Geçen gün seyahatim sırasında emniyetin güzel bir uygulamasıyla karşılaştım ve öncelikle bu işi düşünenleri tebrik ediyorum. Konu malum trafik kazaları ve kötü sonuçları, eğer kaza olarak görüyorsanız. Ülkemizde trafik kazasında ölenlerin sayısı yılda binleri geçmeye başladı ve her geçen gün de artarak devam ediyor. Tabi araç ve insan sayısındaki artışa bağlı olarak kazaların artması doğal diyeceksiniz ancak bu durum insan ve araç sayısından ziyade kurallara uymamaktan kaynaklanınca insan üzülüyor. Bu engellenebilir bir şey ve acil olarak bir şeyler yapmak zorundayız. Çünkü ülkemizde kazalar değil cinayet ve doğrudan adam yaralamalar oluyor. Bizim kaza dediğimiz birçok olay oluşum açısından kaza değil, cinayet ve doğrudan adam yaralamadır. Çünkü kaza farklı bir şey TDK’ya göre istem dışı ve umulmayan bir durum. Kazayı da bu tanıma göre değerlendirmek gerekiyor.

Kazanın Türk Dil Kurumunda Kaza: İstem dışı veya umulmayan bir olay dolayısıyla bir kimsenin, bir nesnenin veya bir aracın zarara uğramasıdır.

İşte tanımdan da anlaşılacağı üzere ülkemizde olan ve kaza dediğimiz olaylar aslında kaza olmuyor. Çünkü kazanın tanımına baktığımızda istem dışılık ve umulmayan bir durum var. Peki, ülkemizde kaza dediğimiz bu olaylarda bunlardan hangisi var bir bakalım.

Kırmızı ışıkta geçen bir araç: istem dışı mı geçiyor yoksa yeşilin yanıp söndüğünü görünce gaza basıp geçebileceğini zannettiği için mi? Kırmızıyı görmüş boğa gibi çıldırıp gaza basanların yaptığı kaza umulmayan bir durum mu yoksa kaza geliyorum mu diyor? Sen kırmızıda geçtiğinde diğer taraftan gelen (yeşilde geçen) araca çarpma ihtimalin umulmayan bir durum mudur ki bu iş kaza olsun?

Alkollü araç kullanmak kesinlikle kazalara neden oluyor. o halde alkollü araç kullananların kaza yapası kaza mıdır?

Uykusuz araç kullanan bir insanın yolda uyuması umulmayan bir durum mudur yoksa beklenen bir durum mu? Kaza yapması da kaza mıdır?

Kaldırımda giden birine araç çarpması nasıl bir kaza, buna kaza nasıl diyebiliriz. Yolda gitmesi gereken aracın kaldırımda ne işi var?

Aşırı hızla giden bir aracın durma veya kayma ihtimali ne kadar? Veya aşırı giden bir araç hemen durabilir mi? Bu umulmayan bir durum mu veya aşırı hızlı gitmek istem dışı bir olay mıdır?

Ve daha nicelerini sorduğumuzda aslında bunların ne istem dışı ne de umulmayan bir olay olmadığını görüyoruz. Yani aslında kaza dediğimiz birçok olay cinayet veya doğrudan adam yaralamadır. Çünkü istem dışılık veya umulmayan bir durum yok ortada her şey açık ve net. Hatta kaza olması umulan veya beklenen hareketlerdir bunlar.

Emniyet müdürlüğü çok güzel bir uygulama başlatmış bu nedenle önce tebrik ediyorum. Nasıl bir uygulama diyeceksiniz?

Saha da görevli arkadaşlar araçları durduruyor ve kısa film izletiyor. Fazla zamanınızı almayacak kadar kısa. Bu filmde emniyet kemeri takılmadığı zamanlarda kazalarda ne gibi durumlar oluyor bu durumlar gösteriliyor. Bakmayın videonun kısa olduğuna bir o kadar da etkili oluyor. İzleyen herkes anında kendisine bir çeki düzen veriyor. İnsanın içi ürperiyor ve daha dikkatli oluyor. Kemer takmayanların çoğu bu videodan sonra kemer takıyormuş.

İnsanlar sonuçları görünce daha çok etkileniyor bu nedenle Emniyet Genel Müdürlüğüne çok teşekkür ediyorum ve bir de öneride bulunmak istiyorum bu kıs filmleri keşke ulusal kanallarda da yayınlansa daha da etkili olur kanısındayım.

Bu katliamlara ve trafik canavarlarına teröristlerine dur deme zamanı geldi de geçiyor bile. Devlet cezaları arttırdı iyi oldu ama yeterli değil. En güzeli insanlarda bilinç uyandırmak ve insanları kurallara uymaları gerektiğini, kuraklara uymadığımızda neler olacağını hissettirmeliyiz.

Kaza olsa içimiz yanmayacak ama maalesef kaza değil, cinayet ve katliam bunlara dur demenin zamanı gelmedi mi? Herkes kendisini burada vazifeli bulmalı ve bu işe herkes kendince bir el atmalı. Önce ben demeli ve daha sonra başkalarını engellemeye çalışmalıyız neden olmasın?

Hazır kurallara uyalım ve uymayanlara ağır ceza keselim havasını bulmuşken vatandaş olarak bizlerde bu işe bir el atalım. Devlet millet el ele bu işe bir dur diyelim. Saygılar.