iPhone kilit açma koruması polislerin işini zorlaştıracak!

Apple, iOS 11.4.1 ve iOS 12 sürümlerinde son 1 saatte kilidi açılmayan cihazın USB portu üzerinden veri akışını tamamen kapatıyor. Bu hamle ile Graykey, Grayshift, Cellebrite ve diğer şifre kırma cihazlarının iPhone içerisindeki verilere erişimi önünde ciddi bir engel oluşturulmuş olacak. Şirket bu koruma ile yasaların uygulanmasını engellemek değil, mahremiyeti korumak istediklerinin özellikle altını çiziyor. Yani şirket aslında bu özelliği gizlik hakları ve yasalara bağlı olmayan dolandırıcı ve casus gibi kişilere karşı geliştirdiklerini ifade ediyor.

Touch ID ve Parola altından USB erişimi ayarı pasif hale getirilebilecek. Tabii ki bu ayarı değiştirmek çoğu kullanıcı aklına bile gelmeyecektir. Tüm iOS cihazlarda bu ayar iOS 12 güncellemesi sonrasında varsayılan olarak aktif olacak. Bu da haliyle iOS 12 ve sonraki sürümleri kullanan cihazlarda kanun güçlerinin işini ciddi anlamda zorlaştıracak.

Başta FBI olmak üzere bir büronun Apple'ın güvenlik önlemleri konusunda kendilerine bir arka kapı bırakmasını istediği biliniyor. Apple ise kullanıcı gizliliği konusundaki imajının zarar görmemesi için bu isteği net bir şekilde görmezden geliyor. Bunun yerine gelen taleplere kendi profesyonel ekipleriyle yanıt verme yoluna gidiyor. 2013 yılından beri 208 binden fazla cihaz için gelen 55 bin ABD hükümeti talebi konusunda kanun güçlerine yardımcı olunduğu ifade ediliyor.

Son olarak Apple'ın yaptığı açıklamayı da doğrudan paylaşalım:

"Apple'da müşteriyi tasarladığımız her şeyin merkezine koyuyoruz. Müşterilerin bilgisayar korsanlarına, kimlik hırsızlarına ve izinsiz girişlerine karşı kişisel verilerin korunmasına yardımcı olmak için her Apple ürünündeki güvenlik korumasını sürekli olarak güçlendiriyoruz. Kanun güçlerine büyük saygımız var ve güvenlik geliştirmelerimizi onların işlerini yapma çabalarını engellemek için tasarlamıyoruz."