Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu sosyal medya hesaplarından bir video paylaşarak, iktidarın gece yarısı hızla çıkarttığı sosyal medya yasasına sert tepki gösterdi. Davutoğlu, “Siz bu yasayı sosyal medyada yaşanan çirkinliklerden dolayı değil, korkularınız dolayısıyla çıkarıyorsunuz. Özgür düşünceden, özgür basından, özgür sosyal medyadan korkuyorsunuz. Ne kadar korkarsanız korkun, toplumsal vicdandan kurtulma şansınız yok!..” diyerek paylaştığı video mesajıyla iktidarı uyardı ve yasaya karşı sivil toplum örgütlerini omuz omuz omuza vermeye çağırdı:

“Temel insan hak ve özgürlükleri ve toplumsal düzenimiz açısından en kritik yasaları gece yarısı toplumsal denetimden uzak bir şekilde Türkiye büyük millet meclisinde çıkarmaya alışmış olan iktidar dün gecede sosyal medya ilgili bir yasal düzenlemeye imza attı. Yasalar bir cerrahın elinde şifa, bir saldırganın elinde cinayete sebep olan keskin aletler gibidir. Doğru uygulandığında Adalet ve özgürlük yaratırlar yanlış uygulandıklarında vahim toplumsal sonuçlara yol açar. Dün çıkartılan sosyal medyası yasası hazırlanışı itibariyle katılımcılıktan ve iyi niyetten uzak. Uygulanması konusunda ise her birimizi ciddi tedirginliğe sevk eden hususlar var. Her şeyden önce iktidar bu konuda son derece kötü bir sicile sahiptir FETÖ için çıkartılan yasaları Türkiye'nin en kaliteli üniversitelerinden Şehir Üniversitesi'ni kapatmak için kullananlar, kendi ailelerine yakınlarına sosyal medya saldırılarına hemen hukuki süreci başlatıp, başkalarına ailelerine olan saldırılara gözlerini kapatanlar, yeşil top uygulamasıyla son yılların en vahim sosyal medya uygulamasına imza atanlar ve şeffaflıktan uzak bir toplumsal düzeni savunanların elinde bu yasa özgürlüklerden uzak ve denetimi baskıya dönüştüren sonuçlar doğuracaktır. İktidara buradan sesleniyoruz bir kez daha sesleniyorum. Bu yasaları hazırlarken katılımcı olun, bu yasaları iyi niyetle hazırlayın, objektif kriterlere dayalı olarak iyi niyetli uygulayın. Biliyorum bunu yapmayacaksınız çünkü siz bu yasayı sosyal medyada yaşanan bazı çirkinliklere hakaretlere engel olmak için çıkarmıyorsunuz. Korkularınız sebebiyle çıkarıyorsunuz, özgür düşünceden, özgür basından, özgür sosyal medyadan korktuğunuz için bu yasayı çıkarıyorsunuz. Korkmak yerine toplumsal alanda tam özgürlüğü savunduğunuz zaman bu yasalar bir anlam taşıyabilir ancak ne kadar korkarsınız ki, konvansiyonel medyayı kontrol altına aldığınız gibi sosyal medya ile kontrol altına alma çabalarında ne kadar ileri giderseniz gidin biliniz ki toplumsal vicdandan kurtulma şansınız yok.

Bundan sonra gelecek Partisi olarak bu yasanın uygulanmasıyla ilgili her süreci yakından takip edip, objektif olarak uygulanmadığı her yerde sesimizi yükselteceğiz, haklı bazı gerekçeler denen maddelerle ilgili de yakın takip içinde olacağız. Biliniz ki yasalar toplumsal huzurun teminatlarıdır. Kişilerin grupların ya da partilerin ikbal kaygılarının araçları değildir. Sosyal medya yasasını bu çerçevede değerlendiriyorum. Ve sosyal medya yasası üzerinden gelecek her türlü sınırlamaya her türlü kısıtlamaya her türlü özgürlükleri yok eden uygulamaya karşı bütün sivil toplumu omuz omuza vermeye davet ediyorum.