Başkan Recep Tayyip Erdoğan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nde gazetecilerle mülakat yaptı. ABD’li rahip Brunson’un ev hapsine çıkmasının ardından Trump’ın tavır değiştirerek Türkiye’yi yaptırımlar tehdit etmesine değerlendiren Başkan Erdoğan, “Tavır değişikliği, benim değil, Trump’un sorunudur” dedi. Hiçbir suçu olmadığı için serbest bırakılan Ebru Özkan’ın İsrail’de pasaportuna el konulmasının ardından ABD’lilere yardımcı olabileceklerini belirttiklerini söyleyen Erdoğan, “Ama onlara, ‘Bunun karşılığında biz de size Brunson’u vereceğiz’ demedik; böyle bir şey konuşmadık, aramızda bu tür bir pazarlık olmadı. Kendisi sağ olsun, Ebru konusunda Netenyahu’yu aramış. Netenyahu’nun, ‘Bana Trump telefon etti, biz de bıraktık’ gibi bir açıklaması oldu” dedi. 

PAZARLIK KONUSU YAPMADIK 

Yaptırımlarla Türkiye’ye geri adım attırılamayacağına dikkat çeken Erdoğan, “FETÖ’nün elebaşının iadesi, Halkbank, Hakan Atilla’yı da konuşuyoruz. Brunson da konuşuluyor. Şunu herkesin bilmesini isterim. Biz Brunson’u hiçbir zaman bir pazarlık konusu yapmadık. Her ülkenin yargısı var. ABD’de olduğu gibi Türkiye’de de yargı var. Türkiye’deki yargı, Brunson hakkında, hastalığını göz önüne alarak, iyi niyetle ev hapsi yönünde karar vermiş. Yargı kararına saygı duymak yerine, konuyu Türkiye’ye yaptırım meselesi haline getiriyorlar” ifadelerini kullandı. 

ALTERNATİFSİZ DÜNYADA DEĞİLİZ 

Türkiye’nin bugünlere kredi kuruluşlarıyla gelmediğini, kredilerinin önünün kapatılması tehdidinin bir etki yapmayacağını söyleyen Erdoğan, “Ne imiş F 35’leri vermeyebilirlermiş. İş o noktaya gelirse, onun da alternatifleri vardır. Ama artık alternatifsiz bir dünyada yaşamadığımız unutulmamalıdır. Şunu da bilmeleri lazım, Biz göbeğimizden Amerika’ya bağlı değiliz. ABD, bu tavrı değiştirmez ise Türkiye gibi güçlü ve samimi bir ortağı kaybedeceğini de unutmamalı” dedi.  “Bunlar İran’a da yaptırım uygulamadılar mı? Ne oldu, battı mı İran? Aynı şeyi Obama da o zamanlar bana söylediler” diyen Erdoğan, “Biz iyi niyetimizi koruduk. Ama onlar aynı karşılığı vermediler. Herhalde bazı şeylerin farkında olmadığımızı sanıyorlar. Bizim de geleceğe yönelik projelerimiz var. ABD, AB farkındadır, değildir, bilemem” diye konuştu. 

BEDELLİYE KALICI ÇÖZÜM GELİYOR

Bedelli askerlik ve profesyonel orduya geçişle ilgili soruları da yanıtlayan Erdoğan, Profesyonel askerliğin getirisini götürüsünü iyi düşünmek lazım. Çünkü o asker ruhu amatör olarak ayrıdır, profesyonel olarak daha başkadır. Şimdi 1.5 milyona yakın birikim konuşuluyor. Bunu bir eritelim. Bunu eğittikten sonra her mevsim bedelli askerlik gelir mi, gelmez mi bu beklentileri ortadan kaldıracak bir sürecin içine girelim istiyoruz” açıklamasında bulundu.

RUSYA’YLA KRİPTO PARA DÖNEMİ  

Başkan Erdoğan, Güney Afrika seyahatinde en çok milli ve yerli para konusu üzerinde durduğunu açıkladı. Erdoğan, “Her görüştüğüm ülkeyle bunun üzerinde durdum. Gerek Sayın Çin Devlet Başkanıyla, Sayın Putin’le aynı şekilde zaten daha önce bu konularda mutabıktık. Rusya’yla elektronik para noktasında da bazı düşüncelerimiz var. Aynı şeyi Hindistan da düşünüyor. Yani oralardan turistler diyelim Türkiye’ye geldiği zaman, o ortak parayı kullanmak suretiyle buralarda harcama yapabilecekler” diye konuştu.   

İSTANBUL’DA SURİYE ZİRVESİ 

Rusya Devlet Başkanı Putin’le Suriye konusunda etraflıca konuştuklarını ve gerekli müdahaleleri yapmasını istediğini belirten Erdoğan, “İdlib’e yönelik herhangi bir rejim saldırısını kabul etmemiz elbette mümkün değil” ifadelerini kullandı. Bölgede neler yapılabileceğine yönelik çalışmaların sürdüğünü söyleyen Başkan, “Bizim de 7 Eylül’de ayrıca Türkiye, Rusya, Almanya ve Fransa olarak İstanbul’da bir zirvemiz olacak. Bu dörtlü dışında Türkiye, Rusya ve İran olarak, üçlü zirveyi Soçi ve Ankara’nın ardından önümüzdeki süreçte Tahran’da gerçekleştireceğiz” dedi. 

ZAMBİYA’YLA İŞBİRLİĞİ

Güney Afrika Cumhuriyeti'ndeki temaslarının ardından Zambiya’ya geçen Başkan Erdoğan resmi törenle karşılandı. Ülkenin eski Cumhurbaşkanları Michael Sata, Levy Mwanawasa ve Fredrick Chiluba’nın anıt mezarlarını ziyaret eden Erdoğan, mezarlara çelenk bıraktı. Erdoğan’ın Zambiya Cumhurbaşkanı Edgar Chagwa Lungu’yla baş başa görüşmesinin ardından heyetler arası görüşmeler gerçekleştirildi. Türk Hava Yolları'nın Zambiya'ya direkt olarak seferlerinin başlayacağının müjdesini veren Erdoğan, bu vesileyle iki ülke arasındaki ticaretin gelişeceğine dikkat çekti. TBMM’de Zambiya Dostluk Grubu’nun bulunduğunu belirten Erdoğan, tarım ve savunma sanayii konusunda işbirliği yapabileceklerini söyledi. 

GÜNEY AFRİKA’YA FETÖ MESAJI

FETÖ’nün Amerika ve Almanya’dan sonra en fazla yığınak yaptığı yerlerden birinin Güney Afrika olduğunu ve gerekli uyarılarda bulunduklarını söyleyen Erdoğan, “Johannesburg’da “külliye” dedikleri yeri yaptıran, İstanbul’da Üsküdar Burhaniye’de oturduğum dönemde komşum ama şahsen tanımam kendisi ile. Aldıkları himmetler şunlar bunlar o adamda toplanırdı. Ahlaksız bir adamdı. Edebi yerinde olan birisi değil. Çok ahlaksız bir tipti. Son zamanlarda gündeme düşen kişi var ya o kişi gibi biri. Ama yaşlı birisi. Oğlu var. O da onun gibi. Aynen karakter olarak öyle. Ahlaki yönden zaafları olan bir tip. Bunları biz biliyoruz. Bunları da kendilerine anlattık” dedi. 

Kaynak: Güneş