Buna Formula 1 (F1) veya Grand Prix denir. Formula 1 sezonu, tüm dünyada pistlerde ve şehir yollarında düzenlenen Grand Prix (Grand Prix) adı verilen yarışları içerir. F1, 5 kıtada 19-20 maçtan oluşuyor. Yıl sonunda biriken puanlara göre sürücü şampiyonluğu ve takım şampiyonluğu (otomobil üreticisinin birinciliği) verilmektedir.

Formula 1 Dünya Şampiyonası, dünyanın en popüler motor sporları şampiyonasıdır ve aynı zamanda üç ayda bir yapılan Dünya Kupası ve Yaz Olimpiyatları'ndan sonra dünyanın en çok izlenen spor etkinliğidir.

FORMULA 1 YARIŞ KURALLARI NELERDİR?

Bir yıla yayılan bu yarışmalarda takım değerlendirme için iki ayrı bölüme ayrılır. Bir yandan sürücüyü seçin, diğer yandan araç mühendisleri ekibini seçin. Sürücü, FIA tarafından verilen bir süper sürücü belgesine sahip olmalıdır. Yarış sadece FIA ​​tarafından ilan edilen en yüksek kalite derecesi "1" olan pistte yapılır.

Yarışların çoğu kırsal kesimde F1 yarışları için özel olarak yapılmış pistlerde oynanıyor .Günümüzde nadir de olsa kapalı şehir sokaklarında yarışlar görülebiliyor.

'PİT ALANINA GEÇTİ' NE DEMEK?

Geçiş, Grand Prix'nin başında, ilk virajda veya turda veya yarışın geri kalanında yapılabilir. "Pit şeridinden geçmek" ifadesini sık sık duyarsınız, ancak bir arabanın pistte sollamak yerine başka bir araba ile rekabet ettiğini belirtmek için kullanılır. Buradaki konumlandırma daha çok strateji ile ilgilidir.

GEÇİŞ HIZ FARKI İLE OLUR

Karşıdan karşıya geçme olayı dediğimiz şey, araçların bir yarış sırasında pistte birbirleriyle savaştıktan sonra yan yana geçmesi olayıdır.

Hız farkı nedeniyle bu geçişler gerçekleşir. Arkadaki araç öndeki aracı geçecek kadar hızlıysa sonuç başarılıdır. Hız farkı ne kadar büyük olursa, geçiş o kadar kolay olur. Formula 1 otomobillerinin performansları birbirine çok yakın ve fren mesafesi diğer serilere göre çok daha kısa olduğundan, dönüşümü gerçekleştirmek büyük yetenek, cesaret ve özveri gerektiriyor.

HAVA KORİDORUNU KULLANMAK

Pilotlar, rakiplerini geçmek için çeşitli yöntemler kullanabilir. Bunlardan biri öndeki aracın hava geçişini kullanmaktır. Bu nedenle pilot öndeki aracı aynı hat üzerinde takip eder. Takip eden araba, önceki arabanın arkasındaki alçak basınç alanına girer ve bu şekilde geçici olarak hafif bir hız avantajı kazanır. Bu formül düzlüklerde faydalı olsa da, virajlarda geride kalan araçların aerodinamik performansını da azaltarak yol tutuşunun azalmasına ve artık kullanılmamasına neden olur. Bu nedenle, bir eğriyi izleyen bir pilot ya bir şeyler yapmak zorunda ya da istenmeyen bir rotada devam etmeye daha istekli olmalıdır.

VİRAJDA GEÇMEK YETENEK İSTER

Pilot düzlükte sollamayı tamamlayamazsa, virajda fren yaparken sollamayı denemeye karar verebilir. Geçişi yapan pilotun bunu yaparken de hünerlerini sergilemesi gerekiyor çünkü pistin ideal pist çizgisinden yani kaygan bir çizgiden çıkması ve fren noktasını iyi ayarlaması gerekiyor. Pistten çıkan sürücüler, durumu kontrol edemezlerse, dönmeme, savrulma (kayma, el frenini çekerek arka lastiklerin kaymasını ifade eder) veya diğer sürücülerle temas etme gibi durumlarla karşılaşabilirler.

Tahmin edebileceğiniz gibi, lastiğin yol tutuşu bu durumda önemli bir rol oynar. Yeni lastiklere geçen sürücüler, eski lastikleri kullanmaya devam edenlere göre daha avantajlıdır. Benzer şekilde, yeni lastikleri olan sürücüler virajdan çıkarken daha fazla çekişe sahip olacaklar. Bu nedenle virajlarda farklı çizgiler seçerek geçiş yapma imkanı elde edebilirler.

SERT SAVUNMA!
Rakiplerinin geçişine tepki vermek isteyen sürücüler, doğru fren noktasını ve doğru iz çizgisini kullanma yeteneklerine güvenmelidir. Yetenekli pilotlar, özellikle geçişleri zor ve akıcılığı düşük pistlerde, kurallar dahilindeki sert savunmalarla rakiplerini geride tutmayı başardı. Bunu viraja girerken giriş açısını daraltarak yapmaya çalıştılar. Bu, yarışmalarda sıklıkla gördüğümüz kabul edilebilir bir stratejidir. Bu sayede daha hızlı araçlarla rakiplerini takip edebilen pilotları her zaman arkalarında görüyoruz.

