KANAL MARAŞ / ÖZEL HABER

Konu hakkında kanalmaras.com muhabirine açıklamalarda bulanan cep telefonu esnafı İbrahim Büyüksakallı, “Sıfır telefonlar şu anda pahalı özellikle iyi bir telefon almak isteyenlerinde şikayetçi ama bu bizim elimizde olan bir şey değil. Bütün telefonlar döviz üzerinden geliyor. Haliyle geçen yıla göre bu yıl biraz daha pahalı. Umut ediyoruz ki yakın zamanda Dolar da Euro da düşüşe geçer” dedi.

İkinci el piyasasındaki artışın kendilerini sevindirdiğini ifade eden Büyüksakallı, “Özellikle hafta sonları satışlarımız yavaş yavaş canlandı. İnsanlar havanın ısınmasıyla birlikte daha çok dışarı çıkıyorlar ve daha fazla alışveriş yapıyorlar diyebiliriz. Bunun da tabii bizler gibi merkezlerde olan esnafların yüzlerini güldürdüğünü söylemek yanlış olmaz.” İfadesini kullandı

10 yıldan bu yana Kıbrıs Meydanında iş yeri işleten İbrahim Büyüksakallı, “İşlerimiz kötü değil tabii daha iyi olabilirdi ama biz memnunuz. Özellikle ikinci el satışlarımızda daha fazla son günlerde.” ifadesini kullandı.

“İNSANLARA SIFIR TELEFON MANTIKLI GELMİYOR”
Genellikle ikinci el satışların yüksek olduğunu ifade eden Büyüksakallı “Şu an için sıfır telefon pek mantıklı gelmiyor insanlara. Dövize güven yok. Yüksek olduğu için bir anda düşmesi telefonun da değer kaybetmesine neden olacağı için pek fazla insanlar yönelmiyor. Az öncede belirttiğim gibi referandumdan evet çıkması durumunda inanıyorum ki sıfır telefon satışları da yükselecektir. Çünkü evet çıkması durumunda piyasa normale dönecektir. Tabi bu benim kişisel görüşüm.” ifadesine yer verdi. 

Genel olarak tamir içinde çok fazla kişinin geldiğini ifade eden Büyüksakallı, “Tamir için gelenler de çok fazla. Sıfır telefona gücü yetmeyen veya düşmesini bekleyenler özellikle elindeki telefonunu kullanmayı tercih ediyor. Mesela bende öyle düşünüyorum. Var telefonum fiyatlar düşsün alacaksam da o zaman alayım diyorum.” dedi.

2. EL TELEFON ALINIRKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
Uzmanlar, henüz garanti süresi bitmemiş, faturası ve kutusuyla beraber satılan telefonların alınmasını öneriyor. Daha sonra yaşanabilecek mağduriyetlerin önüne geçmek için bunun önemine dikkat çekiyorlar.

Çoğu dükkân vergi vermemek için fatura kesmez. Hâlbuki ikinci el dahi olsa kanuna göre adınıza fatura kesilmesi gerekiyor. Bunun yerine kartvizit arkasına telefon modeli, tarih ve tutar yazıp kaşeler. Faturasız bir ürün aldığınız için eğer ürün çalıntı ise bunu ispatlayamaz ve paranızdan olursunuz. Halbuki dükkanlar bu konuda kendilerini garantiye alır. Dükkânlar ikinci el telefonları alırlarken belge imzalatırken, satarken bir belge vermezler. Alacağınız cihazın özeliklerini iyi bilin, karşınıza geldiğinde bunları kontrol edebilin.

SATIŞ BELGESİ DÜZENLETİN
Satın aldığınız telefon çalıntı olabilir veyahut bir suça karışmışta olabilir. Böyle bir durumda kendinizi savunmanız ve paranızı korumak için iki taraf arasında bir satış belgesi düzenlemenizi öneririm. Bu belgede asgari olarak tarafların adları, soyadları, T.C. kimlik numaraları, ulaşılabilecek telefon numaraları ile telefonun markası, modeli, IMEI numarası ve satış bedeli yer almalı. Ayrıca belge iki nüsha olarak hazırlanmalı. Daha önce kendimin de kullandığı begeyi aşağıda sizinle paylaşıyorum, kullanabilirsiniz

IMEI NUMARASI
Uzmanlar özellikle IMEI numarasının çok önemli olduğunu ifade ediyor. Telefonunuzun kayıtlı olup olmadığınızı telefonun IMEI numarası ile BTK nın sitesinden buraya tıklayarak öğrenebilirsiniz. Ancak telefon başka bir telefonun IMEI kopyalanarak kayıt altına alınmış olabilir. Bu durumda telefonun kapanma riski vardır. Bunun yaşanmaması için telefonun arkasındaki IMEI numarasının fatura ve kutudaki ile teflonun belleğindeki IMEI numarası ile aynı olmalıdır. Belliğindeki IMEI numarasını görmek içim arama kısmına *#06# yazmanız yeterli.

ÖLÜ PİKSEL
Telefonun ekranın da ölü piksel olmuş olabilir. Bunu kontrol etmek için kamerayı açın ve elinizle kapatın. Böylece ekran siyah olacak ve ölü pikseller kendini belli edecek.

BATARYA
Eğer bataryada bir akma yada çevresinde bir renk değişi var ise bu bataryayı kullanmayın, telefonunuza zarar verir.
Uzmanlar bunların haricinde; Telefon konuşmasında ses gidip geliyor mu, hoparlör, varsa ön kamera, kulaklık ve kulaklık jackı ve dokunmatik performansı.

(Haber: Mustafa Kılınç)