CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, hem kendisinin hem de parti yöneticilerinin dillendirdiği 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' modelinin resmi çalışma olarak hazırlanması talimatını verdi.

2 ay önce yapılan Parti Meclisi (PM) toplantısında Seçim ve Hukuk İşlerinden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Muharrem Erkek'i görevlendiren Kılıçdaroğlu, süre sınırlamasına gidilmeden, geniş kapsamlı çalışma yapılmasını istedi.

GÜÇLÜ BAŞBAKAN, SEMBOLİK CUMHURBAŞKANI

Erkek tarafından yürütülen çalışmada hem parti içinde, hem de parti dışında bu konuda yetkin kişiler ile akademisyenlerin görüşlerine başvuruldu.

Çalışmanın ana iskeletinin oluştuğu öğrenilirken, 'güçlü başbakanlık', 'cumhurbaşkanlığı yetkilerinin sembolik olması', 'anayasanın darbe hukukundan arındırılması', 'ifade ve medya özgürlüğünün güvence altına alınması', 'yargı bağımsızlığı ve kuvvetler ayrılığının güçlendirilmesi', 'bakanlar kurulu üyeleri hakkında gensoru/hükümet hakkında güvensizlik oyu verilebilmesi', 'seçim barajının indirilmesi' başlıklarının öne çıktığı belirtiliyor.

ORTAK METİN ONAYA SUNULACAK

Millet İttifakı'nı oluşturan diğer partilerin de bu konuda birer çalışma yaptıkları, çalışmalar belli olgunluğa ulaştıktan sonra diğer partilerle bir araya gelineceği, yine bir ortak metin üzerinde çalışma yapılacağı belirtildi.

Parti heyetlerinin uzlaşı sağlanması halinde, hazırlanacak ortak metin önce genel başkanların onayına sunulacak. Onaylanması halinde ortak metnin, ittifakın 'Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem' önerisi olarak kamuoyuna açıklanması bekleniyor.

DAVUTOĞLU SUNDU, AKŞENER DE AÇIKLAYACAK

Bu konuda ilk çalışmayı Gelecek Partisi yapmış ve Millet İttifakı'nda yer alan diğer partilere sunmuştu.

İYİ Parti'nin bu konudaki çalışmasını büyük ölçüde tamamladığı, Genel Başkan Meral Akşener'in, partisinin ilk grup toplantısında bununla ilgili görüşlerini açıklayacağı belirtildi.

(Kaynak: Karar)