Geçtiğimiz Ekim ayında Facebook’un tanıttığı ev tipi görüntülü görüşme cihazları Portal ve Portal Plus’ın hemen ardından Google’ın bu atağı “acaba evlerimizi de mi dinleyecekler?” sorunu akıllara getiriyor.

Teknoloji dünyasının en ses getiren satın almalarından biri 2014 yılında Google tarafından gerçekleşmişti. 2010 yılında iki eski Apple mühendisi tarafından kurulan ev otomasyon ürünleri geliştiren Nest isimli şirketi 3.2 milyar dolara satın alan Google, bu şirketi ne yapacağı merak konusuydu.

Bir arama motorundan daha fazlası olan Google'ın, satın aldığı Nest isimli şirketle ne yapacağı belli oldu. Daha önce ev otomasyon ürünleri üreten bir şirket olan Nest'i şimdiyse akıllı ev ürünleri üreten bir marka haline getirmek istiyor.

 Önce Facebook ardından Google
 
Facebook'un Ekim ayında duyurduğu ev tipi görüntülü görüşme cihazları Portal ve Portal Plus'ın hemen ardından Google bu hareket, oldukça düşündürücü. Çünkü Facebook Portal ve Portal Plus, dünya üzerinde şüpheyle bakılan iki teknolojik ürün.

Neden mi?
 
Facebook'a göre masum bir görüntülü görüşme cihazı olarak lanse edilse de, son yaşanan Cambridge Analytica veri ihlalinden sonra birçok kişi artık Facebook'a güvenmiyor.
Google reklamcılık konusunda uzman bir şirket. Topladığı verileri reklam amaçlı kullanıp daha fazla ürün ve hizmet satmak istiyor. Bunu yapmak içinse kişisel bilgilere ihtiyaç duyuyor. Google ve böyle sitelerin hangi bilgileri topladığı, topladığı bilgileri nasıl kullandığı merak ediyorsanız yukarıdaki yazıyı okuyabilirsiniz.

Google evimize girecek
 
Geliştirdiği Android işletim sistemiyle her anımızı kayıt altına alan Google, daha fazla veri toplamak için bu kez de evimizin içine girecek.

Mesela gelecekte evinize taktıracağınız Nest marka güvenlik kamerası, kapı zili, termostat veya akıllı hoparlör gibi ürünler sayesinde konuşmalarınız kayıt edilerek hangi yemeği yemek istediğiniz, tatile nereye gideceğinizi, hangi filmi izleyeceğinizi ve hatta ne zaman hasta olacağınızı tahmin edecek.
Google evimizin haritasını çiziyor
Google, sadece kendi hizmetleri üzerinden bilgi toplamıyor. Başka ürünleri kullanarak da hakkımızda bilgi sahibi olmak istiyor. Mesela Roomba isimli akıllı süpürge üreten bir şirketle anlaşan Google, bu sayede evimizin haritasını çiziyor.
Akıllı süpürgeye yerleştirilen kamera ve sensörler, evin tam haritasını çıkarıp Google'a gönderiliyor. Google ise hakkımızda topladığı veriler sayesinde geliştireceği ürünleri bizlere pazarlayacak.