadı. Bilhassa İran bu konuda başarısız bir yönetim sergileyerek değil vatandaşını; hükümet yetkililerini, bürokratlarını ve milletvekillerini bile koruyamadığını gösterdi. Yani tedbirlerde sınıfta kaldı.

Tabi bu konuyu ciddiye alan ülkelerde yok değildi. Bunlardan biri belki de en baştaki ülkemiz oldu. Etrafı korona virüs ile sarılmış olan Türkiye baştan beri sıkı kontroller ve tedbirler alarak işin ne kadar ciddi olduğunu ve kendisinin de işi ciddiye aldığını gösterdi. Bu konuda tüm dünyaya örnek ülke oldu. Hatta bizden çok ilerde olan Avrupa ve ABD ye bile. İlk başta Çin’de bulunan vatandaşlarımızı virüs bulaşmadan ülkeye getirdi ve onları bir yere göndermeden kontrol altında tutarak sonuçları bekledi. Sonuçların negatif çıkmasıyla onları evlerine gönderdi. Bunun dışında ülkeye giriş ve çıkışlar kontrol altına alındı. Yani zararı en aza indirmek için gerekli bütün çalışmalar yapıldı. Gayretli ve çalışkan bir ekip ülkeyi koronaya karşı korumaya çalıştı. Bu çalışkan ekibin başında bulunan Sağlık Bakanımız Sayın Fahrettin Koca ve tüm sağlık çalışanlarını ve diğer yöneticileri tebrik ediyorum. Bakanımız baştan beri gerek yerinde ve dozunda açıklamalarıyla gerekse yapılması gerekenler konusunda halkı bilgilendirerek ve tedbirleri alarak işini hakkıyla yaptı. İşi büyük bir ciddiyetle sürdürdü. Diğer yetkililere benzemediğini gösterdi. Zira normalde bizim yöneticiler; bize bulaşmaz, biz tedbiri aldık, bizi es geçer gibi saçma sapan açıklamalar yapardı. Biz alışığız bu tür efelenmelere, ama sayın bakanın farklı açıklamalarını duyunca mutlu olduk. Bakan bey biz gereken tedbiri aldık, almaya da devam ediyoruz. Ama bu bize gelmeyeceği ve ülkemize girmeyeceği anlamına gelmez açıklamasıyla işin ciddiyetini ve işini nasıl ciddiye aldığını gösterdi.

Ama tüm tedbirlere rağmen beklenen oldu ve virüs ülkemizde de görülmeye vaka sayısı artmaya başladı. Devlet okulları tatil etti ancak insanlar işi devlet kadar ciddiye almadı. Zira devletin tün ciddiyetine ve tedbirlerine rağmen halk normal yaşantısına devam etti. Son olaylar devleti daha sıkı tedbirler almaya itti ve yeni tedbirler yayınlandı. Bu konuda iş halkımıza düşüyor ve herkes kendi tedbirini almak zorundadır. İşi ciddiye almadığımız takdirde veya geciktiğimiz de neler olacağı konusunda örnekler çok, sonumuz Allah korusun Avrupa ülkeleri gibi olur.

Her olayda iyi yön vardır bunda da bir takım hata ve eksiklerimizi görmemizi sağlayan Yüce Rabbimize hamdolsun. Arada dokunuşlarla insanlığın ve insanoğlunun aslında başıboş olmadığını ve kendisinin kimsesizlerin kimsesi olduğunu gösterdi. Ayrıca biz insanoğlunun ne kadar aciz ve zayıf olduğunu da… Son dönemlerde ölen kimsesiz ve sahipsiz sandığımız çocukların bir sahibinin olduğunu da…

Yüce Yaratıcı çocukları öldürmeyen bir hastalık göndererek tüm insanlığa mesajını yolladı. Bizi uyardı. Bize ölüm korkusu yaşatarak tüm dünyanın mültecileri anlamasını ve ölüm korkusuyla yaşamanın ne kadar kötü olduğunu anlamamızı sağladı. Daha doğrusu mesaj verdi anlayana…

Umarım tüm bunlardan ders alır ve insanlığımızı bir kere daha sorgularız. Hani; Allah’ın sopası yok ki gökten indirsin diye halk arasında kullanılan bir deyim vardır. Aslında bu söz işin sırrını anlamayan insanlar içindir. Allah her zaman kulları için uyarıcı bir takım olaylar yaşatır. Onun mesajını anlayan anlar. Anlamayanlar ise onun gerçekten bir sopa göndereceğini veya neden sopasıyla insanları düzeltmediğini düşünür. Allah bizi hatalarından ders alan ve gökten gelen mesaja kayıtsız kalmayanlardan eylesin. Bu korona da anlayana bir mesajdır. Diye düşünüyorum. Rabbim iyi insanları bu tür bela ve afetlerden, iyi insanlarda yardıma muhtaç insanları korusun.