TÜVTÜRK'ün açıklamasına göre hesaplanan toplam gecikme ücreti, aylık yurt içi üretici fiyat endeksi oranı ve aracın muayeneye geldiği tarihe göre değişiklik gösterebiliyor.

Yeni düzenlemeye göre araç muayenesine bir yıl geç kalan araç sahipleri 205,08 lira yerine yaklaşık 14,36 lira tecil cezası ödeyecek. 5 yıl muayene yapılmayacak ticari araçların gecikme ücreti 1.062,71 liradan 74,68 liraya değiştirilecek.

MUAYENE GECİKME SÜRELERİ İÇİN BİR SINIR YOK 

TÜVTÜRK, 31 Aralık 2021 tarihine kadar geçerli olan yeni düzenlemelerin tüm modeller için geçerli olduğunu açıkladı ve herhangi bir gecikme süresi sınırı olmadığını duyurdu. Buna bağlı olarak, muayenesi bir ay ertelenen araçlar gibi 5 veya 10 yıldır muayenesi yapılmayan araçlar da yönetmelikten yararlanabilecek.

Öte yandan araç sahiplerinin araç muayene işlemine devam edebilmeleri için motorlu taşıtlar vergisi (MTV), trafik cezası veya otoyol geçiş ücreti borcunun bulunmaması gerekmektedir.

Yeni düzenlemeler sadece araç muayene gecikme ücretleri için önemli indirimler sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda diğer ilgili borç gecikmeleri için de önemli indirimler sağlıyor. Bu nedenle konfigürasyondan yararlanan ve bu borçlar nedeniyle uzun süre araçlarını kontrol edemeyen araç sahipleri için önemli bir fırsat bulunmaktadır.

MTV, taksit süresi boyunca her araç için idari para cezası ve otoyol geçiş ücretinin en az %10'u ödenmek kaydıyla teknik muayene ruhsatı alacaktır.

Tüm araç sahiplerinin "www.tuvturk.com.tr" web sitesi, "0 850 222 88 88" çağrı merkezi ve e-devlet üzerinden ücretsiz araç muayene hizmeti rezervasyonu yaptırabileceği belirtildi.

Öte yandan İstanbul Sigorta Acenteleri Derneği Onursal Başkanı Turusan Bağcı, milyonlarca araç sahibini ilgilendiren yeni düzenlemeyi duyurdu.

İSAD Yönetim Kurulu Başkanı Turusan Bağcı, yapılacak değişikliklerin belirsizliği ortadan kaldıracağını belirterek, "Sürücü ceza puanları, ehliyetlere el konulması gibi temalar sigorta primlerini etkin bir şekilde belirleyecek. Bu sayede iyi sürücü ve kötü sürücü ayrımı yapılabiliyor ve sigorta Firmalar daha adil olacak. Primi belirlemek için." dedi.

Bağcı, süreci şöyle özetliyor: Emniyet Genel Müdürlüğü ile yapılacak bir entegrasyon ile trafik kuralları ihlalleri sonucu uygulanan sürücü ceza puanları sürücü belgesine el konma süresi gibi bilgiler göz önünde bulundurularak birçok ülkede uygulanan sigortalı skoru hesaplanması projesi de getirilmesi düşünülmektedir.

Acentelerin kredi skoru verebildiği bu dönemde bütün dünyada bundan daha önemli olduğu düşünülen sigorta skoru kişiler için de önemli bir değerlendirme kriteri de olabilir.

Tüm bu düzenleme ve denetlemeler Sigorta Emeklilik Düzenleme ve Denetleme Kurumu ( SEDDK ) başarı ile projelendirilip, takip edilip yapılmakta ve  denetlene bilmektedir.

DOĞRUDAN TAZMİN! ESKİ SİSTEM TARİHE KARIŞIYOR 

Trafik sigortasında kusursuz olan ve zarar gören sürücüler oluşan maddi ve bedeni zararlar için karşı tarafın trafik sigortasına başvurarak müşterisi veya bağı olmayan şirketten hasarına almak için uzun süren sıkıntı yasayabiliyor ve mücadele vermek zorunda kalabiliyordu.

Uzun süredir istediğimiz öneri ve tasarılarını taslaklarını getirdiğimiz Trafik sigortasında müşteri memnuniyetini en önemlisi fiyat odaklı değil hizmet odaklı yaklaşımı getirebilecek doğrudan Tazmin sistemi uygulamasına da geçiliyor.

Trafik kazalarında zarar gören araç sahiplerinin karşı tarafın sigorta şirketine başvurmak yerine hasarı kendi şirketinden almasına imkan tanıyacak bir sistem.

Bu durum zorunlu trafik sigortasında hizmet kalitesini yükselterek sigorta memnuniyetinin artmasına imkan sağlayacak bir durumdur.

Doğrudan tazmin sistemine ilişkin olarak dünya uygulamaları mevcuttur bunların incelenerek ülkemiz için en uygun modeli getirileceğini inanıyoruz.