Birçok insanın güzellik ve ya birtakım sağlık sorunları sebebi ile başvurduğu botoksun ana maddesi 2 aydır tedarik edilemiyor. Teknoloji devi şirketleri ile birlikte otomotiv sektörünü vuran ve üretimin durmasını sağlayan çip krizinin bir benzeri de botoksun ana maddesi olan ‘botulinum toksini’ için yaşanıyor.

Uygulandığı kaslarda geçici bir felç olmasını sağlayan ve botoksun ana maddesi olan ‘botulinum toksini’de tüm dünya üzerinde baş gösteren tedarik krizinden olumsuz etkilendi.

TEDARİK KRİZİ SEKTÖRLERİ ZORLUYOR

Küresel ekonomi, yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınından çıkarken, devam eden tedarik zinciri sıkıntıları büyümeyi olumsuz etkileme riski devam ediyor. Tedarik zincirinde yaşanan sıkıntıların, üretimi gelecek yıla kadar küresel çapta kısıtlayarak olması öngörülürken ,Moody’s Analytics Kıdemli Ekonomisti Tim Uy, “Küresel tedarik zinciri aksamalarının en erken 2023 yılına kadar tamamen düzelmesi pek olası değil” şeklinde ifade etti.

İşte tüm detayları ile birlikte tüm Dünya’yı saran tedarik krizi…

Dünya Kovid-19 salgınının etkilerini atlatmaya çalışırken, küresel ekonomi yeni bir sorunla karşı karşıya kalmış durumda.

Artan ham madde fiyatlarından çip gibi bileşenlerin eksikliğine, limanlardaki yoğunluklardan, tır şoförü yetersizliğine kadar tedarik zincirindeki sıkıntılar küresel ekonomiyi fazlasıyla tehdit eder hale geldi

Geçtiğimiz sene  Kovid-19 salgını ve uygulanan karantina önlemleri sebebi ile kesintiye uğrayan tedarik zinciri, aşılamanın artması ve önlemlerin gevşetilmesiyle hızla artan taleple karşı karşıya kalırken, büyük bir toparlanma mücadelesi içerisinde.

Bu durum, salgın öncesinde yaşandığı gibi tedarik sağlayamayan, üretim gerçekleştiremeyen üreticiler ve dağıtıcılar tarafından küresel çapta kaosa sebep oluyor. Tedarik zincirinde yaşanan kaos, üreticilerin artan talebi karşılama kabiliyetlerini kısıtlıyor.

Küresel tedarik zinciri, ürünün üretim aşamasından tüketiciye ulaşma sürecine kadarki dönemi kapsıyor ve bu süreçteki operasyon ağını ifade ediyor.

Zincirdeki halkalar, bileşenlerin imal edilmesi, iş gücü arzı ve malların lojistiğini kapsıyor. Küresel tedarik zinciri birçok sebepten dolayı sıkıntı yaşarken, uzmanlar en büyük sıkıntının devam eden Kovid-19 salgını olduğunu bildiriyor.

Salgın geçen sene fabrikaların kapanmasına, işçilerin işlerinden olmasına ve dünya çapında üretimin aksamasına sebep olarak belirli malların arzını sekteye uğrattı.

Bu, birçok ürün için tüketici talebinde keskin bir düşüş yaşandı ve aynı zamana denk geldi ve dünya çapında ekonomileri derin bir resesyona sevk etti. Kovid-19 aşılarının hızlı gelişimi, yüksek düzeyde kamu teşviki ve değişen harcama alışkanlıklarının etkisi ile birlikte mallara yönelik küresel talep hızla geri döndü.

Salgın kısıtlamalarının gevşetilmesi ile birlikte evde kaldıkları süre zarfında tasarrufları artan tüketicilerin yaşam koşullarını iyileştirme istekleri ve ürünlere yönelik talepleri fazlalaşırken, üreticiler ve şirketler talepteki hızlı toparlanmaya yetişmekte büyük zorluk yaşıyor.

Noel tatilinin yaklaşması ve gelişmiş ülkelerde insanların harcama isteğinin artmasıyla birlikte talep de hızlı bir şekilde artışa devam ediyor.

Ancak arz tarafında, salgının ötesine geçen nedenlerle sorunlar da gitgide artıyor.