Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, Rusya'nın Suriye toplantısına PYD'yi davet etmesiyle ilgili "Rusya'nın bize söylediği toplantının ertelendiği ve oraya PYD'nin davet edilmeyeceği" şeklinde konuştu. Türkiye terör örgütü PYD'nin toplantıya çağrılmasına itiraz etmişti.

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın, NTV televizyonunda gündeme ilişkin açıklamalarda bulunuyor.Kalın'ın açıklamalarından satır başları:

Zaman zaman biz zaten sınır ötesi operasyonlar yapıyoruz. Güvenlik sözkonusu olduğunda kimseden izin almayız.DEAŞ nasıl bir terör örgütü ise PKK da bir terör örgütüdür. Güvenlik söz konusu olduğunda kimseden izin almayız. Kandil'e dönük olur, Sincar'a olur, biz terörle mücadele içinde yoğun çaba içinde olduk, olacağız.  DEAŞ Batılı hedefleri de vuruyor Müslüman ülkeleri de vuruyor. DEAŞ son 3 yılda Müslüman ülkelere çok daha fazla zarar verdi. DEAŞ bugüne kadar çok daha fazla Müslüman insanı öldürdü. Ne zamanki Batılı hedefleri vurmaya başladı o zaman küresel acil konu gündemine geldi.
Kandil'e yönelik olur Suriye'ye yönelik olur... Terörle mücadele yoğun çaba içerisinde olduk olacağız. ABD DEAŞ'la mücadele başlığı altında PYD ve YPG'ye muazzam bir alan açtı. Rakka'da kimlerin nelerle hangi flamalarla paçavralarla kutlama yaptığını açık şekilde gördük. Bize izah etmekte de zorlanıyorlar.

ANKARA- TAHRAN ARASINDA ANLAŞMA VAR MI?

İran bölgenin önemli ülkesi aynı zamanda güvenlik konularında beraber çalıştığımız bir ülke. Tahran'la trafik devam edecek. Türkiye Batı'dan uzaklaşıyor yorumları yanlış. Ankara Batı'dan uzaklaşıyor söylemi baskı için yapılıyor. Biz bunu NATO ittifakına alternatif olarak görmüyoruz.

RUSYA'NIN SURİYE TOPLANTISINA PYD'Yİ DAVET ETMESİ

Rusya Suriye Halkları Kongresi toplamayı planladıklarını söylediler. Biz de dedik ki bunula ilgili bize daha fazla bilgi verin. Onlar da tamam dediler. O arada bir tür emrivaki ile ilan edildiğini duyduk biz ve itiraz ettik. Bunun üzerine Kremlin bizimle temas etti, bu toplantıyı ertelendiklerini açıkladılar. Bizim Rusya ile temaslarımız devam ediyor. Cumhurbaşkanı'nın da temasları olacak. Rusya, Suriye Halkalı Kongresi'ni erteledi, PYD katılmayacak. 

ERDOĞAN RUSYA'YA MI GİDECEK?

Yakında bir temasımız olacak. Detayları duyururuz.

IKBY REFERANDUMU!

Habur'da biz insani kaygılarla hareket etmek istiyoruz. Habur'un karşısı İbrahim Halil Kapısı'nı Bağdat'a devredin biz kapıyı kapatmayın dedik. Bunun süreci devam ediyor. Biz, Irak Kürtleri ile hep iyi ilişkiler içinde olduk. Irak'ın toprak bütünlüğünü feda etmek demek, bölgede yeni bir kaosun ortaya çıkması demek. İspanya'da referandumu tertip eden kişiler hakkında da tutuklama kararı çıkardılar. Mevcut sistem içerisinde siz her bir etnik grubun bir devleti olsun mantığı ile hareket ederseniz, ki bazı batılı aydınlar, yazarlar böyle bir telkinde bulundular, dünyada devlet sayısı 300'e çıkabilir. Bunun sonu yok. 

Şu ana kadar 1. ve 2. Maliki hükümetleri döneminde çok büyük hatalar yapıldı. Sünni kesimler denklemin dışına itildiler. Sünniler kendilerini o kadar güçsüzleştirilmiş hissettiler ki DEAŞ gibi bir şeytanla bile iş tutmayı tercih ettiler. Yapılması gereken bu şartları ortadan kaldıracak adımların atılmasıdır. 

TERÖRLE MÜCADELE

Güvenlik güçlerimiz, İçişleri Bakanlığımız, sayın bakanımız DEAŞ'la mücadele konusunda çok detaylı bir çalışma yürütüyorlar. MİT, emniyet, TSK, bütün birimlerimiz çok yoğun bir çalışma ile güvenlik meselesini iyi bir noktaya getirdi. Şu ana kadar Avrupa'dan yaklaşık 5 bin kişinin DEAŞ terör örgütüne katıldığı ifade ediliyor. 5 bin kadar  da Orta Asya'dan. 8-10 bin civarında da Arap dünyasından katılım olduğu tahmin ediliyor.  Avrupa'dan toplamda 7-8 bin kişinin DEAŞ'a katılması ciddi bir sorundur. Bunlarla kıyasladığımız zaman Türkiye'den katılım çok daha az seviyede olmuştur. O ideolojinin Türkiye'de müşterisi hiç yoktur diyemem ama diğer ülkelere oranla az sayıda kalmıştır. Geri dönüş meselesi var. Bunlar Irak ve Suriye'de mevzi kaybettiler ne oldu? Nereye göçüyorlar? Tedbir almamızın temel sebebi de bu. Aldığımız tedbirler var. Avrupa açısından da çok gözardı edilemeyecek bir risktir bu. Orada da biz Avrupalı mevkidaşlarımıza bunun önemini hatırlatıyoruz. 

BAŞBAKAN'IN ABD ZİYARETİ

Sayın Başbakanın ABD ziyareti biz BM Genel Kurulu'na gitmeden konuşuluyordu. 8 Kasım'da Beyaz Saray'da Başkan Yardımcısı Pence ile görüşmesi olacak. Vize krizinden önce planlanan bir ziyaret. 

ABD'NİN PYD İLE İLİŞKİSİ

Madem şu anda da Suriye'de Rakka, Deyrizor DEAŞ'tan tamamen temizlendi, o zaman bu ilişkiyi tamamen sonlandırın.

ALMANYA İLE İLİŞKİLER

Dün Düsseldorf'ta polisin PKK paçavralarına müdahalesi olumlu bir gelişme. Bu kadar PKK'nın paravan örgütlerine siz alan açacaksınız, izin vereceksiniz. Alman istihbaratı bu vakıfların PKK'nın uzantısı olduğunu bilmiyor mu? Bunlara izin veriyorsunuz, bir yürüyüşte ilk defa müdahale yaptılar ama yeterli bulmuyoruz. Almanya, Avrupa'nın en önemli ülkelerinden bir tanesi, biz Almanya ile iyi ilişkiler içinde olmak isteriz.