CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında konuştu.

Kılıçdaroğlu’nun açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

10 KASIM ATATÜRK’Ü ANMA GÜNÜ: 82 YILDIR ONU UNUTMADIK
“Düşmanının bile saygı duyduğu bir insan. Düşünceleriyle, devlet adamlığı ile dünyada ender bulunan kişilerden birisi. Demokrasiyi getiren, bütün mazlum ülkelere örnek olan bir devlet adamı, bir komutan. 82 yıldır onu unutmadık, bundan sonra da unutmayacağız. Sadece biz değil, dünya onu unutmayacak. TBMM’nin açılışı, halka duyduğu güven tarihin altın sayfalarında yer alan eylemlerdir. O, cumhuriyeti kurarken ‘cumhuriyet kimsesizlerin kimsesidir’ dedi

MÜYESSER YILDIZ VE TUTUKLULARA MESAJ
“Haksız yere 115 gün içeride tutuldu. O yazıları internet sitesinde zaten okuyordunuz. Onu hapse atan yargı değil, devletin içerisindeki bazı organizasyonlar. İntikam almak istiyorlar. Benim bildiğim Müyesser Yıldız, istediği kadar gözdağı versinler kalemini satmayan onurlu bir gazetecidir. Selahattin Demirtaş’ın, Osman Kavala’nın, Ayhan Bilgen’in, harp okulu öğrencilerinin, Ahmet Altan’ın da haksız yere içeride tutuldukları için doğru olmadığını ifade ediyoruz.

Hapisten çıktıktan sonra bizi alkışlasınlar diye değil, bizi özgürce eleştirebilsinler onların üzerine baskı kurulmasın, her düşünceye bu ülkeye saygı olmalı, her düşünceye saygı gösterirsek çıkıp dünyaya haykırabiliriz bizim ülkemizde demokrasi var diye. Biz bunu istiyoruz.”

AZERBAYCAN-ERMENİSTAN AÇIKLAMASI
“Yine güzel bir haber Azerbaycan’la ilgili. İşgal altında toprakları vardı. Uzun yıllardır Azerbaycan işgalin bitmesini istiyordu. Ama olmadı tek yol vardı savaşmak. Savaştılar ve başardılar. Aliyev bu savaşta çok sıcak bir mesaj verdi. Biz Ermenistan halkına karşı değiliz. Biz Ermenistan’ı yönetenlere karşıyız dedi. İşgalin sona ermesiyle birlikte bir dostluğun başlayacağını düşünüyorum. Umarım iki komşu daha tutarlı bir diyalog sürecine başlamış olurlar. Ermenistan tarafından kamuoyuna açıklanan bildiri bölgedeki ateşin düşmesine katkı verecektir. ”

DİYARBAKIR’DAKİ İNTİHARLAR
“Diyarbakır il başkanımız aradı Silvan’da dedi 16-28 yaşında çok sayıda intihar var. ‘İntiharın nedenleri nedir bir araştıralım’ dedi. İnsan haklarından sorumlu arkadaşımızı gönderdik. İntihar edenlerin tamamının ekonomik sorunları var. Düğünde takılana altını satarak evimize ekmek götürüyoruz diyor bu aileler. Ben AK Partili kardeşlerime seslenmek isterim. Sizin vicdanınız böyle bir şeye el veriyor mu? 16-28 yaş arası gençlerin umutları tükenmiş. Ülkenin şu geldiği hale bak. Erdoğan bunun farkında mı? Haberi bile yok. Sarayda böyle bir olay yok ki. Bu tablo hepimizin önünde olması gereken bir tablo. ”

‘İZMİR DEPREMİ’ AÇIKLAMASI: ORTA HASARLI HANELERE 5’ER BİN LİRA ÖDEME YAPILACAK
“Yıkılan hane sayısı 143, acil yıkılması gereken hane sayısı 831. İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne ait 224 konut eşyalarıyla birlikte tamamlandı ve beyaz eşyalar da dahil olmak üzere depremzedelere verilecek. Hilton otelinin odaları depremzedelere açıldı. Belediye ile otel arasında yapılmış güzel bir sözleşme var. Hiç kimse aç ve açıkta kalmayacak. Orta hasarlı hanelere de 5’er bin liralık ödeme yapılacak.”

ALBAYRAK’IN İSTİFASI: ÖNEMLİ BİR SÜRECİ BAŞLATTTI
“Berat Albayrak’ı en çok eleştirenlerden biri de benim. Gerçekleri milletin bilmesi gerekiyordu. Önemli bir süreci başlattı. Muhalefet çözüm üretmek zorunda değil ama Türkiye’de yaşanan sorunları görünce onlara yol da gösterdik. Milyonların işsiz kaldığı bir süreç. Yüz binler çöp konteynerlerinden beslenmeye başladılar. Şimdi eleştiriyi yaparken devletin en olduğunu da bilmek gerekiyor.”

MEDYA ELEŞTİRİSİ: İSTİFAYI 1780 TELEVİZYONDAN SADECE 5’İ VERİYOR
“Damat gerçekten istifa etti mi etmedi mi? Uzun bir sessizlik. AK Parti grubuna bakıyorsunuz ora da sessiz. Ona koşulsuz destek veren MHP’nin genel başkanında da büyük bir sessizlik. Ne oluyor? Hazine’den sorumlu bir kişi ben istifa ettim diyor. Medyaya bakıyorsunuz. Sosyal medyada yaptığı istifa açıklamasının üzerinden 17 saat geçmesine rağme