Facebook, kullanıcılarına bir haberin mevcut bağlam içinde ne kadar güncel olduğunu anlama konusunda yardımcı olacak yeni bir araç sunuyor. Bu yeni araç 90 günden önce yayımlanan haber makalelerini paylaşmak isteyenleri uyaracak.

Sosyal ağ kullanıcılarına göstermeye başladığı yeni bildirimle güncellik konusuna verdiği önemi bir kez daha gösteriyor. Platformda paylaşılacak içeriklerin mevcut bağlamdan uzak olmamasını isteyen şirket, yeni aracıyla da bu isteğini somut biçimde gösteriyor.

Facebook’un bu konudaki kararını kapsamlı araştırmalar sonunda verdiğini belirtmekte fayda var. Şirket, bir haberin veya makalenin yazıldığı ve yayımlandığı tarihin o makalenin okunmasında ve paylaşılmasında son derece etkin olduğuna dikkat çekiyor. Bu nedenle söz konusu yeni bildirim üç aydan eski tüm haber makalelerinin paylaşımında kullanıcıların karşısına çıkacak.

Facebook’un bu hamlesinin yaklaşan ABD başkanlık seçimiyle bağlantılı olduğu da söylenebilir. Bu seçimin sonucunu etkileyebilecek yalan haberlerle mücadele etmek, şirketin ajandasında önemli bir yer tutuyor. Kimi zaman güvenilirliği sorgulanabilecek kaynaklar tarafından çok uzun süre önce yayımlanan bir içerik, artık gerçekliği sorunlu olduğu hâlde yeniden dolaşıma çıkıp yanlış bilgilendirme ve algıların oluşmasına yol açabiliyor. Dolayısıyla Facebook’un bu durumu engellemek için bir şeyler yapması önem taşıyor.

Facebook bildirim ekranlarından önümüzdeki dönemde daha sık şekilde yararlanmayı planlıyor. Örneğin, koronavirüs salgınından bahseden içeriklerin bulunduğu bağlantılarda da kullanıcıların karşısına uyarı mesajları çıkacak.