Dünya genelinde yapılan araştırmalar, yanlış beslenmenin ve çevresel faktörlerin mide kanseri gelişiminde etkin rol oynadığını gösteriyor. Mangalda fazla pişirilen etler ve aşırı tuzlanmış, salamura sebzeler, mide kanserine davetiye çıkartıyor. Yüksek kalorili yiyecekler ile beslenme, fazla tuz tüketimi, düşük oranda A ve C vitamini alımı, şişmanlık ve obezite de mide kanseri gelişiminde riski artırıyor. Mide kanserinden korunmanın en iyi yolu ise zeytinyağı ve yeşil yapraklı sebzelerin ağırlıklı olarak tüketildiği Akdeniz tipi beslenmeden geçiyor. Taze meyve ve özellikle çiğ sebzeler kanserden koruyor. Kimi zaman sinsi ilerleyen mide kanseri, ilk olarak hazımsızlık ve şişkinlik şikayetlerine neden oluyor. Bunu karın ağrısı, bulantı, kusma ve kilo kaybı takip ediyor. Özellikle 40 yaş ve üzeri kişilerin bu şikayetleri göz ardı etmemesi öneriliyor. Sık görülen reflü hastalığı da doğru tedavi edilmediğinde mide kanserine zemin hazırlıyor. Bu nedenle mide hastalıklarının ihmal edilmemesi öneriliyor. Çünkü erken teşhis edildiğinde, mide kanseri tedavisinin başarı şansı artıyor.

GEÇ KALMAYIN!

Mide kanseri tanısında, endoskopi yöntemi önem taşıyor. Bu yöntem ile midede anormal görünen kısımlardan biyopsi alınıyor. Mide kanseri tanısı konulduktan sonra tedavi planlaması tümörün evresine göre belirleniyor. Mide kanserinin büyüklüğünü saptayan bilgisayarlı tomografi ile kanserin yayılımını kontrol eden pozitron emisyon tomografi (PET) tedavinin planlamasında kullanılan görüntüleme yöntemini oluşturuyor.

KURTARICI SARIMSAK

Mide kanserinden korunmak için acı, ekşi ve baharatlı besinlerden uzak durulması gerektiğini belirten uzmanlar, önerilerini sıralıyor:

İçerisinde yumurta ve kıyma gibi proteinlerin eklendiği sebze ya da tarhana çorbası için.
Havuç, domates, karadut, elma suyu ve ayran için.
Yemeklerinize sarımsak ekleyin.
Turunçgiller, kuşburnu, şalgam, yeşil biber gibi C vitamini deposu besinler yiyin.
Armut, elma, muz, incir, barbunya, kırmızı ve yeşil mercimek tüketin.
Günde 2 fincan yeşil çay için.