Teknoloji devi Google, gizlilik sorunları nedeniyle eski akıllı telefon kullanıcılarının popüler uygulamalarını kullanmasını engelleyecek. YouTube, Google Haritalar ve Gmail yakında milyonlarca cep telefonundan kaldırılacak.

Yakın tarihli bir rapor, Google'ın eski telefonları kullanan (artık güncelleme almayan veya düzensiz hale gelen) kişileri korumak için uygulamaların kullanımını engelleyeceğini gösteriyor. 27 Eylül'den itibaren bu üç popüler uygulama Android telefonlardan kaldırılacak.

WHATSAPP DA BU YIL İÇİNDE PEK ÇOK TELEFONDA KULLANILAMAYACAK 

Google'ın açıklamasında yer alan açıklamada, "Kullanıcılarımızı güvende tutmaya yönelik devam eden çabalarımızın bir parçası olarak Google, 27 Eylül 2021'den itibaren Android 2.3.7 veya daha eski sürümleri çalıştıran Android cihazlarda oturum açılmasına artık izin vermeyecektir."

POPÜLER VE HALA KULLANILAN TELEFONLAR DA VAR 

Bu telefonlar arasında Sony Xperia Advance ve Lenovo, eski Android sürümünü çalıştıran en popüler iki akıllı telefon olmaya devam ediyor. Bu sürümü kullanan eski bir cihazınız varsa, değiştirmeniz gerekir.

DÜNYADA KULLANILAN TELEFON SAYISI

HootSuite ve We Are Social Digital 2021 iş birliğiyle hazırlanan yeni bir rapora göre (yaklaşık 8 milyara (7,9 milyar) ulaşan dünya nüfusunun büyük çoğunluğunun en az bir cep telefonu var. Kayıtlara göre dünyada 5,27 milyar insanın en az bir cep telefonu var, toplam cep telefonu sayısını hesaplarsak bunun 7,7 milyara eşit olduğunu görüyoruz.

117 MİLYON KİŞİ İLK KEZ TELEFON SAHİBİ OLMUŞTU 

Bu liste, akıllı telefonlar ve klavyeler dahil olmak üzere gereksiz olmayan cihazları ve ayrıca İnternet'e bağlı cihazları içerir. Aynı rapor, geçen yıl ilk kez 117 milyon kişinin cep telefonu sahibi olduğunu ve birden fazla cep telefonu kullananların sayısının oldukça yüksek olduğunu gösterdi.

EN UYGUN FİYAT İSRAİL'DE 

Küresel olarak, 1 GB başına ortalama talep fiyatı 4,07 ABD Doları olarak kaydedilmiştir. Yunanistan 8,16 ABD doları ile en yüksek ücrete sahip ülke, ABD 3,33 ABD doları, Birleşik Krallık 1,42 ABD doları ve İsrail 0,05 ABD doları ile en düşük ücretli ülkedir.

Synopsys, güvenlik açığı bulunan uygulamaları araştırırken Android için bir rapor yayınladı. Bu raporda, güvenlik açıklarını bulmak için 18 farklı kategoride 3.335 ücretli ve ücretsiz uygulama değerlendirildi. Ardından, sahip oldukları güvenlik açıklarının sayısına göre uygulama kategorilerini karşılaştırın. Araştırmalar, 3300 uygulamanın %63'ünün herhangi bir güvenlik açığına sahip olduğunu gösteriyor.

18 kategori arasında en tehlikeli kategori ücretsiz oyunlardır. Bu ücretsiz oyunların neredeyse yüzde 96'sı en az bir tür güvenlik açığına sahiptir. En yüksek gelirli oyun kategorisine ek olarak, "en yüksek gelirli oyun" adlı oyun kategorisi listede ikinci sırada yer alıyor.

Üçüncü, dördüncü ve beşinci kategoriler ise bankacılık, finans ve ödeme uygulamalarıdır. Bu üç kategoriye giren uygulamaların neredeyse %80'i şaşırtıcı derecede yüksek güvenlik açıklarına sahip olmalıdır.

Bu sefer mobil uygulamaların tehlikesi ortaya çıktı. Listelenen mobil uygulamalar, kullanıcının telefonundan derhal silinmelidir. Android kullanıcılarını etkileyen bu tehlike listelendi.

