11. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın, 10 ülkenin Türkiye büyükelçilerinin sınır dışı edilmesine dair talimatını değerlendirirken, “Konuyu daha büyük krizler haline getirmek Türkiye’nin çıkarına değil” dedi.

Sözcü'den Deniz Zeyrek'e konuşan Gül, Türkiye'nin Avrupa Konseyi'nin kurucu ülkelerinden biri olduğuna dikkat çekerek, kendisinin de Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclisi'nde 10 yıl milletvekili olarak görev yaptığını hatırlattı. Gül, “O dönemde Sayın Cumhurbaşkanı hapse girmişti ve biz sosyalistlerin desteğiyle kendisi için hazırladığımız metne 90 imza toplamış, konuyu Avrupa'nın gündemine taşımıştık” dedi.

“Olay buraya getirilmemeliydi. Bu Türkiye için büyük bir yük” diyen Abdullah Gül, büyükelçilerin Osman Kavala açıklamasında, merkezlerinin talimatını yerine getirdiğine vurgu yaparak şunları söyledi:

“Yapılan kabul edilemez. Ancak, Dışişleri zaten çağırıp gerekli mesajları vermiş. Adı üzerinde elçiye zeval olmaz. Artık bu konuyu çok daha büyük krizlere dönüştürmek ülkenin çıkarına değil. Başka krizlerin önünü açar. Bu işi Dışişleri Bakanlığına bırakmak, yeni problemleri ortaya çıkarmamak, çıkışı olmayan noktalara götürmemek lazım.”

GÖRÜŞME YAPMIŞTI

Diğer yandan, Gül, Osman Kavala'ya tahliye çağrısı yapan 10 büyükelçiden biri olan Finlandiya Büyükelçisi Ari Mäki ile görüşmüştü. Görüşmeden bir gün önce Erdoğan, söz konusu 10 büyükelçinin ‘istenmeyen kişi’ ilan edileceğine dair talimat verdiğini açıklamıştı. Bu yüzden de Gül'ün söz konusu görüşmesi dikkat çekmişti.