Macaristan'da temaslarda bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bu ülkenin Başbakanı Viktor Orban ile Türkiye-Macaristan İş Forumu'na katıldı.

Toplantıda ilk olarak Macaristan Başbakanı Viktor Orban konuştu. Çok heyecanlı görüşmelerde bulunduklarını belirterek, olumlu yaklaşımı nedeniyle Cumhurbaşkanı Erdoğan'a teşekkür etti. Erdoğan 2013'teki ziyaretinde uzun vadeli hedefler belirlediklerini hatırlatan Orban, şunları söyledi:

"Batı dünyasındaki değişimin hepimiz farkındayız. Siyasette rekabet çok hırçınlaştı. Hükümetlere kadar ulaşan yalan haberler ortaya çıktı. Son 20 yılda Avrupa'daki orta sınıfların önünde büyük engeller var. Ayrıca Avrupa'ya büyük bir göç var. Küresel siyaset yerini ulusal siyasete terk ediyor. Brexit'i gördünüz, ülkeler tek tek ulusal siyasete dönüyor. Yaşadığımız dünyada belirsizlik artmış durumda. Bu Avrupa'daki siyasi aktörleri olumsuz etkiliyor. Avrupa'da herkes güvenlik istiyor, liderler ülkelerinde huzur arayışı içinde. Sevgili Türk dostlarımız biz de Macaristan'da kendi yolumuzu arıyoruz. 2010 yılında yeniden iktidara geldik. Bir karar aldık ve kendi Macar devletini yaratma kararı aldık. Vergileri azaltarak, iş imkanlarını artırarak bir model uygulamaya başladık. Geçen yıl Macar ekonomisi yüzde 4 büyüdü. İşsizlik 2012'de yüzde 11'in üzerindeydi, şimdi yüzde 3.5'a düştü. Sayın Erdoğan işsizliği tamamen ortadan kaldırmak istiyoruz. Hedefimiz budur." 

Macaristan'da  yatırımı bulunan Türk şirketlerine teşekkür eden Orban, "Yatırım ajansımızda 8 büyük proje konuşuluyor. Önümüzdeki dönemde yarım milyar dolarlık bir yatırım gerçekleşecek. 10 milyon nüfuslu bir ülke olarak ihracat potansiyelimiz olağanüstü. İhracatımız 100 milyar euro'yu geçmiş. Eximbank'tan, Türk-Macar şirketleri için uygun koşullarda kredi sağlamak istiyoruz" dedi.

İki ülkenin gençliği açısından işbirliğinin önemine de işaret eden Orban, "150 Türk öğrenciye her sene devlet bursu sağladık. Her sene 150 genç Türkiye'den gelebilir, burada okuyabilir. Türk-Macar ortaklığı için önemli işler yapabilirler" diye konuştu.

Orban, "Lütfen Macaristan'da gördüklerinizi anlatın ve yatırım yapması için daha fazla Türk şirketini Orta Avrupa'ya getirin. Burada şanslarını denesinler. Çünkü burada iş imkanları çok iyi" dedi.

Orban, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Türk ve Macar iş adamlarının ortak yatırımlarına destek verdiğin için teşekkür ederek konuşmasını tamamladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması

Macaristan Cumhurbaşkanına daveti nedeniyle teşekkür eden ve iki ülkenin ortaklıklarına işaret ederek sözlerine başlayan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşması satır başlarıyla şöyle:

"Türk ve Macar iş adamları olarak bugün 300'ü aşkın iş adamıyla bir aradayız. İkili görüşmeler yapıldı ve geleceğe yönelik nasıl adımlar atabiliriz değerlendirmesi oldu. Bildiğiniz gibi Türkiye Macaristan ilişkilerinde muazzam bir ivme yakaladık. Ülkelerimiz arasında çok sayıda üst düzey ziyaret gerçekleştirdik. Başbakanlığım döneminde bu güzel şehre 2005 ve 2013'te iki kez geldim. Siyasi düzeyde yakaladığımız ivmeyi Sayın Başbakan Orban'ın 2013'teki ziyareti sırasında Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi'nin ilk toplantısını yaparak taçlandırdık. 3. Konsey toplantısını 2017 Haziran ayında ülkemizde düzenledik. Bir sonraki  Konsey toplantısını önümüzdeki yıl Budapeşte'de yapmayı planlıyoruz. 

Karma Ekonomik Komisyon, Turizm Karma Komisyonu, Tarım Yürütme Komisyonu, Kara Ulaştırması Karma Komisyonu, Sanayi İşbirliği Ortak Komitesi gibi çok sayıda ortak mekanizma tesis etti. Afrika Ortak Çalışma Grubu'nun tesisini de çok önemsiyorum. İstiyorum ki Türkiye-Macaristan işbirliğiyle Afrika'da ortak yatırımlara girelim. Macaristan Eximbank'ı ve Türk Eximbank'ının da desteğiyle ortak yatırımlara girelim. Bizim özellikle 2005'ten sonra kalktığımız atakla şu anda 41 ülkede oluşturduğumuz Büyükelçiliklerle farklı bir alt yapının sahibi olduk. 54 ülkeye hükmetmek çok önemli. Biz bu ülkeler üzerinde Macaristan'la ortak yatırımlara girebiliriz. Şu anda Afrika'nın beklentileri çok, adeta çorak bir alan diyebiliriz. Burada tarımdan sanayiye, sağlık, turizm, alt üst yapı bütün bu alanlarda birçok çalışmaları yapmak mümkün.