Akıllı telefonları daha etkin kullanmak isteyen kullanıcılar, ihtiyaçlarını ek uygulamalar aracılığıyla karşılıyor ancak burada da bazı tehlikelerle karşılaşabiliyor. Örneğin, bazı telefonlarda bulunmayan el feneri uygulamalarını Google Play mağazasından indirmeye çalışan kişilerin kişisel bilgilerini yakalayabilirsiniz. Pek çok araştırma, birçok kişinin gözden kaçırdığı bu olasılıkları ortaya çıkarmış ve milyonlarca kişinin uygulamalarının telefonlarına yüklenmiş tehlikeli yazılımlar içerdiğini ortaya koymuştur.

Siber güvenlik araştırmacıları, Android kullanıcılarını Google Play mağazasında olsalar bile tüm mobil uygulamalara koşulsuz olarak güvenilmemesi gerektiği konusunda uyarıyor. Silinmesi gereken mobil uygulamalar şunlardır:

1) Translate Free, 2) PDF Converter Scanner, 3) Delux Keyboard, 4) Saying Message,5) Free Affluent Message, 6) Comply QR Scanner,7) Font Style Keyboard, 8) Private Message, 9) Read Scanner, 10) Print Scanner

Kaspersky tarafından yayımlanan yeni raporda, en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları ortaya çıktı. Aralarında kullanıcı sayısıyla dünyanın en popüler uygulamaları da bulunuyor. Özellikle Android cihazlarda yaşanan bu güvenlik açıkları, milyonlarca kişiyi tehdit ediyor.

Android cihazlarda bulunan en tehlikeli mesajlaşma uygulamaları listelendi. Bu listede Telegram ve WhatsApp başta olmak üzere pek çok uygulama yer alıyor. Kaspersky'ın 91 bin 242 saldırı vakası yakaladığı ve bunlar üzerine yoğunlaştığı özellikle belirtiliyor. Kalabalık ülkelerdeki kullanıcıları daha çok etkileyen veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin toplanması olaylarına da vurgu yapıldı.

WHATSAPP EN BÜYÜK TEHLİKE 

En tehlikeli ve telefondan aslında silinmesi gereken uygulamanın WhatsApp olduğu ortaya çıktı. Veri ihlalleri ve kişisel bilgilerin çalınması vakalarında karnesi en zayıf olan uygulama WhatsApp olmuştu. Söz konusu kötü amaçlı saldırıların yüzde 84.9'u WhatsApp kullanıcılarını etkiliyor.

Uzun bir süredir gizlilik sözleşmesiyle gündemimizde yer alan WhatsApp, aslında bu sözleşmeyi direttiği için milyonlarca kişinin telefonundan silinmişti. Kaspersky da uygulamanın tehlikeli olduğunu rakamlarla söylüyor. Bir diğer tehlikeli uygulama WhatsApp alternatifi olarak gösterilen Telegram oluyor.

Yine milyonlarca kullanıcının kullandığı bu uygulama, en tehlikeli ikinci uygulama olarak sıralanıyor. Yüzde 5.6 ile Telegram tehlikeli uygumalar arasında yerini aldı. Üçüncü sırada ise yüzde 4.7 risk ile Viber oluyor. Listenin en güvenilir mesajlaşma uygulamasıysa aslında diğerleri kadar çok kullanılmadığı için yüzde 1 oranında Google Hangouts oluyor.

ÜÇ MİLYARA ULAŞMASI BEKLENİYOR 

Statista'ya göre dünya çapında tahmini 2,7 milyar cep telefonu kullanıcısı bulunuyor ve bu kişiler iletişim kurmak için popüler mesajlaşma uygulamalarını kullanıyor. Bu sayının 2021'de üç milyara çıkmasını bekliyor. Bu noktada WhatsApp, aylık iki milyardan fazla aktif kullanıcısı olan en popüler mesajlaşma hizmeti olarak kayıtlara geçiyor.

Kaspersky, kullanıcılara kimlik avı dolandırıcılığının kurbanı olmayı nasıl önleyebileceklerini de söyledi. Kullanıcılar, mesajlarda yazım hataları veya diğer mantıksızlıklara odaklanmalı ve şüpheli görünen bağlantıları diğer kişilerle paylaşmamalı. Söz konusu uygulamaların neredeyse tamamı ücretsiz olarak kullanılabiliyor.

