Kışa girerken arabanızı kışın karşılaşılabilecek risklere karşı hazırlamanız masrafların azalmasını sağlayacak.

Kışa girerken pek çok konuda hazırlık yapıldığı gibi aracınızı da kışa hazırlamanız gerekiyor.

Soğuk, sisli, yağmurlu ve karlı havalarda araç kullanımı her zamankinden daha riskli olduğundan, araçların da buna göre bakımlarının yapılması şart.

Aracınızın belli başlı parçalarının bakım görmesi veya değiştirilmesi, sürüş güvenliği için önemli.

MASRAFINIZ DÜŞER
Kötü hava şartları motorun performansını zorlar, kar ve buz araç çekişini sınırlar, oluşan çukurlar lastiklere zarar verir. Aracınızın kışlık bakımını yapmadığınızda, bu nedenlerden dolayı 5 bin liraya yakın fatura ödemek zorunda kalabilirsiniz. Bakım yaptırarak ise böyle bir masraftan da kurtulmuş olursunuz.
 
İşte kışın karşılaşılabilecek risklere karşı yapılması gereken bakımlar:

ŞANZIMAN
Şanzıman bakımında esas olan yağ kaçağı kontrolüdür ve bu kontrol, aracı olası büyük arızalardan koruyabilir. Baskı balata ya da debriyaj balatası olarak bilinen şanzıman sistemi parçaları da ömürleri dolduğunda mutlaka değiştirilmeli.
 
SİLECEK LASTİĞİ
Yağışlı günlerde ya da çamurlu arazilerde değeri daha fazla anlaşılan silecek lastiklerinin yıpranma kontrolü, hayat kurtarıcı olabiliyor.

CAM SUYU
Soğuk havalara hazır olmak için cam (silecek) suyuna antifriz ilavesi yapılmalı. Antifrizli su, cam suyunun donmasına engel olacaktır.

DİREKSİYON HİDROLİĞİ
Sızıntı olasılığı düşük de olsa, hidrolik direksiyon sistemlerinde kullanılan hidrolik yağı kontrol edilmeli ve eksik olması durumunda tamamlanmalı.

LASTİKLER
Lastik diş derinliği yasal sınırı 1.6 mm. Kış lastiklerinde 4 mm’in altına düştüğünde lastiklerin yenilenmesi gerekir. Ayrıca aynı aks üzerindeki 2 lastik arasındaki aşınma farkı, 5 mm’den fazla olmamalı. Kışın yaşanan sıcaklık düşüşü, lastik basıncının azalmasına neden olur. Doğru basınç oranlarının kontrolü yapılmalı ve kış mevsimi standartlarındaki lastikler kullanılmalı.

FREN HİDROLİĞİ
Standart kullanım ömrü 2 yıl olan ve fren performansı açısından büyük önem taşıyan fren hidroliği, ömrünün dolması beklenmeden mevsim geçişlerinde özellikle kontrol edilmeli.

FARLAR
Gece araç kullanımı ile birlikte görüş mesafesinin düştüğü sisli hava şartları gibi koşullarda farlar daha fazla kullanılır. Bu nedenlerden dolayı yol ve sis farlarının doğru çalışıp çalışmadığı kontrol edilmeli. Aydınlatmada farlar kadar yanmayan ampullerin değiştirilmesi de önemli.

AKÜ
Soğuklar yaklaşırken zayıf akülerin şarj ettirilmesi veya yenilenmesi, su seviyelerinin ve elektrot seviyelerinin kontrol edilmesi, uzun süre kullanılmayacaksa kutup başlarının sökülmesi gibi kontrol ve müdahaleler mutlaka yapılmalı.

MOTOR SUYU
Motor soğutma suyunun (antifriz) donarak silindir bloğunun çatlamaması ve çeşitli arızalara neden olmaması için antifriz seviyesi kontrolü sağlanmalı.

KALORİFER
Araç kaloriferleri, soğuk kış günlerinin vazgeçilmez aksamıdır. Isıtma, buz çözme gibi fonksiyonları yerine getiren kaloriferlerinizi kış gelmeden kontrol ettirin.

BUJİ BAKIMI
Elektrik ve ateşleme sisteminde oluşan sorunlar, yakıt tüketimini yüzde 10 artırabiliyor.
Yakıt tüketimi dengesini sağlamak için buji tırnaklarının ayarı ve temizliği yapılmalı. Buji bakımı yapılmayan araçlar, 10 litrede 1 litre daha fazla yakıt tüketebilir. (Posta)