Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı (KMBB) Hayrettin Güngör ve belediye çalışanı (kardeşi) Nurettin Güngör'e hakaret ettiği iddiasıyla Büyükşehir Belediyesi'ndeki görevine son verilen Harun Parladı, mahkeme kararıyla belediyede ki işine dönecek.

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediye Başkanı (KMBB) Hayrettin Güngör tarafından, kardeşiyle tartıştığı iddiasıyla haksız iş sözleşmesinin feshedilerek işten çıkarılan Harun Parladı isimli emekçinin hukuk zaferi, Kahramanmaraş 3. İş mahkemesince sonuçlandı. Kahramanmaraş 3. İş Mahkemesi; yıllardır büyükşehir belediyesi bünyesinde çalışan Harun Parladı'nın işten çıkarılmasını iptal ederek 'işe iadesine' karar verdi.

MAHKEME HAYRETTİN GÜNGÖR VE NURETTİN GÜNGÖR’Ü HAKSIZ BULDU
Kararın gerekçesinde, 'Davacı işçi daha önce on gün mesai arkadaşlığı yaptığı, ancak fesih tarihinde mesai arkadaşı olmayan Nurettin Güngör'e ve belediye başkanına hakaret ettiği iddiasıyla işten çıkarılmış olup savcılıkça bu iddialar hakkında takipsizlik kararı verilmiş olması karşısında ve dinlenen tanık beyanları ile tüm dosya münceratı birlikte değerlendirildiğinde davalı taraf geçerli fesih iddiasını ispatlayamadığından talebin kabulüyle davacının işe iadesine ve fesih nedeni dikkate alınarak 5 aylık işe başlatamama tazminatı ve 4 aylık ücret tutarında boşta geçen süre ücreti belirlenerek hüküm kurulmuştur.' ifadeleri yer aldı.

MAHKEME TAZMİNATA HÜKMETTİ

Mahkemenin bugün taraflara tebliğ edilen gerekçeli kararında; Davacının talebinin KABULÜ ile; ''1-davacının iş akdinin, davalı tarafından yapılan feshinin GEÇERSİZLİĞİNE, davacının davalı alt işverenlikteki iş yerindeki İŞE İADESİNE,

2- davacının yasal süre içinde yapacağı başvurusuna rağmen davalı işveren tarafından süresi içinde işe başlatmaması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun 21/1 maddesi uyarınca davalılar tarafından müştereken ve müteselsilen ödenmesi gereken tazminat miktarının davacının kıdemi ve fesih nedeni dikkate alınarak takdiren BEŞ AYLIK brüt ücret turatı (brüt 19.506,00 TL) olarak belirlenmesine, 

3- Davacının işe iadesi için süresi içinde işverene müracaatı halinde hak kazanılacak olan ve kararın kesinleşmesine kadar en çok 4 aya kadar ücrtet (16.820,40 TL) ve diğer haklarının 4857 sayılı iş kanununun 21/3 maddesi uyarınca davalılardan müştereken ve mütesilsilen tahsiline ve davacının işe başlatılması halinde ödenmiş kıdem ve ihbar tazminatalrının bu alacaktan mahsup edilmesi gerektiğinin tespitine... '' Kararı verildi.

İŞTEN ÇIKARILANLARIN TAZMİNATLARI, MAHKEME VE AVUKATLIK ÜCRETLERİ HANGİ YETKİLİYE RÜCU EDİLECEK?

Kahramanmaraş Büyükşehir Belediyesi'nden takriben 500 kişiye yakın işçinin işten çıkarıldığı öne sürülürken, Mahkemelerden işe iade kararı alınıp dönen bir çok işçinin olduğu belirtiliyor. İşçi tazminat alacakları, Mahkeme masrafları ve Avukatlık ücretlerinin rakamsal olarak milyonlarca TL bir rakama ulaşacağı ve bu meblanın Büyükşehir Belediyesinin bütçesinden ödeneceği biliniyor. Kamuoyu; ''milyonlarca TL tutacak işçilerin tazminatları ve mahkeme masrafları ile avukatlık ücretlerinin işçileri haksız bir şekilde işten çıkaran yetkililere RÜCU edilip edilmeyeceğini'' konuşuyor. Hangi yetkili işçileri haksız bir şekilde işten çıkardıysa bu bedellerin o yetkili tarafından ödenmesinin gerektiğini vurgulayan Kahramanmaraş halkı; ''Haksız işlem yaparak Belediyenin zararına yol açan kim olursa olsun bu zararları ödemekle yükümlüdür'' ifadelerinde bulunmaları karşısında Büyükşehirden bu konuda kamuoyuna nasıl bir açıklama yapılacağı merakla bekleniyor.