Toplu yemek hizmeti (catering) sektörü son yıllarda hızla büyüdü. Sektörün yıllık cirosu 6 milyar dolar. 5 bin şirkette 400 bin kişiye istihdam sağlanıyor. Ancak sektörün adı son zamanlarda zehirlenme vakalarıyla anılıyor. Geçtiğimiz günlerde İzmir Aliağa'daki Star Rafinerisi'nde çalışan 1500 kişinin zehirlenmesi de 'Denetimsizlik mi var?' sorusunu akıllara getiriyor.

18 BİN LİRA CEZA

Gıda hijyeni yönetmeliğine göre; gıda güvenilirliğinin sağlanmasında sorumluluk önce gıda işletmecisinde. İşletmecinin uyması gereken sistemin adı ise 'HACCP' (Tehlike Analizleri ve Kritik Kontrol Noktaları). Yemek hizmeti verenler sağlıklı gıda için gerekli koşulları belirleyen bu sisteme uymalı. Tarım Bakanlığı da bunu denetliyor. Uymayanlara ise 18 bin liraya varan para cezaları veriliyor.

'İLK KEZ DUYDUK'

1970'lerden itibaren bu sistemin kullanıldığını belirten Türkiye Yemek Sanayicileri Dernekleri Federasyonu (YESİDEF) Başkanı Sedat Zincirkıran da "Denetimler yapılıyor ama sadece İstanbul'da 2 bin şirket var. Zehirlenmelerin yaşandığı firmaları biz bile ilk kez duyuyoruz. Federasyona üye olunmasının önemi burada ortaya çıkıyor. Biz denetim ve eğitimler düzenliyoruz" dedi.

EN AZ 10 LİRA

4 çeşit yemeğin bulunduğu bir tabldotun 10 liradan az olmaması gerektiğini söyleyen Sedat Zincirkıran, şöyle konuştu: "5 liraya yemek satan var. Günümüz koşullarında bu imkansız. Ayrıca yemek hizmeti ihalelerinde ham madde, işçilik ve yemek verilecek kişi sayısı hesaplanıyor ama hijyen maliyeti eksik kalıyor. Bu nedenle firmalar gerekli personeli bulunduramıyor."

MASRAFI ŞİRKET KARŞILAR

Tüketiciyi Koruma Derneği (Tükoder) Başkanı Aziz Koçal da, işyerinde yenilen yemekten zehirlenilmesi durumunda hastane masraflarını sigortanın karşılayacağını belirterek, şunları söyledi: "Sigortanın karşılamadığı durumlarda ise masraf işverene aittir. İşveren masrafı yemek şirketinden talep edebilir. Ayrıca zehirlenen işçi işverene ce yemek şirketine iş mahkemesinde dava açabilir."

Vatandaşlar Tarım Bakanlığı'nın gıda ihbar hattı 'ALO 174'ü arayarak şikayetlerini iletebiliyor.

Kaynak: Posta