Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre, Çin’in ardından dünyanın en büyük 2. çorap üreticisi olan Türkiye'de fabrikalar, 4-5 aylık siparişlerini şimdiden alarak seneyi kapattı.

Ticaret Bakanlığı verilerine göre son bir yılda 14 şirket, 352 milyon TL’yi bulan yatırım yaptı. Sektörde hali hazırda irili ufaklı 2 bin civarında firma ve bu şirketlerde 80 bini aşkın çalışan bulunuyor.

"4-5 AYLIK SİPARİŞLERLE SENEYİ KAPATTI"

Çorap Sanayicileri Derneği Başkanı İlker Öztaş, dernek olarak sektörün yüzde 95’ini temsil ettiklerini belirterek, açılmalar salgının yaralarını da en hızlı saran sektör olduklarını ifade etti. Öztaş, “Salgın yurt dışına oranla iç piyasada daha fazla daralmaya sebep oldu. Siparişler azaldı. Yurtdışı çorap talebinde herhangi bir değişiklik olmadı. Normalleşmeyle birlikte ise firmalarımızın çoğunluğunda çorap talebi artmış durumda. Firmalarımızın büyük kısmı şimdiden 4-5 aylık siparişlerini aldı ve hatta seneyi kapattı. İçinde bulunduğumuz yılın aynı döneminde ihracat, 2019’a göre yüzde 14,11 2020’ye göre ise yüzde 36,54 artarak 596,95 milyon dolara ulaştı." dedi.

"ÇORAP SANAYİ, EN BAŞARILI SEKTÖRLERDEN"

İlk yarı verilerine göre, yılın tamamında 1,2 milyar dolar ihracat bandının aşılacağını ifade eden Öztaş, "Sektör geçen yıl 1 milyar 49 milyon dolar ihracata karşılık 300 milyon dolara yakın da iç pazar büyüklüğüne sahip. Türkiye çorap sanayinin yüksek üretim gücü ve kalitesi ithalatın da hızla azalmasına yol açmış. Son 5 yılda çorap ithalatı 50 milyon dolarlardan 14 milyon dolara kadar gerilemiş. Temmuz ayı itibari ile söz konusu rakam 7 ayda yalnızca 4,6 milyon dolar olarak gerçekleşmiş. Söz konusu rakamlara bakıldığında çorap sanayi net dış ticaret fazla açısından oransal olarak en başarılı sektörlerden biri olarak öne çıkıyor." diye konuştu.

KAPALI FABRİKAYI AÇTIRIP ÇORAP İSTEDİLER

Çorap sanayi dünyanın en büyük markalarına da üretim yapıyor. Bu markalar arasında Alman Hugo Boss’tan’tan Inditex Grubu markalarına, Adidas’tan Nike’a kadar onlarca marka yer alıyor. Bir sektör temsilcisi, ilk dalgasında kapanmaya rağmen söz konusu markaların salgın önlemleri kapsamında kapalı olan fabrikayı açtırarak üretim yaptırdığını söyledi. Burada en önemli eksikliğin dünyada ikinci sırada yer alan Türk çorap sanayinin uluslararası bir çorap markası çıkaramaması olduğunu anlatan İlker Öztaş, önümüzdeki dönemde bir satın alma ile bu tarz bir marka çıkarılabileceğini anlattı.

“HERKES AYNI ANDA FRENE SONRA GAZA BASTI”

Yıllık 27 milyon çift çorap üreten şirketin Yönetim Kurulu Başkanı Dündar Topçu, sektörde en fazla sıkıntı yaşadıkları sorunun işçi bulamamak olduğunu kaydetti. Bu durumun kayıtsız istihdamı artırdığını savunan Topçu, diğer önemli sorunun ise hammadde sıkıntısı olduğunu söyledi.

Topçu, “Tüm üreticiler salgında yarı kapasite çalıştı. Sonra açılmalar ile birlikte talep artınca hammadde fiyatlar arttı. Çin bu dönemde hammadde topladı. Herkes aynı anda frene, aynı anda gaza bastı. Pamukta, elastanda sıkıntı var. Fiyat artışı hala devam ediyor. Bugün panikle son 20 güne göre yüzde 15 fiyat artışına rağmen bir pamuk anlaşması yaptık. Fiyatların daha da artacağını söylüyorlar. Önümüzü göremiyoruz. 1 haftaydı temin şimdi 45 gün. Şu an işler çok iyi. Siparişler yetişmiyor. Salgın öncesinin bile üzerindeyiz” ifadelerini kullandı.