Dolar son günlerde tekrar atağa geçerken piyasa uzmanı Cristian Maggio, Türk Lirası'nın değer kaybının devam edeceği yönünde bir değerlendirmede bulundu.
Maggio, doların kısa süre içinde 19 lira seviyesine çıkma riskinin olduğunu söyleyerek "Enflasyondan cari açığa ve çok olumsuz reel oranlara kadar Türkiye'nin makro finansal koşullarının korkunç durumu, lira için felaketlerin gelmesine neden oluyor" dedi.
Türkiye, para politikasındaki benzeri görülmemiş deneyini bir ay daha uzatmaya hazırlanıyor fakat Türk lirası konusundaki yaklaşımı da giderek daha fazla sorgulanıyor.Gelişmekte olan piyasalarda bu yıl en kötü performansı sergileyen Türk Lirası, Merkez Bankası'nın Nisan ayındaki son toplantısından bu yana, önceki üç ayın toplamından daha fazla değer kaybetti.
Tüm bunlar boyunca, karar merciileri bu yıl her toplantıda borçlanma maliyetlerini değiştirmeden bırakarak beklediler.
Enflasyondaki son derece negatif oranlar, emtia fiyatlarındaki küresel yükseliş ve uluslararası rezervlerdeki düşüşün yanı sıra, değer kaybının temel itici gücü.
Ekonomistler, Merkez Bankası'nın bugün de faizi tekrar yüzde 14'te tutacağı konusunda hemfikir.
Bloomberg'ten Berill Akman ve Barış Balcı'nın aktardığına göre; Merkez Bankası'nın politikaları sebebiyle lira için pek bir rahatlama görünmüyor.
Başkan Şahap Kavcıoğlu, "diğer merkez bankaları böyle yapıyor diye Türkiye'nin de faiz artırmaya ihtiyacı olmadığının" sinyalini verdi.
Türkiye, daha yüksek oranlar yerine, arka kapı müdahalelerine ve döviz garantili mevduat hesaplarına güvendi.
Kavcioğlu, şu anda 20 yılın en yüksek seviyesi olan yaklaşık yüzdev70'lik tüketici fiyat artışının haziran ayı başlarında yavaşlamaya başlayabileceğini ve yıl sonunda enflasyonda düşüş yaşanacağını söyledi.
Ancak döviz garantili hesaplara girişler son haftalarda yavaşladı ve Merkez Bankası rezervleri keskin bir şekilde düştü, bu da onu lirayı desteklemek için küçük bir destekle bıraktı.
Goldman Sachs Group Inc.'e göre, ticari borç verenler ve diğer merkez bankalarıyla yapılan takaslar hariç tutulduğunda, Türkiye'nin net dış varlıkları eksi 63,3 milyar dolara ulaştı.
Enflasyon yükseldikçe, halkın ekonominin yönetimi konusundaki hoşnutsuzluğu artıyor.
Yatırımcılar için, Türkiye'nin NATO müttefikleriyle arasındaki soğukluk, ülkenin varlıkları üzerindeki bir başka sıkıntı. Rusya'nın Ukrayna'yı işgalinden sonra emtia fiyatları yükselirken, Türkiye'nin cari açığı daha da büyüyor ve döviz talebini daha da artırıyor.
Satışlar, 2021'in sonlarında bir dizi faiz indirimine katkıda bulunduğundan, lirayı şimdiye kadarki en zayıf seviyesine itti.
Londra'daki TD Securities Portföy Stratejisi Başkanı Cristian Maggio'ya göre lira, dolar karşısında bu yıl şimdiye kadar yüzde 18'in üzerinde değer kaybetti, dolar 16'yı geçti ve şimdi bu çeyreğin sonunda veya kısa bir süre sonra 19'a ulaşma riskiyle de karşı karşıya.
Maggio, "Enflasyondan cari açığa ve çok olumsuz reel oranlara kadar Türkiye'nin makro finansal koşullarının korkunç durumu, lira için felaketlerin gelmesine neden oluyor" dedi.