Bu sebeple kullanıcıları kendine çekiyor ancak tehlikeleri de beraberinde getiriyor. Öte yandan yine Kaspersky'ın yaptığı bir araştırmaya göre arkadaşlık ve flört uygulamaları da tehlikeye davetiye çıkartıyor.

Yayımlanan verilere göre geçen yılın mart ayında Tinder'da tek bir günde 3 milyar kaydırma yapıldı. Bir diğer uygulamada ise bu oranlar yüzde 700 oranında arttı. Onlarca uygulamayı inceleyen Kaspersky, teknik açıdan 2017 yılına kıyasla daha güvenli olduklarını söylese de yine de gizllik risklerinin bu uygulamaların bünyesinde yer aldığına vurgu yapıyor.

Akıllı telefonların batarya performansı kağıt üstünde her ne kadar 'mükemmel' olarak görünse de işler kullanıma geçince değişebiliyor. pCloud tarafından hazırlanan yeni bir raporda ortaya çıktığı kadarıyla masum görenin mobil uygulamalar, telefonların bataryasını yiyip bitiriyor.

Telefon katili olarak adlandırılan bu mobil uygulamaların bazıları telefonun bataryasını resmen emiyor. Aktif olarak pek çok kişi mobil uygulamalara güveniyor.

Gerek spor yapmak için gerekse görüntülü ve sesli görüşmeler yapmak amacıyla ya da sosyal medyada gezinmek için popüler uygulamaları tercih eden milyonlarca kişi bataryasının daha çabuk bittiğine şahit oluyor.

TELEFON KATİLİ UYGULAMALAR

Telefonların ömrünü kısaltan adeta öldüren bu uygulamaların konum bilgilerini çekmesi, kamera kullanımı ve benzer verileri sürekli takip etmesi bunları 'telefon katili' uygulamalar olarak adlandırılmasına neden oluyor.

Yapılan araştırmada da telefonların bataryasını sömüren bu uygulamalar telefonun sadece konum bilgilerini kullanmıyor. Wi-Fi açıkken sürekli veri çekmesi, parmak izi ve ekran kilidi gibi güvenlik yöntemlerini kullanması, kamera ve mikrofon gibi araçları kullanması telefonları yavaş yavaş öldürüyor.

Yapılan araştırmalara göre en çok batarya harcayan uygulamalar arasında: Fitbit, Verizon, Uber, Skype, Facebook, Airbnb, BIGO Live, Instagram, Tinder, Bumble ve Snapchat başta olmak üzere onlarca uygulama bulunuyor. Sıralanan bu uygulamaların büyük bir çoğunluğu Türkiye'de de aktif bir şekilde kullanılıyor.

EN POPÜLER UYGULAMALAR DA BENZER ŞEKİLDE BATARYALARA SALDIRIYOR

Kullanıcıların bataryalarına saldıran bu uygulamalar arasında sırasıyla WhatsApp, Zoom, YouTube, Booking, Amazon, Telegram, Linkedln gibi popüler uygulamalar da yer alıyor.

Yapılan bu araştırmada 100 uygulamanın incelendiği belirtiliyor. Söz konusu uygulamalar arka planda çok fazla veri kullandığı için telefonların şarjlarını bitiriyor.

Araştırma şirketi aynı zamanda uygulamaların zarar seviyelerini bir yüzde ile ifade ediyor. Liste yüzde 72 ile başlarken en üst noktada yüzde 90'lar aşılıyor.

YÜZDE 92'YE KADAR ÇIKIYOR

En çok yüzde 92 ile Fitbit uygulaması bizleri karşılıyor. Bu uygulama giyilebilir cihazlarınızın verilerini topladığı için bu kadar batarya tükettiğini söylemek mümkün.

Öte yandan Türkiye'de en çok kullanılan uygulamalardan olan Skype da yüzde 87 oranında şarj emiyor ve telefondan çok fazla Skype görüşmesi yapıyorsanız şarjınızın kısa sürede bittiğini gözlemliyor olabilirsiniz.