Bilgisayar, yazılım, donanım, bilişim ve bilgi işlem gibi pek çok bilişim terim ve sözcüğünün dile kazandırılmasına öncülük eden Türkiye Bilişim Derneği (TBD) de benzer bir çalışmaya imza attı. 6 ay önce kurulan Bilişimde Özenli Türkçe Çalışma Grubu çatısı altında 45’i bulut bilişim (cloud computing), 179’u büyük veri (big data), 140’ı değişken (variable), 66’sı siber güvenlik (cyber security) ve 618’i veri (data) olmak üzere toplam 1048 İngilizce terim gözden geçirildi. Terimlerin Türkçe karşılığı için önerilerde bulunuldu. Bunlardan bazıları ise şöyle: “Yetkisiz erişen (hacker), tuzak (honeypot), gözlemci (cookie), köle ağ (botnet), siber muhalif (hacktivist), veri oltalama (data fishing), veri çoğaltma (data farming), veri arayıcı (data miner), kukla değişken (dummy variable).”

Türkçe karşılık önerileri http://bilisimde. ozenliturkce.org.tr/ internet sitesinde de paylaşıldı. Yine yaygın şekilde kullanılan ‘blockchain’ ve ‘cloud computing’ gibi güncel bilişim terimlerine uygun Tükçe karşılıklar bulunması için de çalışılıyor.

‘TÜRKÇE KARŞILIKTA ISRARCI OLMALIYIZ’

TBD Başkanı Rahmi Aktepe, “Dildeki yozlaşma ve yabancılaşma milli kültür ve ortak anlayışın çözülmesine yol açıyor. Türkçe yayınlardaki tutarsızlıkların giderilmesi ve ortak bir terimler havuzu oluşması için gayret ediyoruz. Çalışmalarımızı tamamladıkça kamuoyuna sunuyoruz. Bilişim dilinde ortak akıl ve anlayış birliği sağlanmasına öncülük ediyoruz” dedi.

Çok sayıda yabancı bilişim teriminin yanlış ve içeriğinden habersiz kullanıldığına dikkat çeken Aktepe, “Terimlerin, duyulduğunda beynimizde kavrama resmini oluşturacak zenginlikle üretilmiş Türkçe karşılıklarında ısrarcı olmalıyız. Bu ısrarın, bilime, bilişime, teknolojiye olan hâkimiyeti artırdığı kısa sürede görülecektir” ifadesini kullandı.