Her şeyden önce aramızdaki münasebetlerde 2009 yılında yaklaşık 1.5 milyar dolar olan dış ticaretimiz 2017 yılında 2.6 milyar dolara yükseldi. 2018'in ilk 8 ayında ise bu 1.8 milyar dolarlık bir hacme ulaştı. Şimdi hedef 5 milyar doları yakalamak, az önce Sayın Başbakanın ifade ettiği gibi 6 milyar avro gibi bir hedefe ulaşmak her ikimizin de ortak hedefidir. Bu miktar geçen yılın ilk 8 ayına kıyasla yüzde 8'lik bir artışa tekabül ediyor. Sadece ticaretimiz değil hamdolsun yatırımlarımız da günden güne artıyor. Macaristan'da lojistik, turizm, enerji, müteahhitlik gibi pek çok sektörde firmalarımızın yatırımları bulunuyor. Macaristan Yatırım Ajansı'nın sağlayacağı krediler ile iş adamlarımıza vize kolaylığı hiç şüphesiz buradaki yatırımlarımızı daha da büyütecektir. Bu vesileyle Macaristan hükümetine iş adamlarımıza verdiği destekten dolayı teşekkür ederim. 

Bu ziyaretimde KOSGEB ile Macaristan Ulusal Ticaret Evi arasında bir mutabakat zaptı imzalanmasından büyük memnuniyet duyuyorum.  Tüm bu olumlu gelişmelere rağmen ekonomik ilişkilerimizin mevcut durumu yeterli değildir. Hiçbir  siyasi sorunu bulunmayan, ekonomik ilikşkiler noktasında hukuki alt yapısı tamamlanmış, tarihi ve kültürel açıdan kardeş gibi iki ülkenin ticaretinin daha üst seviyelerde olması gerekir. Bizlere ve burada bulunan iş adamlarımıza düşen en önemli görev ikili ticaretimizi, Türkiye ile Macaristan arasındaki dostluk bağlarına yakışır bir düzeye çıkarmaktır. Burada şunu çok açıklıkla söyleyebilirim; Türkiye ile Macaristan arasındaki bu ilişkileri güçlendirmede iş adamlarımıza çok büyük görev düşüyor. Biz üzerimize düşeni her iki siyasi yetkili olarak yapmaya hazırız, siz de üzerinize düşeni yapmalısınız.

Macar ve Türk ekonomileri birbirleriyle rekabet eden değil, birbirini tamamlayan, daha büyük sinerji oluşturan ekonomilerdir. Özellikle turizm, enerji, müteahhitlik, lojistik, gıda endüstrisi gibi sektörlerde önemli işbirliği potansiyelimiz vardır. Macaristan, Avrupa'yı Balkanlar, Doğu Avrupa, Türkiye ve Rusya ile bağlayan demir ve karayollarının kavşak noktasında bulunuyor. Bu bakımdan Macaristan'ı ürünlerimizin Avrupa'ya ulaştırılmasında bir ticaret üssü ve en önemli geçiş noktalarından biri olarak görüyoruz. Taşımacılarımız, ikili veya transit ticaret maksadıyla Macaristan üzerindeh her yıl on binlerce nakliyat gerçekleştiriyor. Geçiş belgesinde yaşanan sorunları ortak görüşmelerimizde çok daha olumlu istikamete getirdiğimize inanıyorum. Macaristan'ın sadece bir geçiş güzergahı olarak kullanılması yerine ürünlerimizin depolanması ve ihraç edilmesinde bir merkez olarak değerlendirilmesi, kazan-kazan vizyonumuza daha çok hizmet edecektir. Avrupa'dan Orta Asya, Uzak Doğu, Orta Doğu ve Afrika istikametine atılacak her adımda Türkiye önemli bir lojistik güzergah konumundadır. 

Son 16 yılda hayata geçirdiğimiz projelerle ülkemizin ulaşım alt yapısını daha da güçlendirdik. Marmara, Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, Ovit Tüneli, hızlı tren hatları gibi birbirinden önemli projeleri devreye aldık. 

Eylülde açıkladığımız Yeni Ekonomik Programımızla artık bundan sonra katma değeri yüksek ürünlere daha fazla yoğunlaşacağız.

Videoyu Oynat
Mülteci meselesinin çözümünde uluslararası toplum sorumluluklarını yerine getirmemiştir.

Alınan önlemlerle ekonomimizin dengelenme yönünde işaretler verdiğini memnuniyetle görüyoruz.

Türk ekonomisinin temelleri sağlamdır. Türk ekonomisini ve bankacılık sistemini bir defa kimse çökertemeyecektir, zira şoklara dayanıklıdır."