Pandemi sonrası dünyada Rusya'nın Ukrayna ile savaşının yol açtığı gıda arzı krizi küresel olarak etkisini gösterse de Türkiye sorunu en aza indirmek için bir takım önlemler aldı.

ÜRETİM İÇİN ORGANİZE SANAYİ BÖLGELERİ İNŞA EDİLİYOR

Bu kapsamda vatandaşların sebze ve meyveleri düşük fiyatlarla satın almalarını sağlayacak "Kent Tarımı" modeli hayata geçiriliyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yürütülen projeler arasında bir yandan fidan dağıtımı, diğer yandan tarımsal ürünlerin üretimi için tüm illerin çeperlerinde organize sanayi bölgelerinin inşası yer alıyor.

YILLIK 500 BİN TON SEBZE ÜRETİLECEK

SABAH'a göre 40 ilde tarım meslek kuruluşları için 57 sanayi bölgesi kurulması planlanıyor. Tamamlanıp üretime geçtikten sonra yıllık sebze üretimi 500 bin ton olacak. Sera jeotermal kaynaklarla ısıtıldığı için enerji maliyetleri %40-50 oranında azalacaktır. Kentin ihtiyaçları yerel olarak karşılanacağı için ulaşım maliyetleri de düşecek. Bu, üretim maliyetlerini azaltacaktır. Bu sayede vatandaşlar taze ve ucuz sebze ve meyveleri tüketebilecek.

SERALARDAN İLKİ İZMİR DİKİLİ'DE KURULUYOR

İlk sera İzmir'de yapılıyor. Dikili'de 3 milyon metrekare arazi üzerinde tarım yapılacak. Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Ebubekir Zengingider ve Tarım Reformu Genel Müdürlüğü Organize Tarım ve Hayvancılık Bölge Müdürlüğü Başkanı Deniz Oruç rehberliğinde bölgeyi ziyaret etti.

'BATAKLIKTAN BEREKET FIŞKIRACAK'

Gizligider, "Burası tamamen bataklıktı. Şimdi bataklıktan bereket fışkıracak" diyor. Bölgede iş makineleri harıl harıl çalışıyor. Hafriyat başlamış durumda... 2023 sonunda altyapısının tamamlanması 2024 sonuna kadar da bitirilmesi hedefleniyor. Alanın yüzde 55'i sera, 33'ü sanayi parseli olarak belirlenmiş.

Yüzde 100'ü satılmış... İzmir Dikili'deki Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi'nin başında olan Ali Osman Öğmen, "Antalyalı firma da var, Hollandalı firma da... Avrupa'nın en büyük sera kümelenmesi olacak" diyor.

3 BİN 500 KİŞİYE İSTİHDAM SAĞLANACAK

Bölge 3 bin 500 kişiye istihdam yaratacak. Projede çalışanların %90'ı kadın olacak. Planlanan yıllık üretim 80 bin ton. 5 milyar liralık yatırım yapılıyor. Hedef ekonomiye yılda 1,6 milyar katkı sağlamak. Bölgede 21 sahada jeotermal kaynakların açılması planlanmaktadır.

Bu 4 farklı yenilenebilir enerji kaynağı kullanan tek OSB olacak. 169 dönümlük alana 2 rüzgar türbini, bir biyokütle santrali ve bir güneş enerjisi santrali kurulacak. Buradaki atıklar da biyoenerjiye dönüştürülecek. Rekombinasyon yoluyla jeotermal su yeniden kullanılabilir. Bölgede ayrıca sera eğitim ve Ar-Ge merkezleri inşa ediliyor.

SIRA NEVŞEHİR VE AĞRI'DA

Dikili'deki Jeotermal Isıtmalı Tarıma Dayalı İhtisas (Sera) Organize Sanayi Bölgesi Türkiye'nin en büyüğü... Ondan sonra 1.352 dekar alanda kurulacak olan Nevşehir-Kozaklı'daki bölge geliyor. Ebubekir Gizligider'in verdiği bilgiye göre, orada da çalışmalar hızlanmış. Ağrı- Diyadin'de 1.300 dekar alanda kurulacak olan projein de altyapı inşaatının temeli atılmış.

Bunların dışında altyapı inşaatları tamamlanan seralar da var. 729 dekar alanda kurulan Denizli- Sarayköy'deki jeotermal ısıtmalı sera OSB'de altyapı inşaatları tamamlandı. Sera işletme inşaatları devam ediyor. Burası faaliyete geçtiğinde yıllık 20 bin ton sebze üretimi yapılacak. 750 kişiye istihdam sağlanacak.

BAKANLIK DİĞER ŞEHİRLER İÇİN DE HAREKETE GEÇTİ

Kent Tarımı projesi için bakanlık diğer şehirlerde de adımlar atmaya başladı . 40 ilde 57 Tarıma Dayalı İhtisas Organize Sanayi Bölgesi kurmayı planlıyor. Bunların 31'i hayvansal üretim, 25'i bitkisel üretim, 1'i su ürünleri yetiştiriciliği üzerine olacak. 34'üne tüzel kişilik kazandırılmış durumda... Ağrı-Diyadin, Aydın-Efeler, Denizli-Sarayköy, Kütahya-Simav, Nevşehir-Kozaklı'da jeotermal ısıtmalı seralar için düğmeye basıldı.

Adana-Karataş, Malatya- Yazıhan, Samsun-Bafra, Zonguldak-Çaycuma'da sera kurulacak. Balıkesir- Edremit, İzmir-Bayındır, Yalova'da çiçekçilik, İzmir- Kınık'ta da tıbbi ve aromatik bitkiler yetiştirilecek.

(Kaynak: Sabah)