Binali Yıldırım, ABD Başkan Yardımcısı Mike Pence ile görüşmek üzere ABD'ye hareket ediyor. Başbakan Binali Yıldırım, Mike Pence ile yapacağı görüşme öncesi Ankara Esenboğa Havalimanı'nda açıklama yaptı. Yıldırım'a görüşmeleri sırasında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da eşlik edecek.

Binali Yıldırım, görüşmelerde Türkiye-ABD arasındaki ikili ilişkilerin ve bölgesel konuların ele alınacağını bildirdi. Yıldırım, ABD ile Suriye ve Irak meseleleri, FETÖ ile ilgili talepler iletilecek, PYD-YPG ve IŞİD'le mücadele konularında da görüşmeler yapılacak.

PARADISE PAPER BELGELERİYLE İLGİLİ İDDİALAR
Yıldırım, Paradise Papers belgelerinde adı geçen iki oğluyla ilgili soru üzerine "en hayatım boyunca denizcilikle uğraştım. Siyasete başlayınca da işlerimi evlatlarıma bıraktım. Evlatlarımın en küçüğü 33 en büyüğü 40 yaşında. Dolayısıyla onlar kendi işlerini yapıyor ve memlekete hizmet etmeye çalışıyor. Siyasete başlarken benim çocuklarıma tavsiyem oldu. Devletle kesinlikle iş yapmayacaksınız, devletin bankalarından hiçbir kaynak kullanmayacaksınız dedim. Denizcilik küreseldir, dünyanın her tarafında iş yapıyorlar. Bunun gizli saklı bir tarafı yok" diye yanıt verdi.

"SORUŞTURMA AÇILMASINI TALEP EDİYORUM"
Binali Yıldırım, 'Bu şirketler açık faaliyet gösteren şirketlerdir. Bunu her yerden araştırabilirsiniz. Bu iddialar ilk kez ortaya atılmadı. İlk kez 2008 yılında çıktı. Hepsini açıkladım. tekrar 2017 Mayıs'ta gündeme geldi. Yine açıkladım. Beni akılları sıra yıpratmaya çalışıyorlar. Milletim beni bilir. Benim dokunulmazlığım var ama oğullarımın yok her türlü araştırma ve inceleme yapılabilir. Haksız yere itham edilmeleri kabul edilemez. Biz onurumuzla varız, ülkemiz ve milletimiz için bütün ömrümüzü verdik. Bizim için en büyük servet itibarımızdır. Gerisi gelip geçicidir. Ancak itibar insanı öbür dünyaya kadar taşıyacak elde edilmesi zor bir meziyettir. Bakın vergi verilmiyor diye itham ediyorlar.'

Yıldırım, ziyaret sırasında ABD ile yaşanan vize kriziyle ilgili de görüşüleceğini açıkladı. Yıldırım, vize kriziyle ilgili yaşanan son gelişmeleri, 'Sınırlı da olsa başlaması olumlu' şeklinde niteledi. Yıldırım, görüşmelerin her iki ülkenin beklentileri açısından verimli geçmesini de umduğunu dile getirdi.

"SÖZ KONUSU OLAMAZ"
Öte yandan dün ABD'nin Türkiye Büyükelçiliği, vize yasağı konusunda yumuşamaya ilişkin yaptığı açıklamada Türk hükümetinin ABD çalışanlarını tutuklamayacağına ilişkin güvence verdiğini açıklamıştı. Bugün Esenboğa'da yaptığı açıklamada Binali Yıldırım'a bu soru soruldu. Yıldırım, 'İki ülke de hukuk devletidir. Bizim onlara güvence vermemiz veya onların bize güvence vermesi söz konusu olamaz. 15 Temmuz darbesinin arkasında Fetullah Gülen'in olduğuyla ilgili net düşüncelerimiz var. O yüzden iadesini talep ediyor ve yine olayla bağlantısı olan kişilerle ilgili benzer taleplerimiz oluyor. Ancak bunlarla ilgili bir güvence istemek söz konusu değil' dedi.

Başbakan Yıldırım'ın açıklamalarından diğer önce çıkan satırlar ise şöyle:

Özellikle ABD Başkanı Uzakdoğu ziyaretinde olduğu için Sayın Pence ile Türkiye ABD arasındaki bütün konuları ele alacağız. İkili ilişkiler başta olmak üzere bölgesel konularda yaşanan gelişmeleri de değerlendirme imkanı bulacağız. Özellikle Türkiye ABD arasındaki Suriye, ırak meseleleri, FETÖ konusundaki ABD ile ilgili taleplerimiz ve bu konuda bundan sonraki aşama kapsamlı bir şekilde dile getirilecek. Ayrıca PYD, YPG ve DEAŞ ile mücadele konusunda da aramızda mevcut olan bazı sorunların açıklıkla iki müttefikin hukukuna uygun bir şekilde ele almayı planlıyoruz.

Ziyaretimin öncesinde ABD ile Türkiye arasında bir süre önce askıya alınan vizeişlemlerinin başlaması olumlu bir gelişme olarak nitelendirilebilir. Bütün bunları yaparken bizim vazgeçemeyeceğimiz şey ülkemizin, milletimizin hassasiyetleridir. Bu hassasiyetlere karşı tarafın da saygı göstereceğini umut ediyoruz.