CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer süt inekçiliği yapanların Ulusal Süt Konseyince litresini 4 lira 70 kuruş olarak belirlemesine karşın litresini 4 lira 30 kuruşa bile satamadığı sütün market raflarında 14 liradan vatandaşa ulaştırılmasına neden olan sistemi eleştirdi. Gürer, yaptıkları masrafları bile çıkaramadıkları için zor günler geçiren hayvan yetiştiricileri ve besicilerle bir araya gelerek, sorunları dinledi.

CHP'li vekil 20 adet süt ineği varken, masrafları karşılayamadığı için 8’ini satmak zorunda kalan bir vatandaşı süt inekçiliği yaptığı ahırında ziyaret etti. Yem fiyatlarındaki aşırı artış nedeniyle hayvanlarına yeterince yem veremediğini söyleyen üretici, “Daha önce böyle bir sıkıntı yaşamadık. Yem fiyatları ve diğer bakım giderleri bu yıl anormal derecede arttı. Hayvanın sütü, yemini bile karşılamıyor. Bunun küspesi, yoncası, silajı derken masraflar katlanıyor.Yemde %12 İndirim kısa bir süre için kuşum fayda sağlayacak.Daha önce yemde KDV düşürüldü.Bir kaç ayda KDV kadar zam geldi.Besi ve süt yeminde %12 indirim son yıl gelen zamın etkisini tümden ortadan kaldırmaz.Sürekli ve sabit bir fiyat olmadan sorun bitmez. 02 04 2021 Tarihi 105 -110 Lira Arası olan 50 kg yem 2022 Yılı torbası 220 -250 Lira arası fiyatlarla satılıyor. Bir litre süt satıp süt inekçiliği yapan 1,5 kg yem almadan sorunlar bitmez”diye konuştu.

HAYVAN SATIP, DİĞER HAYVANLARA YEM ALIYOR

Hayvanların masrafını karşılamak için bazı hayvanları satmak zorunda kaldığını belirten üretici, “20 adet hayvandan 8’ini satıp, diğerlerinin masrafını karşılamaya çalıştım ama yine de karşılanmıyor. Sata sata bitireceğiz ve bu işi yapmayacağız” diye konuştu.

Plan ve projeli ahır yaptırdığını ancak üstünü örtecek maddi gücü kalmadığı için hayvanların üzerine çadır çektiğini belirten üretici, 4 lira 70 kuruş olarak belirlenen çiğ süt referans fiyatına tüccarların uymadığını, çiğ sütün litresini 4 lira 30 kuruşa ancak satabildiklerini de ifade etti.

YEM FİYATLARINA MÜDAHALE SÜREKLİLİK GETİRİLMELİ

Gürer ise süt inekçiliği yapanların, besicilerin ve yetiştiricilerin sürekli yem fiyatlarından şikayetçi olduklarını, son indirimin yem fiyat sabit kalmazsa sorunun devam edeceğini, ahır giderleri, elektrik,mazot,bakım masraflarınında hayvancılık yapanlar için sorun olmaya devam ettiğini ve bu sorunlara müdahale edilmesi gerektiğini söylediklerini aktardı.

 BİR HAYVANIN AYLIK YEM MASRAFI 1500 LİRA…

Bir büyükbaş hayvanın günlük ortalama 50 liralık yem masrafının olduğuna işaret eden CHP'li Gürer, aylık masrafı 1500 lira civarında olan hayvanın, kendi masrafını bile karşılayamadığına dikkat çekti.

ÜRETECİDE 4 LİRA 30 KURUŞ, MARKETTE 14 LİRA! SÜTÜN KAYMAĞINI ARACILAR YİYOR

Süt inekçiliği yapanların zorda olmasının yanında, ülkemizdeki çarpık bir sisteme de vurgu yapanGürer, “Süt üreticisi çiğ sütün litresini 4 lira 30 kuruşa bile zor satarken, aynı süt market raflarında tüketiciye 14 liraya ulaştırılıyor. Bu çarpıp sistemde üretici kazanamıyor, tüketici çok pahalıya ürün satın almak zorunda kalıyor; sütün kaymağını ise aracılar yiyor” diyerek, arkacılık sistemini eleştirdi.

Anadolu’nun pek çok bölgesinde görüştüğü hayvan yetiştiricilerinin ve süt inekçiliği yapanların, hayvancılık yapmak istemediklerini söyleyen CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “Siyasi iktidar, sektörün sorunlarına mutlaka kapsamlı el atmalı, özellikle yem fiyatlarındaki artışa izin vermeyecek düzenlemeler yapmalı” önerisinde bulundu.

HAYVAN İHRACATI İTHALATA KAPI AÇMAK İÇİNMİ YAPILIYOR

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer son aylarda Ortadoğu ülkelerine orta Anadolu’dan canlı hayvan satışı olduğunu,bu ihracatın ithal hayvan getirmek için kapı aralamak smacıyla mı yapıldığını sordu. TÜİK son verilerine göre

Büyükbaş hayvan sayısı bir önceki yıla göre %0,7 azaldı.Büyükbaş hayvanlar arasında yer alan sığır sayısı %0,6 azaldı. Bu verileri dışında gittiğim her ahırda bir önceki yıla göre hayvan sayısı azalmışken bu İhracaat neden ve ne amaçla yapılmaktadır “ dedi.