İletişim Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, tüm dünyayı  etkileyen koronavirüs salgını sonrası da önlem alınması gerekli stratejik  konularla ilgili Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın talimatıyla çalışmalara  başlandığı belirtildi.

Buna benzer durumlarda oluşabilecek farklı senaryolara karşı  Türkiye'nin imkan ve kabiliyetlerinin daha da artırılmasının önemine işaret  edilen açıklamada, bu kapsamda, Cumhurbaşkanlığı Bilim, Teknoloji ve Yenilik  Politikaları Kurulunun "gıda arz güvenliği, biyogüvenlik, siber güvenlik ve  iletişim altyapısı, tıbbı cihaz ile ilaç ve aşı" konularında Türkiye'deki  eksiklerin tespit edilmesi ve gerekli teknolojilerin geliştirilmesi yoluyla  stratejik konularda dışa bağımlılığın sıfıra indirilmesine yönelik politikaların  belirlenmesi için çalışma başlattığı bildirildi.

Bu amaçla Türkiye'deki en yetkin akademisyenler, özel sektör  kuruluşları temsilcileri ve ilgili kamu kurumu yetkililerinin içinde bulunduğu 80  kişilik 5 farklı çalışma grubu oluşturulduğu ifade edilen açıklamada, tıbbi  cihaz, ilaç ve aşı alanlarındaki çalışmaların Cumhurbaşkanlığı Sağlık ve Gıda Politikaları Kurulu ile koordinasyon içinde yürütüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, belirlenen her bir konuda, Kovid-19 salgını sonrasında  Türkiye'nin kendi kendine yeten ve daha da güçlenen bir konuma gelmesine yönelik  ihtiyaçlara cevap verecek kısa, orta ve uzun vadeli politikalar oluşturulacağı,  Kurulun bu 5 konuya özel önem vererek çalışmalarını yaz sonuna kadar  tamamlayacağı duyuruldu.

"Yaz sonunda Cumhurbaşkanımıza sunacağız"

Bilim, Teknoloji ve Yenilik Politikaları Kurulu Başkan Vekili Prof.  Dr. Hasan Mandal, yaptığı değerlendirmede, gıda arz güvenliği, biyogüvenlik,  siber güvenlik ve iletişim altyapısı ile tıbbı cihaz, ilaç ve aşı alanlarında  yerli ve milli çözümler üretebilmesi için kritik öneme sahip hususları dikkate  alacaklarını ifade etti.

Türkiye'nin ihtiyaçlarına odaklandıklarının altını çizen Mandal,  şunları kaydetti:

"Dünyadaki ve ülkemizdeki durumu titizlikle inceleyerek ülkemiz  açısından tehditler ve fırsatları teker teker ortaya koyuyoruz. Hem mevcut salgın  durumunun etkilerine hem de uzun vadede dünyada ortaya çıkabilecek yeni kriz  senaryolarının bertaraf edilebilmesine odaklanıyoruz ve bu kapsamda kısa, orta ve  uzun vadeli politika önerileri geliştireceğiz. Sayın Cumhurbaşkanımızın hedef  gösterdiği yönde çok değerli akademisyenler, iş dünyasının temsilcileri ve kamu  yetkilileri ile çalışmalarımıza hızla başladık. Yaz sonunda Sayın  Cumhurbaşkanımıza sunmayı planlıyoruz."