Büyük Zaferin 96'ncı yılı kutlamaları kapsamında ilk tören  Anıtkabir'de düzenlendi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki devlet erkanı, 30  Ağustos Zafer Bayramı ve Türk Silahlı Kuvvetleri Günü dolayısıyla Anıtkabir'i  ziyaret etti.

Erdoğan başkanlığında, aralarında TBMM Başkanı Binali Yıldırım,  Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler,  CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, İYİ Parti  Genel Başkanı Meral Akşener, yüksek yargı organlarının başkanları, Bakanlar  Kurulu üyeleri, kuvvet komutanlarının bulunduğu heyet, Aslanlı Yol'dan yürüyerek  Atatürk'ün mozolesine geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Atatürk'ün mozolesine ay yıldız motifli çelengi  bıraktı. Saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı okundu. İstiklal Marşı, tören alanındaki Cumhurbaşkanlığı Bandosu tarafından  çalındı.

Erdoğan ve beraberindekiler, daha sonra Misak-ı Milli Kulesi'ne geçti.  Erdoğan, burada Anıtkabir Özel Defteri'ni imzaladı. Deftere yazdıklarını okuyan  Cumhurbaşkanı Erdoğan, şunları kaydetti:

"Bugün millet olarak bağımsızlığımızın müjdesi olan Büyük Zaferin  96'ncı yıl dönümünü büyük bir gururla idrak ediyoruz. Tüm yokluk, yoksulluk ve  imkansızlıklara rağmen Kurtuluş Savaşımızın Başkomutanı'nın liderliğinde  sürdürülen, destansı bir mücadelenin meyvesi olan bu zafer, şanlı tarihimizin  altın halkalarından biridir. Türk milleti, şehitlerimizin fedakarlıklarından,  gazilerimizin cesaretinden, binlerce yıla sari kadim değerlerinden aldığı ilhamla  96 yıl önce olduğu gibi bugün de istiklaline canı pahasına sahip çıkmaktadır.  Ülkemizin egemenliğine yönelik son zamanlarda artan tehdit, ihlal ve saldırılar  bizi ideallerimizden ve hedeflerimizden asla alıkoyamayacaktır. Ruhun şad olsun."

Anıtkabir'de devlet erkanının katıldığı töreni çok sayıda vatandaş da  izledi. Törende, asker ve siviller yan yana yer aldı. Vatandaşlar, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Anıtkabir'e gelişi ve ayrılışı sırasında sevgi gösterisinde bulundu.

KUTLAMALARI KABUL ETTİ

 Erdoğan, Büyük Zafer'in 96'ncı yılı kutlamaları kapsamında  Anıtkabir'deki törenin ardından, Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ne geçti.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki törende, TBMM Başkanı Binali  Yıldırım, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü  Arslan, Yargıtay Başkanı İsmail Rüştü Cirit, Danıştay Başkanı Zerrin Güngör,  Genelkurmay Başkanı Orgeneral Yaşar Güler, Kara Kuvvetleri Komutanı Orgeneral  Ümit Dündar, Deniz Kuvvetleri Komutanı Oramiral Adnan Özbal, Hava Kuvvetleri  Komutanı Orgeneral Hasan Küçükakyüz, Jandarma Genel Komutanı Orgeneral Arif  Çetin, Adalet Bakanı Abdulhamit Gül, Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı  Zehra Zümrüt Selçuk, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Dışişleri Bakanı  Mevlüt Çavuşoğlu, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu, Milli Savunma Bakanı Hulusi  Akar, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mustafa Varank, Tarım ve Orman Bakanı Bekir  Pakdemirli, Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan'ın da aralarında bulunduğu kabine  üyeleri, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, Yüksek Seçim Kurulu Başkanı Sadi  Güven, Hakimler ve Savcılar Kurulu Başkanvekili Mehmet Yılmaz ve yüksek yargı  organlarının üyeleri, Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanı Metin Kıratlı,  Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun, YÖK Başkanı Yekta Saraç,  Diyanet İşleri Başkanı Ali Erbaş, korgeneral ve koramiraller, tümgeneral ve  tümamiraller, tuğgeneral ve tuğamiraller, bürokratlar Cumhurbaşkanı Erdoğan'a  tebriklerini iletti.

Öte yandan Erdoğan'ı, yabancı misyon şefleri ve uluslararası  kuruluşların temsilcilerinin yanı sıra Rusya'nın Ankara Büyükelçisi Aleksey  Yerhov, Küba'nın Ankara Büyükelçisi Alberto Gonzalez Casals'ın da arasında yer  aldığı bazı ülkelerin büyükelçileri ile ABD'nin Ankara Büyükelçiliği  Maslahatgüzarı Jeffrey M. Hovenier 30 Ağustos Zafer Bayramı dolayısıyla kutladı.

Kutlamalarda, başkentte görevli askeri personeli temsilen her rütbeden  asker ile sivil personel, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a tebriklerini sundu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, kabul sırasında Küba'nın Ankara Büyükelçisi  Casals ve Japonya Büyükelçisi Akio Miyajima ile tercüman aracılığıyla bir süre  sohbet etti.

Erdoğan'ın, konukların halıda durmaları gereken yeri gösteren metali  bir ara ayağıyla düzelttiği de görüldü.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'ndeki tören, ana binanın girişinde yapıldı.