28. Dönem Meclis Başkanlığı seçimlerinin üçüncü turunda AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım, 335 oyla Meclis Başkanı seçildi.

Genel Kuruldaki üçüncü tur oylamaya 584 milletvekili katıldı.

28. TBMM BAŞKANI SEÇİLDİ

Yapılan üçüncü tur oylama sonuçlarına göre;

AK Parti İzmir Milletvekili Binali Yıldırım:335
CHP İstanbul Milletvekili Erdoğan Toprak: 135
HDP Siirt Milletvekili Meral Danış Beştaş: 63
İYİ Parti İstanbul Milletvekili Hayrettin Nuhoğlu: 40
SP İstanbul Milletvekili Cihangir İslam: 5 oy aldı.
6 oy da geçersiz sayıldı.Buna göre, Binali Yıldırım, üçüncü tur oylamada üye tamsayısının salt çoğunluğu olan 301'in üzerinde oy alarak, 28. TBMM Başkanı seçildi.

Binali Yıldırım Genel Kurul'da teşekkür konuşması yaptı;

"YENİ DÖNEMDE KANUN YAPMA YETKİSİ TAMAMEN MECLİS'TE"

"Yeni dönemde kanun yapma yetkisi tamamen meclis'tedir, Bundan önceki başkanımız İsmail Kahraman'a teşekkür ediyor ve 27. dönemin en yaşlı sıfatıyla bu görevi yerine getiremeyen Deniz Baykal'a acil şifalar diliyorum. Yasama meclisinin oluştuğu andan itibaren Meclis Başkanı Olan Durmuş Yılmaz'a da teşekkür ediyorum. Parlamenter sistemin son Başbakanı, yeni sistemin ilk Meclis Başkanı olarak sizleri saygıyla selamlıyorum ve Sayın Cumhurbaşkanıma da teşekkür ediyorum. Bu meclis Cumhuriyetin temellerinin atıldığı ve kurulduğu yerdir. Bu meclis darbelere karşı kahramanca direnen vekillerimizin olduğu yüce çatıdır."

AK Parti İzmir Milletvekili ve parlamenter sistemin son Başbakanı Binali Yıldırım, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nin ilk Meclis Başkanı olarak seçildi.

BİNALİ YILDIRIM KİMDİR?

AK Parti Genel Başkanı Binali Yıldırım, 20 Aralık 1955 tarihinde Erzincan ilinin Refahiye ilçesinde hayata gözlerini açtı. Üniversite eğitimini İstanbul Teknik Üniversitesi’nin Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesinde tamamlayarak mezun oldu. Yüksek lisans eğitimini de yine aynı fakültede bitirmesinin akabinde uzmanlık eğitimini Dünya Denizcilik Üniversitesi (World Maritime University)'de gördü. Siyaset alanına yönelmeden önce çalışma hayatına, mezuniyetini ve yüksek lisans eğitimini tamamladığı İTÜ Gemi İnşa ve Deniz Bilimleri Fakültesi’nde, Asistan ve Araştırma Görevlisi olarak atıldı.

Yüksek düzeyde İngilizce ve Fransızca yabancı dil bilgisi bulunan Binali Yıldırım, 1999 tarihinde deniz toplu taşımacılığı ve turizm alanına sağladığı katkılarından ötürü Uluslararası ''SKAL'' ödülünü almaya hak kazandı. Dünya Denizcilik Üniversitesi (WMU) Yönetim Kurulu üyeliğine layık görülen Binali Yıldırım; Camialtı Tersanesi ve Gemi Sanayii Genel Müdürlüğünde mühendislik ve çeşitli kademelerde yöneticilik görevini üstlendi. İlerleyen zamanlarda İstanbul Deniz Otobüsleri Genel Müdürlüğü görevini icra etti. 58, 59 ve 60. Hükümet'te Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı görevinde yer alarak bu bölümde 11 yıl boyunca üst üste en uzun süreli görev alan kilit isimdir. 

3 Kasım 2002 tarihinde gerçekleştirilen Türkiye Genel Seçimler’inde AK Parti İstanbul Milletvekili olarak parlamentoya giren Binali Yıldırım; 22 Temmuz 2007 Genel Seçimler’inde AK Parti Erzincan milletvekili, 12 Haziran 2011 Genel Seçimler’inde ise AK Parti İzmir milletvekili olarak seçildi. Ülkemizin 27.Başbakanı Binali Yıldırım; öğretmen Semiha Yıldırım ile evlidir ve Erkan Yıldırım, Semiha Yıldırım ve Büşra Yıldırım adında üç tane çocuğu bulunmaktadır. İstanbul'a kazandırdığı toplam 22 deniz otobüsü, 29 iskele/terminal ve 4 feribotla İDO'yu alanında dünyanın en büyük şirketleri arasına yerleştirdi. 

Binali Yıldırım 1976'da Semiha Yıldırım ile evlendi ve Erkam Yıldırım, Büşra Köylübay, Bülent Yıldırım adında 3 çocukları oldu.