Virajın gerisindeki araçların giriş açısını daraltmak, apeks kullanımını geciktirmelerine, hatta virajda açmalarına neden olacaktır. Arkadaki sürücü geçse bile, daha ideal rotadaki daha yavaş olan aracın yine de liderlik etme şansı vardır. Bu mücadelenin yan etkisi, istenmeyen rotaların kullanılması nedeniyle her iki pilotun da öndeki veya arkadaki pilottan daha yavaş olmasıdır.

PİLOTLAR HANGİ DURUMDA CEZA ALIYOR?
Mükemmel pas hücumu F1'in en iyi temsilcisidir. Zayıf geçişler spora daha çok zarar verir. Modern pilotları çok yakın muharebelerinde çoğu zaman temas kurmadıkları için tebrik etmeliyiz. Ancak hakem her maçı, pas ve savunma hareketlerini yakından izleyecektir. Pilotlar, savunmada veya saldırıda tehlikeli sürüş için cezalandırılabilir.

FORMULA 1 HAKKINDA TEKNİK BİLGİLER

Aerodinaminin önemi

Bir aerodinamik uzmanının amacı; aracın yere basma kuvvetini (downforce-kanatların altında oluşan düşük basınç nedeniyle arabayı yere doğru bastıran dikey kuvvet) arttırmak ve arabanın ilerlemesini engelleyen sürtünme etkisini azaltmaktır.

Bir Formula 1 otomobilinin ön süspansiyonu iki ton basınca dayanabilir. Bu, tekerleği ana gövdeye bağlayan karbon fiber çubuğun, üzerinde oturan yetişkin bir boğa ile kolayca baş edebileceği anlamına gelir. Süspansiyon, güç ünitesinin gücünü, kanatların ürettiği bastırma kuvvetini ve lastiklerin tutuşunu kullanır, böylece bunların hepsi etkin bir şekilde birleştirilir ve pistte hızlı bir şekilde monte edilir.

Formula 1 arabaları son derece karmaşık yarı otomatik kesintisiz şanzımanlar kullanır. Çekerken, sürücünün manuel olarak debriyaj yapmasına gerek yoktur ve vites değiştirirken gazı yükseltmeye gerek yoktur. Bunun yerine, başka bir vites seçildiğinde, vites değiştirme işlemi 'sorunsuz' tamamlanır, bu da sürücünün sürüş kaybı yaşamadığı anlamına gelir.

Modern F1 debriyajın boyutu 10 cm'den az, ağırlığı 1 kg'dan az ve çok parçalı karbon fiber tasarım kullanıyor. Şanzıman 40 kg'dan daha ağırdır ve 500'den fazla bileşen içerir.

Kokpit

Formula 1 yarış arabalarında sıradan yol arabalarının hava yastıkları yoktur, ancak kokpit duvarı 250 tona eşdeğer bir darbeye dayanabilir. Kokpitte ayrıca bir su şişesi var. Pilotlar, kask deliğinden geçen bir tüp aracılığıyla bu mineral tuz içeren suyu yudumlayabilirler.

2018 yılında uygulamaya konulan "Halo", F1 sürücülerinin kazalarda yaralanmasını önlemektir. Bazı F1 hayranları görsel olarak eleştirse de uygulama devam ediyor.

Hızlanma - Yavaşlama

Hızlanma modu genellikle 1.45G'dir; bu, sürücünün koltuğa geri itildiği ve hızlanmanın yerçekiminin 1,45 katı veya vücut ağırlığının 1,45 katı olduğu anlamına gelir.

  • 0 - 100 km / saat (62 mph): 1,7 saniye
  • 0 - 200 km / saat (124 mil / saat): 3.8 saniye
  • 0 - 300 km / saat (186 mph): 8.6 saniye

F1'in frenleme gücü çok yüksek. F1 aracı yaklaşık 100 km/s hızla fren yapabiliyor ve yaklaşık 15 metre içinde durabiliyor. Karayolu araçları bu mesafenin yaklaşık 3-4 katıdır. Karbon/seramik frenler, olağanüstü fren gücü üretmek için lastik teknolojisi ve otomobil aerodinamiği ile birleşir. Frenler, lav kadar sıcak olan 1200ºC sıcaklığa dayanabilir.

Drag Reduction System (DNS)

DRS, bir aracın arka kanadını kaldırarak rüzgar direncini azaltmak ve daha etkin hızlanma sağlamak için tasarlanmış bir sistemdir. DRS, aracın maksimum hızını artırmaz, ancak o hıza ulaşma olasılığını artırır. Sistem, sıralama turlarında pistin herhangi bir yerinde kullanılabilir. Maç günü sadece hakem tarafından belirlenen düzlüklerde kullanılabilir. Oyunda bu sistemden yararlanabilmek için pilotun önündeki rakipten en az 1 saniye uzakta olması gerekiyor.

Kinetic Energy Recovery System (Kars)

Kers, aracın fren yaparken ürettiği devasa enerjiden yararlanmak için geliştirildi. Pilot, buton aracılığıyla motora ek güç sağlamak için gerekli noktada frenleme işlemi sırasında üretilen enerjiyi kullanır. Bu sistem için herhangi bir kullanım kuralı yoktur. Pilot belirlediği taktikleri kullanabilir.